My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μειώστε τη τιμή της βενζίνης – στηρίξτε το ΤΕΙ του Κιλκίς

tonikidis-karaoglouΓια το φλέγον ζήτημα της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νομό Κιλκίς ενημέρωσε τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης,  Θεόδωρο Καράογλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του στο ΥΜΑΘ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε  στην ανάγκη πραγματοποίηση μελέτης, η οποία θα αποδεικνύει πόσα χρήματα χάνει καθημερινά το ελληνικό δημόσιο, εξαιτίας της πολύ φθηνής βενζίνης που προμηθεύονται οι κάτοικοι του Κιλκίς από τα πρατήρια υγρών καυσίμων της ΠΓΔΜ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου: «Η βενζίνη είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το πρόβλημα έχει πολλές προεκτάσεις. Η γειτνίαση με την ΠΓΔΜ, από όπου εύκολα κανείς μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα σε χαμηλότερες τιμές, οδηγεί όχι μόνο στην απώλεια εισοδήματος για την αλυσίδα της τοπικής αγοράς υγρών καυσίμων, αλλά και στη διαρροή εισοδήματος εκτός του Νομού και πολύ περισσότερο εκτός χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς μας, οι απώλειες για την τοπική οικονομία ανέρχονται στο ύψος των 4 εκατομμυρίων ευρώ που κατευθύνονται πέρα από την αγορά βενζίνης, στην αγορά τροφίμων, ενδυμάτων, άλλων εμπορευμάτων ή ακόμα και ιατρικών υπηρεσιών. Χρόνια τώρα ο Νομός Κιλκίς χρειάζεται αντισταθμιστικά μέτρα, από τη στιγμή που ακόμα και βιομηχανίες μετεγκαθίστανται στο γειτονικό κρατίδιο, όπου υπάρχει χαμηλή φορολόγηση και ανταγωνιστικό-ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τονικίδη: «Η πολιτεία οφείλει να αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες με συγκεκριμένες πολιτικές και τη λήψη εξειδικευμένων μέτρων, λόγω της ιδιαιτερότητας του Νομού μας να γειτνιάζει με την ΠΓΔΜ.  Ως αρχικό θέμα διερεύνησης θέτουμε τη δημιουργία ενός τοπικού σχήματος μείωσης της τιμής της βενζίνης, το οποίο θα συγκρατήσει την απώλεια και τη διαρροή του τοπικού εισοδήματος μέσα στην αλυσίδα της τοπικής αγοράς καυσίμων. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η Τεργέστη της Ιταλίας. Η πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί», συνέχισε ο κ. Τονικίδης, «πως η αύξηση της φορολογίας σε ένα νομό που γειτνιάζει με μια αγορά η οποία απέχει 15 λεπτά, αφενός οδηγεί σε μείωση της αγοραστικής κίνησης και αφετέρου έχει ως αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις -ιδιαίτερα στον κλάδο των βενζινοπωλών- και κατ’ επέκταση να χάνονται θέσεις εργασίας. Η συνεργασία μας με τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης είναι υποδειγματική και πιστεύω ότι χάρη και στη δική του υποστηρικτική δράση, σύντομα θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Για το ΤΕΙ

 Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς έθεσε στον κ. Καράογλου και το ζήτημα που προκύπτει με την κατάργηση του τμήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που λειτουργεί στην πόλη, μέσω του σχεδίου «Αθηνά».  Ο κ. Τονικίδης κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει αυτήν του την απόφαση η οποία, όπως είπε, βάζει ταφόπλακα στο Νομό Κιλκίς. «Το Κιλκίς δεν πρέπει να αποδυναμωθεί και άλλο. Καθημερινά χάνουμε έσοδα αλλά και κόσμο. Δηλαδή σε λίγο καιρό θέλουμε οι νέοι μας να πηγαίνουν για σπουδές στα Σκόπια;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης τόνισε πως περιοχές, όπως ο Νομός Κιλκίς, που αποτελούν το σύνορο της πατρίδας μας, χρειάζονται ειδική μέριμνα από την πολιτεία. «Είναι περιοχές που οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με προσοχή, προκειμένου να μην ερημώσουν. Θέλουμε ο κόσμος να παραμείνει στον τόπο του και να στηρίξει την τοπική επιχειρηματική οικονομία. Σε περιόδους κρίσεις αυτό δεν είναι εύκολο. Υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να  μην κλείσουν και άλλες επιχειρήσεις και να μην χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Δελτίο τύπου από ΕΒΕ Κιλκίς

Σχολιάστε