My Twitter Feed

11 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ανάγκη προοδευτικής πρότασης -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ν. Κιλκίς: Κεντρο-ακρο-δεξιά 57%! -

Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2024

Ζάλτος: Με τη πρώτη σε τελικό -

Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2024

Ιδού οι ελλείψεις στα σχολεία -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παγκόσμιος από τα χωράφια! -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Περιφρούρηση από εργαζόμενους -

Πέμπτη, 6 Ιουνίου, 2024

Παραιτήσεις και απειλή λουκέτου -

Τετάρτη, 5 Ιουνίου, 2024

Πρόσληψη 26 “οχταμηνιτών” -

Τρίτη, 4 Ιουνίου, 2024

Μελωδική αγκαλιά για τον Θ. Μπάτζιο

Η μαντολινάτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Στενημαχιτών ‘’Άγιος Τρύφων’’ Κιλκίς ανασυστήθηκε για μία βραδιά με ειδικό σκοπό. Θέλοντας να τιμήσουν τον Θέμη Μπάτζιο τον δάσκαλό τους, που τους έμαθε μουσική, είκοσι μέλη της, που από την παιδική τους ηλικία καταπιάστηκαν με την τέχνη των ήχων, έπαιξαν χθες βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο έντεχνα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, υπό την καθοδήγηση του αγαπημένου τους μαέστρου.

Οι ώρες κύλησαν σαν το νερό με έκδηλη τη συναισθηματική φόρτιση του κ. Μπάτζιου που διηύθυνε την ορχήστρα, των ενήλικων πλέον παλιών μαθητών που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα συγκίνησης και του πολυάριθμου κοινού που σιγοτραγουδούσε και ενθάρρυνε με το ζεστό του χειροκρότημα τους μελωδικούς κύκλους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης απευθυνόμενος στον συνταξιούχο μουσικό τόνισε ότι “ήταν ο άνθρωπος που μας σύστησε με τις νότες. Μαζί του ανακαλύψαμε ήχους και τεχνικές και ανάμεσα σε πολλά φάλτσα μάθαμε μουσική, οργανώσαμε τη σύνθεση των ήχων και αποδώσαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Τον ευγνωμονούμε και κρατάμε τρυφερές αναμνήσεις από την κοινή μας μουσική συνύπαρξη!”

Η Μαντολινάτα απέδωσε κλασικά τραγούδια που ερμήνευσαν η Βικτωρία Γούναρη, η Ειρήνη Νικολάου και ο Κώστας Μπάτζιος γιος του μαέστρου.

Ο Δήμαρχος Κιλκίς απένειμε εκ μέρους του ‘’Αγίου Τρύφωνα’’ στον δάσκαλο της μαντολινάτας αναμνηστική πλακέτα. Ο κ. Μπάτζιος ανταπέδωσε με ευχαριστίες και με μουσική επί σκηνής.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ευαγγελία Μαυρομάτη η ίδρυση της μαντολινάτας στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 προέκυψε ως φυσική συνέχεια της μουσικής παράδοσης των Στενημαχιτών. Χαρούμενοι και γλεντζέδες άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, πριν έρθουν πρόσφυγες στο Κιλκίς, οι Στενημαχίτες τραγουδούσαν στις παρέες τους καντάδες της εποχής, χρησιμοποιώντας το μαντολίνο. Τύχη αγαθή έφερε τον στρατιωτικό μουσικό Θέμη Μπάτζιο στο Κιλκίς, την περίοδο που ο Σύλλογος είχε αποφασίσει να αναβιώσει το όμορφο μουσικό του παρελθόν σε ανάμνηση της Στενημάχου και κατ΄ αυτόν τον τρόπο συστάθηκε τμήμα μαντολινάτας στον ‘’Άγιο Τρύφωνα’’, το οποίο λειτούργησε για πολλά χρόνια με όλες τις οργανωτικές και οικονομικές δυσκολίες. Τα παιδιά διατήρησαν τις καλύτερες αναμνήσεις από εκείνη την εποχή και ακόμη συνηθίζουν να λένε ότι ο δάσκαλός τους δεν τους δίδαξε μόνο μουσική αλλά και ήθος υπογράμμισε με σημασία η κυρία Μαυρομάτη.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η χορωδία ’Άγιος Νέστωρ’’ της ενορίας Αγίου Δημητρίου και το χορευτικό του Αγίου Τρύφωνα που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Σχολιάστε