Μένει Κιλκίς κι εντάσσεται στο ΔΠ
Πανεπιστημιακή σχολή, στην οποία θα ενταχθεί διοικητικά το τμήμα ΤΕΙ του Κιλκίς, δημιουργείται στο υπό ίδρυση Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η αναβαθμισμένη σε τμήμα πανεπιστημιακής σχολής αυτή εκπαιδευτική μονάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Κιλκίς.
Αυτό γνωστοποιεί, διαψεύδοντας όσους ήθελαν να απομακρύνεται το Τμήμα από το Κιλκίς, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας, Δημήτρης Χασάπης.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα serresbomb.blogspot.com, ο κ. Χασάπης αναφέρει:
“Θα ιδρυθεί μία τρίτη Σχολή στην οποία το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων που προβλεπόταν να καταργηθεί θα ενταχθεί εξελισσόμενο σε ένα τμήμα Αρχιτεκτονικής, πολύ αναβαθμισμένο δηλαδή σε σχέση Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση και στην οποία Σχολή θα ενταχθεί διοικητικά και το τμήμα που λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Κιλκίς, το οποίο επίσης προβλεπόταν να καταργηθεί”.
Στη συνέντευξή του, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας αναφέρεται στα οφέλη, τις προοπτικές και τους ορίζοντες που ανοίγονται από την ένταξη του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η αναβάθμιση του ιδρύματος, σημειώνει, συνδυάζει τη θωράκιση των τμημάτων του και την δυνατότητα διεκδίκησης σοβαρών ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
-Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συγχώνευσης του ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και η ένταξη του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο; Η συγχώνευση αυτή τι σημαίνει για το ΤΕΙ;
-Ναι είναι τελεσίδικο με την έννοια ότι στη συνάντηση- συνεδρίαση της επιτροπής που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουλίου στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη συντάχθηκε το τελικό πόρισμα, υπογράφηκε από όλα τα μέλη και βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Ως προς το σκέλος του ερωτήματός σας, το τι σημαίνει η συγχώνευση θα σας έλεγα ότι όλα τα τμήματα του ιδρύματος γίνονται πανεπιστημιακά. Το λέω αυτό γιατί ξέρουμε τον ρατσισμό που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Κανείς δεν λέει Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αλλά ΑΕΙ και ΤΕΙ παρά το γεγονός ότι και τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ βάση του ίδιου νόμου που είναι και τα Πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια. Τα τμήματα συνεπώς που διατηρούμε στο ίδρυμά μας θα γίνουνπανεπιστημιακά.
Θα διατηρήσουμε όλα τα τμήματα. Συγκεκριμένα το τμήμα Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας το οποίο προβλεπόταν να σταματήσει να λειτουργεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», θα γίνει ένα αυτοτελές τμήμα Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής , ενώ θα ιδρυθεί μία τρίτη Σχολή στην οποία το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων που και αυτό προβλεπόταν να καταργηθεί θα ενταχθεί εξελισσόμενο σε ένα τμήμα Αρχιτεκτονικής, πολύ αναβαθμισμένο δηλαδή σε σχέση Εσωτερική Αρχιτεκτονική και Διακόσμηση και στην οποία Σχολή θα ενταχθεί διοικητικά και το τμήμα που λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Κιλκίς, το οποίο επίσης προβλεπόταν να καταργηθεί.
Πέρα από το γεγονός ότι θα έχουμε επτά πανεπιστημιακά Τμήματα και τρείς πανεπιστημιακές Σχολές, αυτές θα είναι ενταγμένες σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, το τρίτο σε μέγεθος φοιτητών πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Αυτό δείχνει την διαπραγματευτική αξία και την βαρύτητα που θα έχει. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζουμε τα τμήματά μας έναντι ενός μελλοντικού κινδύνου να περιοριστούν τα ΑΕΙ στην Ελλάδα, τα οποία είναι 35 και δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι τόσα πολλά.
Αυτό ακριβώς το καινούργιο Πανεπιστήμιο που θα γίνει, το Διεθνές Πανεπιστήμιο όπως θα ονομαστεί θα έχει συγχωνεύσει τέσσερα ιδρύματα: Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ θεσσαλονίκης. Αν γινόταν αυτό και αλλού θα μπορούσε να μειωθεί ο αριθμός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σημαντικά. Ένα τέτοιο μεγάλο Ίδρυμα ευελπιστούμε αν εξελιχθεί σωστά να έχει τη δυνατότητα να διεκδικεί μεγάλα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το Οράιζον. Για την ώρα το τέτοια προγράμματα μόνο το ΑΠΘ και το Μετσόβιο καταφέρνει και παίρνει. Εμείς επιχειρήσαμε σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα να διεκδικήσουμε τέτοια προγράμματα, αλλά οι δυνατότητες που είχαμε ήταν μικρές.
-Έτσι όπως μας τα περιγράφετε μάλλον κερδίζουμε παρά χάνουμε από την συγχώνευση;
-Θα κερδίζαμε σε κάθε περίπτωση ποιοτικά, αναβαθμίζοντας τα τμήματα, αλλά εδώ έχουμε ένα ποσοτικό όφελος γιατί όπως σας είπα θα έχουμε επτά πανεπιστημιακά τμήματα στις Σέρρες και άλλα δυο που διοικητικά θα εντάσσονται εδώ, αν αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το σπουδαιότερο είναι ότι επιτυγχάνεται η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του Ιδρύματος.
-Η συγχώνευση θα λειτουργήσει, από την τρέχουσα χρονιά και πώς προετοιμάζεστε για την χρονιά που ξεκινά;
-Θα λειτουργήσει «παίρνοντας» τους επόμενους φοιτητές τον επόμενο Σεπτέμβριο, Σεπτέμβριο του 2019 ή δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Δηλαδή ή θα προλάβει να συνταχθεί το Νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους και δεν θα μεσολαβήσουν εκλογές, οπότε όλα θα εξελιχθούν ομαλά ή θα παραπεμφθεί στις καλένδες. Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου, αυτός είναι και ο δικός μας σχεδιασμός. Ήδη μέσα στο μήνα ή αρχές του επόμενου μήνα έχουμε σχεδιάσει μαζί με τους συναδέλφους της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης να στείλουμε στελέχη μας στο Υπουργείο προκειμένου σε μία διημερίδα που θα γίνει να ενημερωθούν από τους συναδέλφους του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πώς ξεπεράστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα όπως η συγχώνευση των ΑΦΜ και των Διευθύνσεων ώστε να αρχίσει η σύνταξη του νέου Οργανισμού, να αρχίσει η σύνταξη των αναβαθμισμένων προγραμμάτων σπουδών κ.λ.π. Υπάρχει όμως ένας ολόκληρος χρόνος για να γίνει αυτό. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά.
-Για την νέα χρονιά στο ΤΕΙ πως προετοιμάζεστε;
-Η νέα χρονιά θα γίνει με βάση όλα αυτά που γινόταν τα τελευταία χρόνια. Έχουμε φροντίσει να τρέξουν κάποιοι μεγάλοι διαγωνισμοί πετρελαίου και σίτισης των φοιτητών οι οποίοι βάση της νέας νομοθεσίας απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία. Σκεφτείτε ότι από τον προηγούμενο Χειμώνα ξεκινήσαμε την διαδικασία για να προμηθευτούμε πετρέλαιο για τον Χειμώνα που μας έρχεται. Πέρσι είχαμε ένα πρόβλημα αφού καταφέραμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον Αύγουστο μόλις στις 30 Απριλίου που ήταν η τελευταία μέρα που είχαμε την δυνατότητα να πάρουμε πετρέλαιο. Ουσιαστικά όλο τον χειμώνα τον «βγάλαμε» χωρίς πετρέλαιο.
Περιμένουμε φέτος να μην έχουμε τέτοια προβλήματα, να γίνει ο διαγωνισμός της σίτισης που είναι διεθνής ώστε τη νέα χρονιά να έρθει ο νέος ανάδοχος. Παράλληλα ευελπιστούμε επειδή η τεχνική μας έχει καταθέσει μία αξιόλογη πρόταση στην Περιφέρεια για την χρηματοδότηση της αλλαγής του συστήματος Θέρμανσης, να εγκριθεί η πρότασή μας και να απαλλαγούμε από τη χρήση πετρελαίου. Έτσι θα έχει μεγάλο οικονομικό όφελος το ίδρυμα και συνεπώς η Πολιτεία που το χρηματοδοτηθεί. Το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο αφού σε πέντε χρόνια θα κάνουμε απόσβεση του κόστους αλλαγής του συστήματος θέρμανσης. Επίσης θα σταματήσουμε να εκπέμπουμε τα καυσαέρια που προέρχονται από τους 13 καυστήρες πετρελαίου. Μόνο η υλοποίηση της δικής μας πρότασης θα επιτρέπει στην Περιφέρεια να εξοικονομήσει τις εκπομπές αερίου ρύπων που προβλέπεται από ολόκληρο πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη αυτή την στιγμή.