My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Λευκές φαντασιώσεις

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Μια από τις «κατάρες» των εκάστοτε κυβερνητικών είναι ο «σχεδιασμός επί χάρτου». Ένας σχεδιασμός που δεν έχει καμμιά σχέση με την πραγματικότητα, καμμιά επαφή με την κοινωνία. Και μοιραία, προκαλεί ειρωνικά σχόλια από την ίδια την κοινωνία. Σε έκτακτες οδυνηρές συγκυρίες όμως, όπως η σημερινή, προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Και συντείνει ώστε να στραφούν οι πολίτες σε εντελώς απολίτικες επιλογές που οδηγούν σε ενίσχυση των απερίγραπτων άκρων.

Η συμπαθέσταταη κατά τα λοιπά υπουργός Τουρισμού, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Υιοθετώντας άκριτα μια «ιδέα» των ξενοδόχων εισηγήθηκε την καθιέρωση της «λευκής εβδομάδας». Μιας εβδομάδας όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ώστε μαθητές και γονείς να επισκέπτονται τα χιονοδρομικά κέντρα και να επιδίδονται σε χειμερινά σπορ. Τόσο καλά.

Είναι σίγουρο ότι αν η πρωτοφανής αυτή πρόταση ετύγχανε σοβαρής αντιμετώπισης, κάποιοι θα προϋπολόγιζαν σε νούμερα εκατομμυρίων ευρώ τα οφέλη από την ενίσχυση…. του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα. Οι ξενοδόχοι και κυρίως οι κυβερνώντες, για άλλη μια φορά έπεσαν θύματα της νιρβάνας του καταναλωτισμού και της πλαστής οικονομικής ευμάρειας. Τους διέφυγε ότι η εποχή που τα διακοποδάνεια δινόταν με παρακαλητά της Τράπεζας (!), έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Λησμόνησαν ότι οι κάρτες του πλαστικού χρήματος δεν μεταφέρονται πλέον προς τον δικαιούχο (!) με τα μηχανάκια της κούριερ.

Τους διέφυγε τέλος, ότι εδώ είναι Ελλάδα πλέον και όχι Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Ελβετία, Αυστρία. Ότι τα παιδιά που δεν έχουν χρήματα ούτε για ένα κουλούρι, το μόνο που δεν έχουν στο μυαλό τους είναι το σκι και τα σαλέ της Αράχωβας και του Καϊμακτσαλάν. Ότι ο άνεργος γονιός τις νύχτες, το μόνο που δεν αναζητεί στους κάδους απορριμμάτων είναι τα πέδιλα του σκι!

Οι ξενοδόχοι και το Υπουργείου Τουρισμού, θα έπρεπε, όχι να αναζητήσουν, αλλά να υποστηρίξουν τις ήδη διατυπωμένες και κοστολογημένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί δημοσίως και αρμοδίως. Μια τέτοια πρόταση προέρχεται από το Επιμελητήριο Κιλκίς και μέχρι στιγμής έγινε ασμένως αποδεκτή από τα άλλα Επιμελητήρια και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πρόταση αφορά στην στροφή των σχολικών εκδρομών προς Ελληνικούς προορισμούς. Ετσι θα ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός και οι νεαροί αυριανοί πολίτες θα γνωρίσουν τη χώρα τους και πιθανόν να τους γεννηθούν ιδέες για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού φυσικού πλούτου της.

Οι ξενοδόχοι με τις Ενώσεις τους θα έπρεπε ήδη να έχουν καταθέσει τις προσφορές με τις μειωμένες τιμές που θα κάνουν τους εκδρομείς να επιλέξουν τους εγχώριους προορισμούς. Προορισμοί όπως η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία, η Ρώμη, ανήκουν σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πυ έχουν τα ίδια ζόρια με εμάς. Είναι απαράδεκτο επομένως να είναι αυτοί οι προορισμοί ελκυστικότεροι και οικονομικότεροι από τους εγχώριους. Τα Υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού ήδη θα έπρεπε να έχουν συντονίσει την όλη επιχείρηση, εκμεταλλευόμενοι την ήδη αποδεκτή πρόταση του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Ακόμη και με κάποιες επιδοτήσεις ενός προγράμματος που θα αφορά στην εξασφάλιση της εκδρομής για τους πολλούς αδυνατούντες μαθητές.

Τέτοια μέτρα χρειάζονται και όχι φαντασιώσεις για σαλέ και χιονοδρομικά.

ΥΓ: Χώρια που αν καθιερωθεί η “λευκή εβδομάδα”, υπάρχει κίνδυνος να κατευθύνονται οι εκδρομείς προς τις Αλπεις, αφού τα εκεί ξενοδοχεία κι εστιατόρια θα καταθέσουν οικονομικότερες προσφορές από τα εγχώρια βλαχοσαλέ.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε