My Twitter Feed

15 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σπουδαία έκθεση του ΑΕΙ μας -

Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Παιονία: 2η φάση αδελφοποίησης -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

ΑΟΚ: Σπουδαίο “διπλό” στο Αιγίνιο -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Δένδια στο Κιλκίς -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η επίσκεψη Φ. Σαχινίδη στο νομό -

Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Παππάς: Όχι χρεωκοπία της Υγείας -

Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

“Μοντέλο για τη χώρα το Σταραμάκι” -

Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Δένδια για ευρωεκλογές -

Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Λαϊκισμός και Δημοκρατία

Του Χρήστου Σπίγκου.


Ο πολιτικός βίος των ανθρωπίνων κοινωνιών παρουσιάζει κατά καιρούς τα ίδια φαινόμενα που στον νεωτερικό μας κόσμο υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε κοινωνία ή συλλογικότητα. Ο λόγος για τον λαϊκισμό και τις εκφάνσεις του.

Ο λαϊκιστής χρησιμοποιεί διάφορα προσωπεία, προσαρμοζόμενος κάθε φορά στις βίαιες απαιτήσεις της πολύπλευρης λαϊκής αγανάκτησης, δικαιολογημένης ή μη. Συνήθως επιλέγει το προφίλ του ανθρώπου που κατανοεί τα προβλήματα της καθεμιάς και του καθενός έχοντας τη λύση για όλα. Με λίγες λέξεις και κατηγορηματικό ύφος, που δεν επιτρέπει αμφισβήτηση, ξεδιπλώνει το πολιτικό του σχέδιο, που είναι κατανοητό ακόμα και σ’ ένα παιδί. Απαντάει σε κάθε καινούργια ερώτηση, όσο δύσκολη κι αν είναι. Για την ανεργία φταίει ο μετανάστης που μένει δίπλα σου, για τα δεινά της κοινωνίας ή της Πατρίδας υπεύθυνοι συλλήβδην όλοι οι βουλευτές κ.ο.κ.. Ξεχειλίζει από συναισθήματα συμπαράστασης και συμπόνιας, αποπνέει αυτοπεποίθηση και σιγουριά γι’ αυτά που λέει, χωρίς ουσιαστικά να επιτρέπει να καταλάβουμε αυτά που εννοεί. Τέλος, αρέσκεται να ενδύεται τη λεοντή του τιμωρού όλων όσων ευθύνονται για τον διάχυτο ανθρώπινο πόνο, καταφεύγοντας στην αυτοδικία προτρέποντας και τον πολίτη να την επιλέγει ως τη μόνη λύση.

Ο λαϊκιστής ηγεμόνας διαλαλεί ότι είναι υπέρμαχος της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τον λαό. Και τούτο, όχι γιατί εμφορείται από γνήσιες αμεσοδημοκρατικές αντιλήψεις, αλλά επειδή επιδιώκει να αποδεσμευτεί από θεσμικά αντίβαρα και την υποχρέωση της λογοδοσίας σε αντιπροσωπευτικά σώματα. Απεχθάνεται τη δημόσια κριτική, και, μέσα από μια παραπλανητική ρητορική περί κυριαρχίας της λαϊκής θέλησης, επιδιώκει την υποβάθμιση κάθε συλλογικού οργάνου. Πολύ συχνά προτείνει τη δημοψηφισματική λειτουργία ως τη μόνη ασφαλή μέθοδο λήψης αποφάσεων, μη εξαιρουμένων ακόμη και των αρμοδιοτήτων θεσμοθετημένων δικαιοδοτικών οργάνων της πολιτείας, αυτής της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Εχθροί της Δημοκρατίας δεν είναι όσοι την επιβουλεύονται απροκάλυπτα ή εκτρέπονται σε εγκληματικές ενέργειες, αλλά και όσοι υπόσχονται στους πολίτες μαγικές λύσεις για σύνθετα προβλήματα. Οι λαϊκιστές, έστω και αν δεν προκρίνουν αυταρχικές πολιτικές, αποτελούν έναν συγκεκαλυμμένο εχθρό των δημοκρατικών θεσμών.

Χρέος των Πολιτών η απανταχού προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας.

Προϋπόθεση, τα μάτια να σταματήσουν να καθοδηγούν την ψήφο, ενοχοποιώντας ταυτόχρονα τ’ αυτιά, επειδή επιμένουν να διαψεύδουν το εντυπωσιακό προς όφελος της αλήθειας που κρύβεται από τη σκιά της εικόνας.

Άρθρο στο facebook

Σχολιάστε