My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Μια οικογενειακή ιστορία επί χούντας

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της επιβολής της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 21 Απρίλη 1967, το ΚΙΛΚΙΣ24 αναδημοσιεύει από το ΕΘΝΟΣ, “μια οικογενειακή ιστορία απ’ τη χούντα”.

Με τον τίτλο αυτό, το δημοσίευμα του συγγραφέα και ιστορικού Βάση Αγτζίδη αναφέρεται στη απόλυση του πατέρα του Ανδρέα, που τότε ήταν πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς. Διαβάστε το:

Την περίοδο πριν από τη χούντα και για αρκετά χρόνια Ανδρέας Αγτζίδης, ο πατέρας μου, διατέλεσε πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς… Πολιτικά ήταν ενεργοποιημένος με την Ένωση Κέντρου…

Λίγο καιρό μετά την επικράτηση του δικτατορικού καθεστώτος, απολύθηκαν όλες οι δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις σε φορείς και αντικαταστάθηκαν με εγκάθετους φιλοχουντικούς. Το έγγραφο που δημοσιεύεται είναι αυτή ακριβώς η απόλυση της εκλεγμένης διοίκησης του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς. Επιπλέον οι χουντικοί επανέφεραν την προηγούμενη εμφυλιοπολεμική ονομασία (Σύλλογος Εθνικοφρόνων Διδασκάλων) που είχε ήδη καταργηθεί από το 1965 και είχε αντικατασταθεί με αλλαγή καταστατικού από το “Διδασκαλικό Σύλλογο Κιλκίς”, αμέσως μετά την επικράτηση του δημοκρατικού ψηφοδελτίου στις εκλογές του 1965.

Από την εποχή εκείνη θυμάμαι έντονα το εξής περιστατικό απ’ το Κιλκίς: να με σταματά (πιτσιρικάς εγώ) ένας περίεργος τύπος και να μου παίρνει την εφημερίδα απ΄το χέρι για να δει τι είχα αγοράσει απ’ το περίπτερο -όπου με είχε έστειλε ο πατέρας μου….Ήταν η “Μακεδονία” που για τους ηλίθιους χουντικούς έμοιαζε κάτι σαν τον “Ρ”.

Λίγο αργότερα οι γονείς (δάσκαλοι και οι δυό) πήραν τον οματιών τους και κατέφυγαν στην Αθήνα για να γλυτώσουν από την αφόρητη κατάσταση…

Και λίγα χρόνια αργότερα -με την Κυπριακή Τραγωδία- έγινε πράξη αυτό που είχε προβλέψει ο νομπελίστας Γεώργιος Σεφέρης:

«Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις, η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος»

Σχολιάστε