My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Λεφτά δεν υπάρχουν, για ελέγχους αίματος!

Σε σχέση με τη χθεσινή (Τρίτη) δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, Χρ. Γκουντενούδη, ότι “κανένα κρούσμα δεν αναφέρθηκε σε καμία τοπική Υγειονομική Μονάδα, ούτε και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.)”, ενδιαφέρον παρουσιάζει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, σύμφωνα με το οποίο φαίνεται ότι στον αέρα βρίσκεται προς το παρόν ο μοριακός έλεγχος του αίματος για τον εντοπισμό πιθανής μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αιτία είναι η έλλειψη του αναγκαίου κονδυλίου, ύψους 1.200.000 ευρώ, που είχε ζητήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για την προμήθεια αντιδραστηρίων, προκειμένου να προβεί στον έλεγχο περίπου 70.000-100.000 φιαλών αίματος πανελλαδικά.

Οπότε, το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο καθησυχαστικές μπορεί να  θεωρηθούν διαβεβαιώσεις περί μη αναφοράς κρούσματος, όταν οι έλεγχοι του αίματος είναι τουλάχιστον πλημμελείς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η κατηγορηματική άποψη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, σύμφωνα με την οποία «η έλλειψη ψεκασμών την κατάλληλη εποχή, όταν δηλαδή τα κουνούπια είναι προνύμφες, δεν αποτελεί απλή παράλειψη αλλά έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας”. Άποψη, για την οποία η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, διαβεβαιώνει ότι ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2011 απέστειλε σχετικά έγγραφα στις περιφέρειες όλης της χώρας ζητώντας την έγκαιρη εκκίνηση των διαδικασιών για τους ψεκασμούς. Οι οποίοι ψεκασμοί θα `πρεπε ν` αρχίζουν απ` τον Απρίλιο, αλλά που εδώ στο νομό Κιλκίς ξεκίνησαν τον Ιούνιο!

Όπως τονίζει η εφημερίδα, το υπουργείο Υγείας απέρριψε το σχετικό αίτημα για χορήγηση του αναγκαίου κονδυλίου ψεκασμών, απαντώντας ότι λεφτά δεν υπάρχουν, και ζήτησε από το δ.σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να βρει εναλλακτικούς τρόπους για τη συλλογή ασφαλούς αίματος.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει στη «Μ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και μέλος του δ.σ. του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος προσθέτει ότι εντός των ημερών αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Υγείας.

«Πέρυσι είχε εγκριθεί ένα κονδύλιο ύψους 2.200.000 ευρώ για την αγορά αντιδραστηρίων με στόχο τον έλεγχο του αίματος αποκλειστικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρα μας. Τελικά ελέγχθηκαν 110.000 φιάλες αίματος, εκ των οποίων οι πέντε ήταν θετικές. Φέτος προσπαθήσαμε να μειώσουμε το κόστος και ζητήσαμε 1.200.000 ευρώ, αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχουν τόσα χρήματα», εξηγεί ο κ. Πρωτόπαπας.

«Το σωστό θα ήταν να ελέγχεται όλο τον χρόνο το αίμα που συλλέγεται από τις περιοχές που θεωρούνται ύποπτες για εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Αυτή τη στιγμή και μέχρι να μας δοθούν οριστικές οδηγίες, οι υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα προσπαθούν να εντοπίσουν στοιχεία που να μαρτυρούν έστω και υποψία εμφάνισης του ιού στο αίμα που συλλέγεται μέσω των ελέγχων που διενεργούνται έτσι κι αλλιώς για άλλους ιούς», επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που τελικά εγκριθεί το σχετικό κονδύλιο, τότε θα γίνουν και οι έλεγχοι. Διαφορετικά, θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα οι περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού, δηλαδή η Αττική μέχρι στιγμής, που σημαίνει ότι θα αποκλειστούν οι αιμοδότες που διαμένουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι τα βέλη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, δέχονται ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, και η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, με αφορμή τα διαπιστωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας στη χώρα μας.

«Τα δύο κρούσματα ελονοσίας και τα πέντε διαπιστωμένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τόσο την αρμόδια διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, στην οποία προΐσταται εδώ και δυόμισι χρόνια ο κ. Δημόπουλος, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο προεδρεύει η κ. Κρεμαστινού. Και οι δύο σιωπούν, προφανώς για να ξεχάσει η κοινωνία την παρουσία τους, την οποία σε άλλες περιστάσεις φροντίζουν να κάνουν κραυγαλέα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Βαρνάβας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η έλλειψη ψεκασμών την κατάλληλη εποχή, όταν δηλαδή τα κουνούπια είναι προνύμφες, δεν αποτελεί απλή παράλειψη. Αποτελεί έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και η κοινωνία θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα σε ασθενείς και κονδύλια που πρέπει να διατεθούν σε μοριακό έλεγχο του αίματος που συλλέγεται στις αιμοδοσίες, αλλιώς πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας οι αιμοληψίες στο λεκανοπέδιο Αττικής που εισφέρει το 60% των φιαλών της χώρας».

H κ. Κρεμαστινού απαντά ότι τόσο οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών όσο και ο έλεγχος του αίματος δεν αποτελούν αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΝΠΟ. Παρ’ όλα αυτά το Κέντρο ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2011 απέστειλε σχετικά έγγραφα στις περιφέρειες όλης της χώρας ζητώντας την έγκαιρη εκκίνηση των διαδικασιών για τους ψεκασμούς. Επιπλέον, διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια και έδωσε οδηγίες και συμβουλές για τη λήψη προληπτικών μέτρων, αλλά και για το είδος των φαρμάκων που πρέπει να χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς.

Σχολιάστε