My Twitter Feed

17 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Λιθογραφίες Βαλκανικών Πολέμων

kilkis-1913-1Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς, ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ και η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία “ΤΕΧΝΗ”, παρουσιάζουν μια ξεχωριστή έκθεση με λιθογραφίες της εποχής των Βαλκανικών Πολέμων, από τη προσωπική συλλογή του αξιωματικού εν αποστρατεία κ. Νικηφόρου Κομίνη.

H έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της ΤΕΧΝΗΣ, θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου έως την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 και θα λειτουργεί καθημερινά από 10π.μ. – 12μ και 4-8.30μ.μ., ενώ το Σάββατο 10π.μ. -4μ.μ.

Τα εγκαίνιά της θα γίνουν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 8μ.μ. Τον σχολιασμό της έκθεσης θα κάνει η ιστορικός-κριτικός τέχνης κ. Έλλη Κοκκίνη Καπλάνη, ενώ την ξενάγηση η Δέσποινα Θεοδοσιάδου. Επίσης, θα διαβαστούν αποσπάσματα κειμένων από Ρώτα, Μυριβήλη, Καρβούνη και Δούσμανη, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από 20μελή χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων “Ο Φλάμπουρας”.

kilkis-1913-2Στην έκθεση περιλαμβάνονται 35 γνήσιες λιθογραφίες περιόδου Βαλκανικών πολέμων 1912-13 και άλλα κειμήλια από τη συλλογή Κομίνη, καθώς και κάποια επιλεγμένα σπάνια κειμήλια από τη συλλογή του υποστράτηγου εν αποστρατεία Ορθόδοξου Ζωτιάδη, όπως προσωπικά αντικείμενα του ήρωα αξιωματικού Λουκά Παπαλουκά.

Για την έκθεση η ιστορικός-κριτικός τέχνης κ. Κοκκίνη Καπλάνη τονίζει τα εξής: “Η συνεισφορά της λαϊκής εικονογραφίας σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα υπήρξε πολύτιμη. Εκδοτικοί οίκοι, κινούμενοι στο πνεύμα της εποχής, παρήγαγαν σειρές λιθόγραφων έργων σε αφίσες, με θέματα αναφορές σε δράσεις, που στόχο είχαν, καθώς συνοδεύονταν συνήθως από επεξηγηματικά κείμενα, την ενημέρωση του κοινού και φυσικά την ανύψωση του εθνικού φρονήματος.

Η ακμή της ελληνικής λαϊκής εικονογραφίας κορυφώθηκε κατά την περίοδο των βαλκανικών πολέμων του 1912-13.

Τότε κυκλοφόρησαν πολυθεματικές λιθόγραφες αφίσες σε πολλά αντίτυπα, που κατέγραφαν ένδοξες νίκες και θριάμβους των ελληνικών στρατευμάτων. Ήταν κατά ένα ποσοστό ανυπόγραφες και ήταν προϊόν έμπειρων τεχνιτών εκδοτικών οίκων που δούλευαν, όπως και άλλα έντυπά τους για την παραγωγή. Δεδομένου ότι κάλυπταν εφήμερες ανάγκες, τυπώνοντας σε φθηνό χαρτί και πωλούνταν σε χαμηλή τιμή.

Αρκετές έφεραν την υπογραφή των δημιουργών τους, συνήθως ζωγράφων ή χαρακτών, γνωστών και για άλλες δραστηριότητές τους, όπως ο Σωτήρης Χρηστίδης.

Έτσι σήμερα από τις διασωθείσες, ενυπόγραφες ή όχι λιθόγραφες αφίσες, χάρη στις φιλόπονες προσπάθειες συλλεκτών, γνωρίζουμε μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, που εκτός της εικονιστικής της σημασίας προσθέτει στη νεώτερη ιστορία της τέχνης, την ενότητα που αφορά στη λαϊκή τέχνη. Μια τέχνη που λειτούργησε για χρόνια σε πολλές μορφές στον ελλαδικό χώρο  (τοιχογραφικά σύνολα οικιών, ζωγραφικούς πίνακες, αφίσες, κεραμική, κ.α.) και κατά μεγάλο μέρος έχει χαθεί.

Η συλλογή λιθόγραφων αφισών του Νικηφόρου Κομίνη που εκτίθεται στο Κιλκίς, με θέματα από τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, συνιστά, πέρα από την πολυτιμότητά της εικαστικής της αξίας, αξιόπιστο ιστορικό ντοκουμέντο, όπως και μάθημα ιστορικής μνήμης για τις νεώτερες γενιές”.

Σχολιάστε