My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μακιγιάζ

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Συγγνώμη, αλλά έχω μπερδευτεί. Ανοίγει ή δεν ανοίγει το Ασφαλιστικό; Ο αρμόδιος υπουργός ισχυρίζεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στηρίζεται πια σε υγιείς βάσεις και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο διοικητής του ΙΚΑ μιλώντας σε ημερίδα καταθέτει σκέψεις (;), ιδέες (;), προτάσεις (;) για να εξομαλυνθεί η κατάσταση –άρα παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, σε αντίθεση με τον προϊστάμενό του υπουργό Εργασίας. Η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο λιλιπούτειος εταίρος, φωνάζει ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων (λέμε τώρα) για να μην παραβιαστούν.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος –καλά και εγκαίρως πληροφορημένος, για να επιτελέσει το καθήκον του, αυτό της προετοιμασίας της κοινωνίας για τα επώδυνα που θα έρθουν- προαναγγέλλει νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 10% μέσα στο 2015. Ανοίγει παρένθεση: Η μείωση των επικουρικών δεν είναι νέο μέτρο; Οχι, λέει η κυβέρνηση, είναι πράξη εξορθολογισμού του συστήματος. Τέλεια! Κλείνει η παρένθεση.

Την ώρα που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αμύνονται του πατρίου εδάφους, η τρόικα διαμηνύει, μέσω των γνωστών διαύλων, ότι «για μας το Ασφαλιστικό όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά παραμένει ορθάνοιχτο». Σύγχυση. Πάντως, μην τσιμπάτε. Και οι δύο πλευρές, που τώρα δίνουν την εντύπωση ότι συγκρούονται με σφοδρότητα στα μαρμαρένια αλώνια, την ίδια στρατηγική υπηρετούν.

Ο στόχος είναι κοινός: Περισσότερα χρόνια εργασίας (αν τη βρείτε), αργότερα στη σύνταξη (αν δεν σας έχει καλέσει για διαβούλευση ο Πανάγαθος), λιγότερες παροχές στους φτωχούς και τους αδύναμους (ας πρόσεχαν), συρρίκνωση στα όρια της κατάργησης των «πολυτελών» δικαιωμάτων (επικουρικές, εφάπαξ) γιατί είναι θλιβερά κατάλοιπα της φαύλης περιόδου του ανέμελου ευδαιμονισμού και φυσικά στρώσιμο του χαλιού στο ιδιωτικό κεφάλαιο (όλα κι όλα, έχουμε και μια ιδεολογία).

Οι αντιθέσεις που υπάρχουν στη ρητορική των δύο μερών οφείλονται στις διαφορετικές προτεραιότητές τους. Για την τρόικα αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η δουλειά και να δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Για τη συγκυβέρνηση αυτό που προέχει είναι η επιβίωσή της. Πάση θυσία και με κάθε μέσο. Πώς θα μαζέψει τους 180 αν υποχρεωθεί να υπογράψει συμφωνίες που δεν θα καλλωπίζονται όσο κι αν τις μακιγιάρει;

Ανάγωγα

Με αφορμή όσα ήδη έχουν αποκαλυφθεί, όσα αποκαλύπτονται και όσα αναμένεται να αποκαλυφθούν στις επικείμενες δίκες, γύρω από τις προμήθειες, τις μίζες και τις εξωχώριες εταιρείες, μου ήρθε στο μυαλό η φράση του Σάμιουελ Τζόνσον ότι «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων».

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε