My Twitter Feed

31 Ιουλίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Άνοδος ο ιός, κάθοδος τα εμβόλια! -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κοινή εξόρμηση για εμβολιασμούς -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Κρούσια: Για το νερό και άλλα… -

Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Άνοιγμα Παιονίας σε Γερμανία -

Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

20 μόνο εισακτέοι στο ΑΕΙ Κιλκίς -

Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Νέο καμπανάκι για τα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Κορύφωση καμπάνιας εμβολίων -

Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Στάση εργασίας για εμβολιασμούς -

Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Μαρξιστής πρωθυπουργός;

…Oh my God!

Του Στέλιου Κούλογλου.


Ο αριστερούλης Guardian βγήκε από τα ρούχα του. «Περού: ο νέος πρόεδρος διορίζει συνάδελφο του μαρξιστή, πρωθυπουργό», ήταν ο χθεσινός του τίτλος. Σε αυτή την πολύ φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής που τυραννιέται χρόνια από τη διαφθορά και την πολιτική αστάθεια, ο Πέδρο Καστίγιο, ένας αριστερός πρόεδρος ορκίστηκε προχθές. Η ενθρόνιση του καθυστέρησε εβδομάδες, γιατί η ηττηθείσα δεξιά ζητούσε συνεχώς ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο νέος πρόεδρος είναι 51 ετών, μιγάς δάσκαλος σε αγροτικές, φτωχές περιοχές και δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα. Είναι παιδί αγροτών που ποτέ δεν έμαθαν να διαβάζουν ή να γράφουν. «Αυτή η χώρα βασίζεται στον ιδρώτα των προγόνων μου. Η ιστορία αυτού του σιωπηλού Περού είναι επίσης η ιστορία μου», είπε στην πανηγυρική του ομιλία και ορκίστηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να περιορίσει τα μονοπώλια και να ενισχύσει τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση και την υγεία.

H υγεία είχε πλήρως υποβαθμιστεί από τους προκατόχους του, με αποτέλεσμα ένα θλιβερό ρεκόρ θανάτων και από την πανδημία. Σε πληθυσμό περίπου 31 εκατομμυρίων, περισσότεροι από 196.000 Περουβιανοί έχασαν τη ζωή τους από τον covid. Πρόκειται για τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.Ένα στα 100 παιδιά έμειναν ορφανά, σύμφωνα με μελέτη του The Lancet.

Ο πολιτισμός της χώρας, όπου άνθησε και ο αρχαιότερος πολιτισμός της αμερικανικής Ηπείρου στα 3500 χρόνια προ Χριστού, καταστράφηκε από τους Ισπανούς κατακτητές μέχρι την επανάσταση του 1821, που οδήγησε την ανεξαρτησία το 1824. Στην τελετή της ορκωμοσίας, παρόντος του βασιλιά της Ισπανίας, ο Πέδρο Καστίγιο είπε:

«Για τρεις αιώνες αυτά τα εδάφη ανήκαν στο ισπανικό στέμμα, που εκμεταλλεύτηκε τον ορυκτό πλούτο για την ανάπτυξη της Ευρώπης, σε μεγάλο βαθμό χάρις στην εργασία των προγόνων μας». Εφαρμόζοντας την πολιτική του διαίρει και βασίλευε, οι Ισπανοί αποικιοκράτες επέβαλαν ένα σύστημα με κάστες, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή μέχρι σήμερα.

Μια μέρα λοιπόν μετά την ορκωμοσία του, ο Καστίγιο όρισε πρωθυπουργό τον 42χρονο Γκουίντο Μπελίντο, αριστερό βουλευτή και μέλος του Μαρξιστικού κόμματός του προέδρου. Είναι αλήθεια ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και οι αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι είχε φλερτάρει με την τρομοκρατία και έχει εκφράσει ομοφοβικές και μισογυνικές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργικό συμβούλιο που όρισε ο νέος πρωθυπουργός και περιλαμβάνει «αρκετές φιγούρες από την άκρα αριστερά και μόνο δύο γυναίκες», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, θα έχει αρκετές δυσκολίες να εγκριθεί από την Βουλή, όπου το προεδρικό κόμμα είναι μειοψηφία.

Η προεδρική επιλογή για τον πρωθυπουργό αμφισβητήθηκε και από αριστερές εφημερίδες στην πρωτεύουσα Λίμα και πραγματικά δεν ξέρω αν είναι η σωστή και πόσες από τις παραπάνω κριτικές έχουν βάση. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η αιτία που προκάλεσε την κριτική του Guardian: ότι στη θέση του υπουργού Οικονομικών δεν διορίστηκε ο Πέτρο Φράνκε, που εμφανιζόταν ως φαβορί για τη θέση.

«Η μη συμμετοχή του πρώην τεχνοκράτη της Παγκόσμιας Τράπεζας», έγραψε η βρετανική εφημερίδα, «ο οποίος είχε μετριάσει τους φόβους των επενδυτών κατά τη διάρκεια της μακράς καταμέτρησης των ψήφων, είναι πιθανό να προκαλέσει αβεβαιότητα στις περουβιανές αγορές, οι οποίες ήδη τρομάζουν από τη διοίκηση του Καστίγιο». Ακολουθώντας τις καλύτερες, αποικιοκρατικές παραδόσεις, η εφημερίδα αρνείται το δικαίωμα στους πολίτες μιας ρημαγμένης χώρας να κυβερνηθούν από τους Μαρξιστές που ψήφισαν.

Για να μην τρομάξουν οι αγορές, των οποίων οι πολιτικοί εκπρόσωποι τα έχουν καταφέρει τόσο καλά!

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε