My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σε σώμα η νέα ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ -

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΚΕ: Για αξονικό και θέματα υγείας -

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Παππάς για τα νέα υδρόμετρα -

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Με τον νόμο απόντα

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Ό,τι συνείχε από παλιά μια κοινωνία, σε πολιτισμό και παράδοση, σε ήθη και έθιμα, έχει χαθεί. Οι ηθικές αξίες που προσδιόριζαν άλλοτε ένα έθνος έχουν σχεδόν αφανιστεί. Τα δημοκρατικά δικαιώματα καθημερινά υποβιβάζονται. Το ίδιο και η τραγουδισμένη ρωμιοσύνη, που από το να «μην την κλαις» του ποιητή, με όσα της έχουν συμβεί, είναι για κλάματα!

Όλοι οι πολίτες γενικά έχουν τα ίδια δικαιώματα. Πρακτικά όμως έχουν διαφορετικές δυνατότητες. Ο νόμος λειτουργεί διασταλτικά, ανάλογα από τον ποιον αφορά, λαμβανομένης υπόψη και της πολιτικής του υπόστασης. Αδικήματα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί, η απονομή δικαίου γίνεται είτε με τη μέθοδο της παραγραφής, είτε με βάση τον νόμο, «περί ευθύνης υπουργών»!

Τι είναι άραγε ο άνθρωπος; Αναρωτιόταν στην “Μπαλάντα του Έμπορα” ο Μπρεχτ. Γεννιέται ή γίνεται; Αναρωτιέται στις μέρες μας η επιστήμη. Οι μηχανές είναι καλές, όσο κάνουν τη ζωή εύκολη για τον άνθρωπο. Όταν όμως πάνε να τον υποκαταστήσουν ρομποτικά, γίνονται επικίνδυνες, γιατί δεν έχουν αισθήματα.

Από την εποχή του Ηρόδοτου τα προσδιοριστικά στοιχεία του έθνους είναι τα εξής τέσσερα: «όμαιμον». «ομόγλωσσον», «ομόθρησκον» και «ομοηθές». Σήμερα, στην πολυπολιτισμική κοινωνία, δεν υφίστανται πια τα στοιχεία αυτά.

Στο πνεύμα της ιδιωτικοποίησης του κράτους, οι βασικοί του θεσμοί έχουν αποδυναμωθεί. Οι φόροι που πληρώνει ο πολίτης δεν έχουν ανταποδοτικό νόημα, όταν η παιδεία, η υγεία, ως και οι δημόσιοι δρόμοι έχουν γίνει ιδιωτικοί, πληρώνοντας ο πολίτης ακριβά διόδια, για να τους διαβεί! Ποιοι είναι άραγε οι λόγοι για τους οποίους πληρώνουμε σήμερα φόρους, σ’ ένα κράτος έχει απαλλαγεί από τις πιο βασικές του υποχρεώσεις, απέναντι στον πολίτη;

Πόσο αντικειμενική μπορεί να είναι η κριτική σε μια κυβέρνηση όταν τα ΜΜΕ, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να την κάνουν, χρηματοδοτούνται από την ίδια κυβέρνηση; Ποια κυβέρνηση πιστεύετε ότι θα στήριζαν τα κανάλια; Αυτή που δεν τα υποχρεώνει να πληρώνουν φόρο, για τις τηλεοπτικές συχνότητες ή αυτήν που, όχι μόνο τα έχει απαλλάξει από την υποχρέωση αυτή, αλλά τα χρηματοδοτεί κιόλας; Καταλαβαίνετε τώρα γιατί δεν είναι αντικειμενική η ενημέρωση στην Ελλάδα;

Το ότι το μεγάλο κεφάλαιο ελέγχει την πολιτική, το ξέρει και η κουτσή Μαρία. Το ότι επίσης το μεγάλο κεφάλαιο κατέχει τα ΜΜΕ είναι κι αυτό γνωστό. Το τηλεοπτικό προϊόν κατάντησε εμπόρευμα, δεδομένης και της διαφήμισης.

Παλιά, ο Διογένης, από τη Σινώπη του Πόντου, έψαχνε με το φανάρι του τον άνθρωπο. Σήμερα 57 νεκροί ενός εγκλήματος, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, ψάχνουν τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα και επειδή δεν την βρίσκουν, την αναζητούν στην Ευρώπη!

Τρία βαγόνια έχουν χαθεί στο έγκλημα των Τεμπών και απάντηση από υπεύθυνα χείλη δεν υπάρχει. Να γιατί οι αρχαίοι μας πρόγονοι επινόησαν τον «από μηχανής Θεό», για να φορτώνουν σ’ εκείνον τις ευθύνες! Το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις, στις οποίες φταίνε πάντα οι μικροί και ποτέ εκείνοι, που έχουν την ευθύνη της χώρας στην πολιτική κορυφή της!

Το μπαζωμένο έγκλημα των Τεμπών, με αυτουργό το ίδιο το κράτος, αντί να αποδώσει ευθύνες πέρα και πάνω από πρόσωπα, πρώτα σκεπάζει τα αποδεικτικά στοιχεία, στον τόπο του εγκλήματος, και μετά στήνει μια εξεταστική επιτροπή, παρωδία, για να απαλλάξει τους ενόχους, βάσει μιας βουλευτικής πλειοψηφίας, της οποίας το πόρισμα είναι γνωστό εκ των προτέρων, στη χώρα της αδικίας.

Πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες έχουν υπογράψει το αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού, για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά δεν γίνονται οι ανάλογες κινήσεις στη βουλή, προς την κατεύθυνση αυτή, από τα κόμματα.

Αν πάμε έτσι, «ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από εκείνους που κάνουν το κακό, αλλά από εκείνους που τους κοιτούν, χωρίς να αντιδρούν», λόγια σοφά του Αϊνστάιν. Τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, όπου η συγκάλυψη ακυρώνει την ανακάλυψη, με τον νόμο απόντα!

*Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

Σχολιάστε