My Twitter Feed

16 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μια άλλη ανομία, ένα άλλο άβατο

Του Τάσου Παππά.


Η ιστορία σέρνεται επί χρόνια. Φήμες, στοιχεία, καταγγελίες αλλά ο βασικός πρωταγωνιστής είναι απών. Ο λόγος για τη δίκη της Siemens και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ισως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης. Η πρώην γραμματέας του, Αικ. Τσακάλου, ήταν αποκαλυπτική στην κατάθεσή της.

Απ’ όλα είχε ο μπαξές: μαύρα ταμεία για να πληρώνονται κρατικοί αξιωματούχοι και κόμματα εξουσίας, χορηγίες (πρόκειται για ευφημισμό) σε είδος και σε ρευστό σε συνδικαλιστές και δημοσιογράφους για να κλείνουν στόματα και να ανοίγουν πόρτες. Αμεση ή έμμεση εμπλοκή είχαν τα δύο σχήματα του συναινετικού δικομματισμού που κυβέρνησαν την Ελλάδα από το 1974 μέχρι το 2015 αδιαλείπτως – και χώρια και μαζί. Τον πρώτο καιρό η Ν.Δ. προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ γιατί ήταν στα πράγματα την περίοδο της πολυπλόκαμης δράσης της Siemens. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία για να μην υπάρχουν ενοχλητικές αντιδράσεις μπούκωνε και πρωτοκλασάτα στελέχη της συντηρητικής παράταξης.

Ο Χριστοφοράκος αν και κατηγορούμενος για σοβαρά αδικήματα κυκλοφορούσε ελεύθερος (αυτό δα έλειπε να είχε την τύχη της Ηριάννας) και την κοπάνησε από τη χώρα (επί Νέας Δημοκρατίας) μέρα μεσημέρι σαν κύριος για να βρει καταφύγιο στη φιλόξενη αγκαλιά του γερμανικού κράτους (γιατί άραγε;). Η επιτομή του μιζαδόρικου καπιταλισμού.

Οχι μόνο στη βαλκανική εκδοχή του, αφού ανάλογες πρακτικές εφάρμοζε η εταιρεία σε πολλές χώρες, μηδέ των υποτίθεται σοβαρών ευρωπαϊκών εξαιρουμένων. Γι’ αυτό άλλωστε οι γερμανικές αρχές τον αντιμετώπισαν με στοργή. Του επέβαλαν μια αστεία ποινή, με αναστολή βεβαίως βεβαίως (δεν πρόκειται για τρομοκράτη, τη δουλειά του που ήταν και δική τους δουλειά έκανε ο άνθρωπος) και αρνούνται να τον εκδώσουν. Φοβούνται προφανώς ότι θα εκτεθούν αν ο Χριστοφοράκος αρχίσει να ξερνάει ό,τι ξέρει και θα χαλάσει η εικόνα που έχει φτιάξει για τον εαυτό του ο γερμανικός καπιταλισμός. Αυτός δίνει μαθήματα στους άλλους, όχι οι άλλοι σ’ αυτόν.

Κάπως έτσι λειτουργούν οι μεγάλες επιχειρήσεις με τη συνδρομή των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, τα φιλέτα ελκυστικά. Βρίσκουν και κάνουν, γιατί το θεσμικό πλαίσιο είναι ατελές (σκοπίμως), οι δυνάμεις της αγοράς ανεξέλεγκτες με τη βούλα του νόμου και οι συνειδήσεις των αρχόντων ελαστικές.

Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία με το Λαϊκό Κόμμα και τον Ραχόι. Τίγκα στις μίζες. Δείτε τι γίνεται στη Βραζιλία όπου ο πρόεδρος Τεμέρ, η μισή κυβέρνηση και το μισό Κοινοβούλιο κατηγορούνται για συμμετοχή σε σκάνδαλα χρηματισμού. Δείτε τι γίνεται με τον Σαρκοζί. Τον ψάχνουν για συναλλαγές με το καθεστώς Καντάφι (ξέρετε, αυτόν που η Δύση έλεγε ότι ήταν ο χρηματοδότης της διεθνούς τρομοκρατίας).

Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία με τον Μπερλουσκόνι. Ο κύριος μπούγκα μπούγκα που θέλει να γίνει ξανά πρωθυπουργός (σκέφτεται να συνεργαστεί μαζί του ο κεντροαριστερός Ρέντσι) έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την ιταλική Δικαιοσύνη και ανοίγει πάλι ο φάκελος για τις σχέσεις του με τη μαφία. Αναρωτιέμαι αν θα ακούσουμε κάτι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή για αυτού του είδους την ανομία και για αυτού του είδους το άβατο.

Ανάγωγα

Ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, υποψήφιος διάδοχος του Σόιμπλε, επαναφέρει το θέμα του Grexit με την τοποθέτησή του ότι ένα κούρεμα χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να υπάρξει μόνον εφόσον η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Μα, αν είναι να φύγουμε από την ευρωζώνη δεν χρειαζόμαστε την άδειά σας για να κουρέψουμε το χρέος. Το κάνουμε μονομερώς, εθνικοποιούμε τις τράπεζες, δημεύουμε τα περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα για να καλύψουμε ένα μέρος από τα λεφτά που μας χρωστάτε από την Κατοχή και η ζωή συνεχίζεται. Σίγουρα, πολύ δύσκολα για μας, αλλά και εσείς θα πάρετε ένα μαθηματάκι, γιατί πολύ μας τα έχετε ζαλίσει.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε