My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Μέγα ενδιαφέρον για τα Κρίμσον

Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς με κύριο αντικείμενο την καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού Κρίμσον. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην αίθουσα του Συνεδριακού υπήρχαν πολλοί όρθιοι!

Και το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο των παρουσιών ήταν, ότι αυτές εκπροσωπούσαν το σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας. Υπήρχαν στην αίθουσα καλλιεργητές και επίδοξοι καλλιεργητές μέχρι και από την Κρήτη. Η παρουσία δε των ενδιαφερομένων από τους όμορους και κοντινούς νομούς, ήταν πολυπληθής. Από την Καβάλα μέχρι και τα Τρίκαλα, και φυσικά την Πέλλα, την Ημαθία, τις Σέρρες, την Πιερία, τη Λάρισα κ.λ.π., οι παραγωγοί έδωσαν δυναμικό και ουσιαστικό παρόν. Μέχρι το τέλος της πολύωρης διαδικασίας με το πλήθος των εισηγήσεων , το ενδιαφέρον διατηρήθηκε αμείωτο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με τον υπάλληλο της Υπηρεσίας Βασίλη Ιωαννίδη να έχει τον γενικό συντονισμό, παρουσιάζοντας στην αρχή και μια σύντομη εισήγηση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη, Ανδρέα Βεργίδη, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την πρωτοβουλία της ΔΑΟΚ Κιλκίς, χαρακτήρισε την ημερίδα ως ένα λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας του επιστημονικού δυναμικού με τον κόσμο της πραγματικής αγροτικής παραγωγής. Ευχήθηκε δε η ημερίδα να μην καταγραφεί ως ένα ακόμη πυροτέχνημα των παρελθόντων ετών, όπου οι εκδηλώσεις στεφόταν από επιτυχία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Συνέστησε, τέλος στους σημερινούς και μελλοντικούς παραγωγούς του σταφυλιού Κρίμσον, να επιχειρήσουν ένα νέο συνεργατισμό, απαλλαγμένο όμως από τις στρεβλώσεις του παλαιού Συνεταιριστικού Κινήματος, που το οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση με ζημία τελικά των ίδιων των παραγωγών.

Στους σκοπούς και τη φιλοσοφία της “Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κεντρικής Μακεδονίας” αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Κιλκισιώτης πρώην υφυυπουργός, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η νέα απόπειρα με την ‘Αγροδιατροφική’ έχει ως βασικό σκοπό την προώθηση με σύγχρονες μεθόδους, της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής. Τόνισε δε ότι, επ’ ουδενί δεν πρέπει να αφεθεί η νέα προσπάθεια να διολισθήσει προς έναν αγκυλωμένο γραφειοκρατικό Οργανισμό.

Την υποστήριξη της νέας παραγωγής και των παραγωγών από τον δήμο Κιλκίς υποσχέθηκε στο δικό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Κιλκίς, Δ. Σισμανίδης, παρά το γεγονός, όπως τόνισε, ότι οι αρμοδιότητες του όλου εγχειρήματος και της διαδικασίας ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Χαιρετισμό απηύθυνε, η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνα Σαλογιάννου.

Τέλος, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Κιλκίς, Ιωάννης Αναστασιάδης, ο οποίος αφού εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την διοργάνωση της χρήσιμης ημερίδας από την ΔΑΟΚ Κιλκίς, διαβεβαίωσε τους σημερινούς και μελλοντικούς παραγωγούς , για την πλήρη συμπαράσταση της Υπηρεσίας προς κάθε τους προσπάθεια.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των έξι εξειδικευμένων εισηγητών, πανεπιστημιακών και στελεχών του Υπουργείου Γεωργίας. Εισηγήσεις πλήρως κατανοητές, που αφορούσαν όλο το πλαίσιο της νέας ελπιδοφόρου καλλιέργειας με τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, παρά το χρονικό εύρος της όλης διαδικασίας των εισηγήσεων, το ενδιαφέρον των αγροτών παρέμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος. Απαντήθηκαν δε με σαφήνεια οι όποιες ερωτήσεις τέθηκαν, σχετικά με τη νέα καλλιέργεια και τις προοπτικές της.

Η ημερίδα ‘έκλεισε’ γευστικά στη Δοϊράνη με γεύμα, στο οποίο κυριάρχησαν πιάτα με εδέσματα από εκλεκτά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.

Ο χαιρετισμός του αντιπεριφερειάρχη

Φίλες και φίλοι προσκεκλημένοι

Αγαπητοί συνάδελφοι αγρότες,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας ημερίδα με το τόσο αξιόλογο κεντρικό αντικείμενο. Εκφράζω παράλληλα την ικανοποίηση εμού και των συναδέλφων Περιφερειακών Συμβούλων για το ότι η δική μας Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έχει ξεχωριστό ρόλο στην όλη διοργάνωση και διαδικασία. Η ουσιώδης αυτή συμμετοχή της Υπηρεσία μας, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αλλά και υπόδειγμα της συνεργασίας της Διοίκησης και του πολίτη. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα επωφελούς εκμετάλλευσης της επιστημονικής γνώσης, από τον κόσμο της πραγματικής παραγωγής. Ένα από τα βασικά αιτούμενα της σημερινής συγκυρίας και της προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και της εξόδου από την τραγική οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών.

Θα ήταν παράλειψη φυσικά, αν δεν αναφερθεί ότι η σημερινή ημερίδα είναι προϊόν συνεργασίας ισχυρών φορέων όπως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και ο Δήμος Κιλκίς.

Αυτή ακριβώς η διάθεση και η υλοποίηση ουσιαστικών συνεργασιών, θα πρέπει να αποτελεί το μόνιμο πλαίσιο των δράσεων μας σε κάθε προσπάθεια. Συνεργασία ουσιαστική, ειλικρινής και κοστολογημένη, με χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Να εγκαταλείψουμε δηλαδή τις παλιές εκδηλώσεις που είχαν τη μορφή μιας ανούσιας φιέστας χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Να βάλουμε τέλος στα πυροτεχνήματα, η αξία των οποίων διαρκούσε μόνο την ώρα της διεξαγωγής των περίφημων ‘εκδηλώσεων’ που πάντα στεφόταν με επιτυχία, αλλά με αποτέλεσμα μηδέν.

Το αντικείμενο της σημερινής μας ημερίδας, μας εξοπλίζει με όλα τα όπλα για να πετύχουμε πραγματικά, χειροπιαστά αποτελέσματα. Η ποικιλία Crimson των επιτραπέζιων σταφυλιών είναι ένα πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας. Η δειλή στην αρχή εμφάνιση της ποικιλίας με 50 – 60 στρέμματα, γρήγορα αναπτύχθηκε φθάνοντας σήμερα εκτάσεις περίπου χιλίων στρεμμάτων, βασικά στο δήμο Κιλκίς. Η φύση μερίμνησε και εδώ με μεγάλη επιτυχία. Το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής του δήμου Κιλκίς, είναι ιδανικοί παράγοντες για την επιτυχή καλλιέργεια του Crimson. H περιοχή της Παιονίας έχει εδώ και αιώνες τη δική της λαμπρή ιδιαιτερότητα με τα οινοποιήσιμα σταφύλια που μας κάνουν υπερήφανους για τα κρασιά μας, εντός και εκτός Ελλάδας. Με βραβεύσεις που διαδέχονται η μία την άλλη σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φίλες και φίλοι,

Καλλιεργητές, σημερινοί και μελλοντικοί

Αυτό ακριβώς το δώρο της Φύσης στην περιοχή μας, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να το διαχειριστείτε πρώτα εσείς, με κάθε επιμέλεια και σεβασμό. Απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση, τόσο των νέων επιστημονικών δεδομένων, όσο και η παρακολούθηση και εκτίμηση της Αγοράς, ελληνικής και παγκόσμιας.

Εδώ πολύ πιθανόν, να χρειασθεί ένας νέος συνεργατισμός, απαλλαγμένος πλήρως από τις αμαρτίες του παρελθόντος που οδήγησαν το Συνεταιριστικό Κίνημα στην σημερινή πλήρη απαξίωση. Η προσωπική, διαρκής εργασία των καλλιεργητών είναι το πρώτο αιτούμενο. Η εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών και των νέων επιστημόνων είναι το δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό εργαλείο για την άνθηση των νέων καλλιεργειών.

Η δημιουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κ. Μακεδονίας με επικεφαλής και στελέχη στο Δ.Σ. γνωστών συμπατριωτών μας, αποτελεί μία σοβαρή στήριξη του νέου πολύτιμου προϊόντος με τον έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα. Είμαι σίγουρος ότι αν τηρηθούν όλες οι παραπάνω αυτονόητες προϋποθέσεις, τα στρέμματα με τα σταφύλια Crimson σύντομα θα πολλαπλασιασθούν. Και ένα μεγάλο κομμάτι στην προώθηση προϊόντων από την Αγροδιατροφική Κ. Μακεδονίας, θα φέρει τη σφραγίδα του Κιλκίς.

Φίλοι και φίλες

Με τη διαβεβαίωση ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό σας, σας καλωσορίζω και εύχομαι μία αποδοτική και ουσιαστική ημερίδα.

Σας ευχαριστώ

Σχολιάστε