My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μηδέν συμμετοχή σε γενόσημα

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς υπογραμμίζει ότι πλέον θα είναι μηδενική η συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα για τους χρόνια πάσχοντες.

Ήδη, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει εφαρμοστεί από προχθές (Δευτέρα 22/10/2018) το μεσημέρι η μηδενική συμμετοχή.

Η ρύθμιση αφορά τους ασθενείς  δικαιούχους ΕΚΑΣ και τους ασφαλισμένους που πάσχουν από ασθένειες που δικαιολογούσαν μέχρι σήμερα μειωμένη συμμετοχή 10% (π.χ. διαβήτης τύπου ΙΙ, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.), ενώ δεν αλλάζει τίποτα για όσους καταβάλλουν 25% συμμετοχή για τα φάρμακά τους, είτε επιλέγουν πρωτότυπο είτε γενόσημο.

Το μέτρο συζητήθηκε στα μέσα της χρονιάς, ενώ το σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 105Α) δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρονται και τα εξής:

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι παρά τη σοβαρή υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης και τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων είχε αυξηθεί”.

Στόχος επομένως ήταν καταρχάς να ελαφρυνθούν οικονομικά οι ασθενείς και ταυτόχρονα να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, η οποία παραμένει καθηλωμένη στο 20%.

Το μέτρο είχαν δει ιδιαιτέρως θετικά οι σύλλογοι ασθενών και οι ομοσπονδίες. Σε ανακοίνωσή τους είχαν αναφέρει ότι η μηδενική επιβάρυνση για όσους πλήρωναν συμμετοχή 10% συνιστά πράγματι “θετικό μέτρο”, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει να ενταχθεί “σε μια συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της περαιτέρω μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και της καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης”.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε