My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μάχιμες ορδές και ρίζα του κακού

Του Γιάννη Τριάντη.


Ποιοι συντηρούν οικονομικά, καθοδηγούν και προστατεύουν παντοιοτρόπως τις δολοφονικές διμοιρίες των «Συνδέσμων»; Ποιοι ανέχονται, αν δεν ευνοούν, την ρίψη φωτοβολίδων, τις καταστροφές καθισμάτων και την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο από τις μάχιμες ορδές των οργανωμένων;

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- έγραψε εδώ στο NEWS 24/7 ο Γιάννης Φιλέρης– εμφανίστηκε λαύρος κατά των “στρατών”, που καθοδηγούνται (από ποιους άραγε, δεν μας είπε) και είπε ότι θα αναζητηθούν ένοχοι και ηθικοί αυτουργοί, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Ιδού το καίριον: «Από ποιούς άραγε»; Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί δεν μασάνε τα λόγια τους, λέγοντας αυτό που ξέρει ο πάσα είς. Χαρακτηρίζοντας χάδι τα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδικη βία, σημειώνουν:

«Ζητήσαμε άμεση διακοπή όλων των πρωταθλημάτων καθώς και απόσυρση της Αστυνομίας από όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, έως ότου όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι ιδιοκτήτες-παράγοντες του αθλητισμού, αντιληφθούν ότι απέναντί τους έχουν την οργανωμένη πολιτεία, τους θεσμούς της και την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που απορρίπτει όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας στον αθλητισμό».

Οσο για τα κενά και την μονοδιάστατη οπτική των μέτρων, τα είπε μια χαρά ο Χρήστος Δεμέτης εδώ στο ΝΕWS24/7. Από την πλευρά μας, ορισμένες σκέψεις και επισημάνσεις με αφορμή το παλίμψηστον παλαιοτέρων εξαγγελιών, που βαφτίστηκαν «νέα μέτρα», και τον εν γένει προβληματισμό περί (οπαδικής) βίας:

1. Κάμερες: Οι φόβοι για την λειτουργία τους αποδείχτηκαν αβάσιμες ενστάσεις. Οι κάμερες είναι χρήσιμες, αλλά ποιος θα ελέγχει το υλικό τους όταν γίνονται επεισόδια μέσα στα γήπεδα και πέριξ αυτών;

Οι ΠΑΕ έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν και να παρουσιάζουν κατά το δοκούν το υλικό. Επομένως ο έλεγχος επιβάλλεται να γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ή από την Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι παλιότερα σε αγώνα στο ΟΑΚΑ, αφαιρέθηκαν στιγμιότυπα από τις αψιμαχίες στις θέσεις των επισήμων και παραδόθηκε λογοκριμένο το υλικό που είχαν συλλέξει οι κάμερες.

Εννοείται ότι την ευθύνη για τον έλεγχο των φιλάθλων κατά την είσοδό τους στις κερκίδες πρέπει να έχουν οι ΠΑΕ. Ετσι θα ανευρίσκονται αυτά που ενδεχομένως ορισμένοι κουβαλάνε(φωτοβολίδες κλπ) και θα αποτρέπεται το φεστιβάλ ασυδοσίας της κερκίδας.

2. Ποινές: Εξοντωτικές τόσο στις ΠΑΕ όσο και στους αυτουργούς έστω και μισή φωτοβολίδα να πέσει στο γήπεδο, πόσο μάλλον όταν γίνεται εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά, να αποβάλλονται δια παντός από τα γήπεδα οι οπαδοί που ασχημονούν.

3. Ρέντη: Επικρίθηκε η Αστυνομία για την επιλεκτική απομόνωση 424 φιλάθλων, την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ και τις διαδικασίες που ακολούθησαν. Ασυνήθιστη διαδικασία και κουραστική. Κι όμως ήταν ο μόνος τρόπος να βρεθεί ο θύτης και ενδεχομένως ο «καθοδηγητής».

Κατά τούτο, όσα ακούστηκαν για…κατοχικές μεθόδους ήταν άστοχα και ατυχή.

4. Οι νέοι: Η αίσθηση του ανήκειν ίσως να είναι ο λόγος που αρκετοί νέοι γίνονται μέλη των «Συνδέσμων». Εκεί βρίσκουν την θαλπωρή της εγγύτητος κι έναν μάχιμο ρόλο στην άνοστη ζωή τους.

Επίσης, η έλλειψη προοπτικής, τα επιβιωτικά και άλλα οικογενειακά προβλήματα και ο εγγενής στους νέους «συγκρουσιακός ψυχισμός» διαμορφώνουν αντισυστημική αντίληψη που εστιάζεται κυρίως στην ασίγαστη εναντίωση προς τις δυνάμεις καταστολής. Η εναντίωση αυτή δεν εντοπίζεται μονάχα ή κυρίως στις χορείες των Συνδέσμων, αλλά και σε άλλους χώρους.

Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά βίας από νέα παιδιά(συμμορίες, ξυλοδαρμοί, μπούλινγκ κλπ). Υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι για το φαινόμενο; Επιδρά το κλίμα γενικευμένης βίας όπως αυτό διαμορφώνεται από ανάλογα ηλεκτρονικά παιχνίδια, από θεάματα και μουσικές; Είναι σοβαρό θέμα προς διερεύνησιν.

5. Η βία: Είναι όντως η μαμή της ιστορίας, όπως συνηθίσαμε να αποδίδουμε σχετική αναφορά του Μαρξ που κατέγραψε ο Ενγκελς στο «Αντι-Ντύρινγκ»; Είναι καταδικαστέες οι εξεγέρσεις(π.χ. Γαλλική Επανάσταση), οι βίαιες αντιδράσεις των δούλων(Σπάρτακος) και των εργατών στο Σικάγο που οδήγησαν στην θέσπιση του Οκτάωρου;

Γιατί απέτυχε παταγωδώς να αλλάξει έστω κατ΄ελάχιστον τους συσχετισμούς η περιώνυμη και αιμάσσουσα «Ενοπλη πάλη»; Μήπως επρόκειτο για «τυφεκιοφόρους νοσούσης λογικής» των οποίων το δολοφονικό βλέμμα δεν πήγαινε πέρα από τη μύτη τους;

Αυτά και άλλα παρεμφερή μπορούν να συζητηθούν ψύχραιμα και νηφάλια, μιάς και το θέμα της βίας βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη τόσο εδώ όσο και εις την ξένην…

ΥΓ: Ασκήσεις βίας και ιδεολογικής τρομοκρατίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Ομάδα αντιεξουσιαστών ματαίωσε χθές την παρουσίαση βιβλίου, επειδή συμμετείχε ως εισηγητής ο αρχηγός της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός.

Πρόκειται για φασιστική κι όχι απλώς αυταρχική συμπεριφορά, την οποία κανένα κόμμα δεν καταδίκασε. Δυστυχώς.

Άρθρο στο news247

Σχολιάστε