My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Λύσεις υπάρχουν

Του Χρήστου Γκουντενούδη (Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Κιλκίς)

———————————————————————————————————————————————————————————————-Η αναταραχή που εξακολουθεί στην ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση έχει ασφαλώς τις ρίζες της στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Η υπερτροφική κατάσταση στο Δημόσιο Τομέα δεν αποτελεί ‘επίτευγμα’ μιας και μόνο πλευράς του πολιτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό και θεωρείται εντελώς άκαρπη και άγονη, κάθε συζήτηση για την επίρριψη των αναλογούντων ευθυνών. Το ζητούμενο σήμερα είναι το άμεσα πρακτέον με το λιγότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο και κοινωνική δοκιμασία.

Το ότι ο Δημόσιος Τομέας χρειάζεται εξορθολογισμό, δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Όχι όμως με άκριτες και οριζόντιες ανθρωποθυσίες. Όχι με στόχο να ευημερήσουν για άλλη μια φορά οι αριθμοί και να δυστυχήσουν οι άνθρωποι.

Υπάρχουν τρόποι, ώστε η όλη διαδικασία να μην είναι μια συνολική λύση  εξόδου. Οι στρεβλώσεις και οι αμαρτίες δεκαετιών δεν διορθώνονται σε μια μέρα, με μια απόφαση, με ένα άρθρο. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ιδίαν όσο και πικρή πείρα από βιαστικές, ακοστολόγητες και βίαιες αποφάσεις. Οι ελλιπείς αρμοδιότητες, σε συνδυασμό με τους ακρωτηριασμένους πόρους δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυξίας, η οποία επιτείνεται από τις ‘οριζόντιες’ απολύσεις εργαζομένων επί πολλά έτη και βασικών πλέον στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο αυτονόητος θεσμός της αξιολόγησης δεν εφαρμόζεται πουθενά αν και έχει περιληφθεί στις διακηρύξεις των πάντων.

Οι κατηγορούμενοι για βαριές παραβάσεις υπάλληλοι, εξακολουθούν να βρίσκονται με το ένα πόδι στην Υπηρεσία, φέροντας το στίγμα του επίορκου. Η απόλυσή τους, αφού τελεσιδικήσει, τάχιστα η καταδίκη τους θα προσφέρει μια αριθμητική ανάσα στο Δημόσιο, προφυλάσσοντας παράλληλα άλλους, άξιους και ικανούς υπαλλήλους από την απόλυση.

Προς την κατεύθυνση της αριθμητικής ελάφρυνσης του Δημοσίου θα λειτουργούσε η καθιέρωση αδιάβλητων και ουσιαστικών κινήτρων για συνταξιοδότηση υπαλλήλων που βρίσκονται πολύ κοντά στην υπηρεσιακή έξοδο (προσυνταξιοδοτικό καθεστώς).

Επίσης εδώ και καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η εξαγγελθείσα μετακίνηση υπαλλήλων σε υπηρεσίες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Λύσεις υπάρχουν. Αρκεί να υπάρξει ουσιαστικός ειλικρινής και οριοθετημένος χρονικά διάλογος. Όλα τα μέρη έχουν προτάσεις. Το μόνο προαπαιτούμενο στο διάλογο είναι η συναντίληψη της κρισιμότητας των καταστάσεων για τη χώρα και τους πολίτες.

Σχολιάστε