My Twitter Feed

14 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Το πρόγραμμα ομιλιών -

Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Με “λίφτινγκ” το Μουσείο Λίμνης

Πλήρως ανακαινισμένο και εμπλουτισμένο με μια μόνιμη εικαστική έκθεση, το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης βρίσκεται πλέον στη διάθεση των πολιτών και επισκεπτών για να τους αποκαλύψει ενδιαφέρουσες σκηνές από την ιστορία της παραλίμνιας περιοχής και να αποτελέσει ταυτόχρονα έναν οργανωμένο χώρο μουσειοπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τους μικρούς φίλους του στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, μία ιδέα του αείμνηστου Δημάρχου Δοϊράνης, Θεόφιλου Περτσινίδη, που έλαβε σάρκα και οστά στις αρχές του 2000, με την ανακαίνιση, στεγανοποίηση, την προμήθεια νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τις παρεμβάσεις αισθητικής που έχουν υλοποιηθεί στους εσωτερικούς του χώρους εισέρχεται σε μια νέα περίοδο λειτουργίας.

Από την εγκατάλειψη και την αφάνεια περνά σε μία περίοδο ανάπτυξης και εξωστρέφειας τόνισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης στα χθεσινά εγκαίνια της ανακαινισμένης λειτουργίας και της μόνιμης εικαστικής έκθεσης του Μουσείου ενώ συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα καρποφορήσουν άμεσα και οι κάτοικοι του ακριτικού οικισμού θα δουν την περιοχή και το Μουσείο τους να ανθίζει σε σχολικό, πολιτιστικό και φυσιολατρικό τουρισμό και το δικό τους χαμόγελό τους θα ξανανθίσει.

Την τελετή εγκαινίων ευλόγησαν ο αρχιμανδρίτης του ενοριακού ναού του Τιμίου Σταυρού του Σ.Σ. Μουριών Ευσέβιος Κλώπας και ιερείς του λεκανοπεδίου Δοϊράνης, ενώ μετά τα εγκαίνια η μουσειολόγος Ελένη Κοτίτσα ξενάγησε τους επισήμους και τους πολίτες στους χώρους του μουσείου όπου έχουν οργανωθεί δύο πιλοτικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές σχολείων, στις αίθουσες όπου φιλοξενούνται δέκα έξοχες εικαστικές κατασκευές ισάριθμων καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών (Μαρία Δήμογλου, Αντώνη Παπαδόπουλου, Αλέξανδρου Αντωνιάδη, Θεόδωρου Λάλου, Κωνσταντίνου Μίχαλου, Σοφίας Καρμοίρη, Χαρίτωνος Παπαδόπουλου, Δέσποινας Οργιανέλη, Μαρίας Τσιτρούδη, Στέφανου Επιτρόπου) καθώς και στις εκθέσεις φωτογραφίας με επίκεντρο τη φύση, τον πολιτισμό την παράδοση και την παραλίμνια ζωή.

Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής εκτίθεται σε πέντε θεματικές ενότητες: ”Δοϊράνη και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση”, ”Δοϊράνη, ένα ιστορικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο”, ”Η Δοϊράνη με άλλο βλέμμα”, ”Αρχείο-συλλογή παλιών εκθεμάτων” και ”Η Δοϊράνη με σύγχρονα οπτικο-ακουστικά μέσα”.

Οι εργασίες στεγανοποίησης και προμήθειας σύγχρονου ηλεκτρονικού εξοπλισμού υλοποιήθηκαν μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Face με συνολική δαπάνη 271.542,71ευρώ ενώ άλλα 24.000ευρώ διατέθηκαν μέσω δημοτικών εσόδων για τη μόνιμη εικαστική έκθεση του Μουσείου Λίμνης. Το τελευταίο έργο υλοποίησε η Επιμορφωτική Κιλκίς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κιλκίς στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος “Interreg IPA CBC Programme Greece – The former Yugoslav Republic of Macedonia 2014-2020”, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις εταίροι, ο Δήμος Κιλκίς έχει εντάξει και θα υλοποιήσει έργα ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων και την κατασκευή μιας σύγχρονης παιδικής χαράς προϋπολογισμού 145.000ευρώ. Το υπόλοιπο της συμμετοχής του Δήμου Κιλκίς δηλ. τα 88.533ευρώ θα διατεθούν σε δράσεις κατάρτισης, εκδόσεις για τη λίμνη κ.α.

Τα χθεσινά εγκαίνια συνοδεύθηκαν από παραδοσιακούς χορούς των πολιτιστικών συλλόγων του Σ.Σ. Μουριών, του Μυριοφύτου και του νεοσυσταθέντος πολιτιστικού συλλόγου ”Χορονός”. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Α. Βεργίδης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Κυριακίδης, οι Αντιδήμαρχοι Α. Γιαννακούλα – Ζιούτα, Ι. Δημητριάδης, Α. Νικολαϊδης Χ. Πιπερίδης, Δ. Τσαντάκης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις Δημοτικές Ενότητες Δοϊράνης – Μουριών – Χέρσου Ι. Σισμανίδης , ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς Π. Τονικίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Δημητρίου, Ν. Στανημερόπουλος, οι π. Βουλευτές Κ. Κιλτίδης, Θ. Πασσαλίδης, ο π. Δήμαρχος Κιλκίς Α. Αμανατίδης ο γεν. Γραμματέας του Δήμου Γ. Γαβριηλίδης, ο Πρόεδρος της Επιμορφωτικής Κιλκίς Π. Αμοιρίδης Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του λεκανοπεδίου Δοϊράνης – Μουριών, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Το ανανεωμένο Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 έως τις 14:00 προκειμένου να διευκολύνονται οι επισκέψεις και η ξενάγηση μαθητών σχολείων.

Σχολιάστε