My Twitter Feed

10 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Παιδικός σταθμός με προβλήματα

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, η Πρωτοβουλία Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας στη Γουμένισσα γνωστοποιεί στη τοπική κοινωνία της πόλης και ευρύτερα του Δήμου Παιονίας, τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την λειτουργία του παιδικού σταθμού Γουμένισσας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Πρωτοβουλία αναφέρονται τα εξής:

“Το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο παιδικός σταθμός είναι η υποστελέχωσή του. Ενδεικτικά, το προηγούμενο σχολικό έτος ολοκληρώθηκε με την παρουσία, για μήνες, μιας και μόνο παιδαγωγού, η οποία ήταν υπεύθυνη για όλα τα εγγεγραμμένα παιδιά. Η κατάσταση αυτή, πέρα από αντικειμενικά επικίνδυνη, είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης φοίτησης νέων παιδιών για μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους.

Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε, επίσης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην εφαρμογή μειωμένου ωραρίου λειτουργίας (08:00-14:00 αντί για το προβλεπόμενο 07:00-16:00), το οποίο αντικειμενικά δημιούργησε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς.

Στα πλαίσια, ακόμα, της υποστελέχωσης, αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε η μοναδική μαγείρισσα του παιδικού σταθμού, με αποτέλεσμα η σίτιση των παιδιών να γίνεται με γεύματα που μαγειρεύονται στο ΚΕΦΟ για μεγάλο αριθμό ατόμων και συχνά να μην καλύπτονται εξατομικευμένες ανάγκες, για παράδειγμα παιδιών με τροφικές αλλεργίες.

Έχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα, εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το παιδαγωγικό έργο που πρέπει να επιτελείται στον παιδικό σταθμό, έγκειται στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των λιγοστών εργαζομένων του. Αυτό είναι κάτι που γεννά προβληματισμούς τόσο για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά, όσο και για την δυσμενή εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων.

Για την προβολή, την συζήτηση και την επίλυση των προβλημάτων αυτών, αντιπροσωπεία γονέων συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Δραγανίδη και πραγματοποίησε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/7. Η Δημοτική Αρχή αποδέχτηκε την ύπαρξη των προβλημάτων, ισχυρίστηκε, όμως, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάλυψη των κενών με πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού· επέμενε ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν όλους τους παιδικούς σταθμούς της χώρας αφού απορρέουν από κυβερνητικές αποφάσεις και τα περιθώρια ελιγμών των Δήμων είναι πολύ στενά.

Κάτω από την πίεση των γονέων, υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της διοίκησης ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με την παρουσία του απαιτούμενου προσωπικού. Με ελάχιστες μέρες να απομένουν για την έναρξη της λειτουργίας του παιδικού σταθμού, οι γονείς είμαστε εν αναμονή συνάντησης με τον κ. Δήμαρχο και τον κ. πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ., όπως οι ίδιοι δεσμεύτηκαν, για την επίσημη ενημέρωση μας για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των προβλημάτων, τη στιγμή που δεν είναι ακόμα σαφές με τι όρους θα λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός.

Οι όποιες δεσμεύσεις τους δεν μας καθησυχάζουν.

Διεκδικούμε:

– ισότιμη πρόσβαση ΟΛΩΝ των παιδιών στον παιδικό σταθμό, ακριβώς την χρονική στιγμή που το δικαιούνται. Οι προϋποθέσεις εγγραφής λόγω μειωμένου προσωπικού καθώς και οι καθυστερήσεις, ωθούν ορισμένες οικογένειες στην αναζήτησή ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ανοίγοντας ένα μεγάλο ζήτημα προς συζήτηση.

– πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που να ανταποκρίνεται ποσοτικά στις αναλογίες παιδιών/παιδαγωγών που παρουσιάζονται στον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η συνεχής εναλλαγή παιδαγωγών που προσλαμβάνονται με δίμηνα/τετράμηνα προγράμματα, δυσχεραίνει την προσαρμογή των νηπίων, για τα οποία η σταθερότητα είναι σημαντική. Η ύπαρξη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, εξάλλου, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή εκπαιδευτικού/παιδαγωγικού προγράμματος στα νήπια. Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης νηπίων, έχουν έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν!

– παρουσία μάγειρα στον χώρο του σταθμού προκειμένου το φαγητό να παρασκευάζεται εκεί και να μην απαιτείται μεταφορά, η οποία μπορεί να το εκθέσει σε ακατάλληλες συνθήκες και να το καταστήσει επικίνδυνο.

– λειτουργία του παιδικού σταθμού στο προβλεπόμενο ωράριο που εξυπηρετεί και τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

– επαρκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών, τον έλεγχο της ασφάλειας και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

– άμεση ενημέρωση των γονέων για προβλήματα που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή.

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αιτήματα δεν αποτελούν διεκδίκηση μόνο των γονέων, αλλά θα πρέπει να βρίσκουν ενωμένους δημότες και διοίκηση.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της Γουμένισσας, συνολικά του Δήμου μας, και ιδιαίτερα τους γονείς στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, να συμπορευθούν μαζί μας στον αγώνα για παιδικούς σταθμούς στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής μας!

Είναι αγώνας που αφορά την ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον των παιδιών μας, αφορά συνολικά στο μέλλον του τόπου μας!”

Σχολιάστε