My Twitter Feed

22 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Λαμπρός γιορτασμός του 1913 -

Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

“Διαδικασία πριν τη κάλπη” -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

ΕΚΚ: Ψήφισμα για τη FIERATEX -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Πρωτιά ΠΕΚ στην ΕΛΜΕ Κιλκίς -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Επιτέλους, φράγμα Μεταξοχωρίου -

Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Γαστρονομία και πολιτισμός -

Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Ο γιορτασμός της 21ης Ιουνίου 1913 -

Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Επιτυχής η έναρξη των Πολυκαστρινών -

Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Λαμπρός γιορτασμός του 1913

H πόλη του Κιλκίς τίμησε την 111η επέτειο της φερώνημης Μάχης της 21ης Ιουνίου 1913, κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ στους πεσόντες.

Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε πανηγυρικός όρθρος και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου με τη συμμετοχή και των επισκόπων Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου, Ελασσώνος Χαρίτωνος και Αιτωλίας και Αιτωλοακαρνανίας Δαμασκηνού. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η δικηγόρος Μελαχροινή Στράντζαλη.

Ακολούθως, στο Ηρώο της Μάχης εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των νεκρών, την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση σιγής ενός λεπτού και την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Οι επίσημοι και οι πολίτες ήρθαν σε επαφή με σημαντικά στιγμιότυπα της Μάχης του Κιλκίς, περιηγούμενοι στο Πολεμικό Μουσείο Κιλκίς, το οποίο φιλοξενεί πολεμικό υλικό από τους Βαλκανικούς Πολέμους και προσωπικά αντικείμενα των αξιωματικών που έλαβαν μέρος στη Μάχη του Κιλκίς.

Η επετειακή εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρέλαση μαθητών, πολιτιστικών συλλόγων, κοινωνικών φορέων και τμημάτων του στρατού επί της 21ης Ιουνίου.

Την Κυβέρνηση, στην κεντρική εκδήλωση των Ελευθερίων εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ενώ συγκινητική ήταν και η παρουσία της αντιπροσωπείας του Δήμου Λατσιών. που έδωσε ξεχωριστό χρώμα παρελαύνοντας με τα χρώματα της Κύπρου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, οι βουλευτές Πέτρος Παππάς, Στέφανος Παραστατίδης, Νίκος Παπαδόπουλος, η υποπρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γεωργία Παστελλή – Παντελίδου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης κι ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης.

Μήνυμα του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη:

Ανήμερα της 21ης Ιουνίου 1913, στις 10:30 το πρωί η γαλανόλευκη κυμάτιζε στο ερειπωμένο από τα συντρίμμια του πολέμου Κιλκίς….

Η νικητήρια έκβαση της επικής Μάχης του Κιλκίς έχει σφραγίσει τη νεότερη ιστορία της πόλης μας, της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας.

Εκατόν έντεκα χρόνια από την τιτανομαχία του Κιλκίς, μνημονεύουμε στη σκέψη και στην προσευχή μας τους απελευθερωτές μας και αποθέτουμε ευλαβικά στη μνήμη τους στεφάνι δάφνης, σύμβολο αιώνιας δόξας και αθανασίας.

Το Κιλκίς είναι η πόλη των Ηρώων, των χιλιάδων γενναίων αξιωματικών και στρατιωτών με την ατρόμητη καρδιά και το ακατάβλητο σθένος, που διέσχισαν ως θριαμβευτές μια κόλαση φωτιάς και οβίδων προσεγγίζοντας τα βουλγαρικά χαρακώματα, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με τη ζωή τους αυτή τη γη, την αγιασμένη από το αίμα τους.

Αυτός ο τόπος, στην αυγή του Β’ Βαλκανικού Πολέμου έγινε θυσιαστήριο ιερό για να μας θυμίζει ότι η ελευθερία είναι η πρώτη και ύψιστη συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης και η αγάπη για την Πατρίδα η πιο μεγάλη αρετή.

Γι’ αυτό και η Μάχη του Κιλκίς πάντοτε θα μας εμπνέει και θα μας δίνει δύναμη να αγωνιστούμε και να ανταποδώσουμε την αγάπη μας για το Κιλκίς με έργα δημιουργίας και προόδου.

Χρόνια Πολλά στο Κιλκίς, Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κιλκισιώτισσες, σε όλους τους Κιλκισιώτες!

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη:

Στις 21 Ιουνίου 1913 , η ιερή ορμή της Ελευθερίας εμφύσησε θάρρος και γενναιότητα στις ψυχές των προγόνων μας και τους οδήγησε σε μια μεγαλειώδη νίκη, που διαφύλαξε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και απέτρεψε τον βουλγαρικό επεκτατισμό.

Σήμερα, 111 χρόνια μετά, οι ψυχές μας αγαλλιάζουν και τα μάτια βουρκώνουν βλέποντας την Γαλανόλευκη να ανεμίζει και η σκέψη μας “ταξιδεύει” στο παρελθόν, “αγναντεύοντας” την πορεία του Γένους μας και την πίστη των προγόνων μας σε αξίες και ιδανικά τα οποία μας διδάσκουν, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν.

Ο φετινός εορτασμός της 111ης Επετείου Απελευθέρωσης του Κιλκίς είναι ημέρα τιμής και μνήμης για όλους όσοι , με αυταπάρνηση, αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε όλοι εμείς ελεύθεροι.

Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής των ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών είναι φωτεινός φάρος για την πορεία του Ελληνισμού και πηγή άντλησης υπερηφάνειας.

Χρόνια Πολλά Κιλκίς,

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Κιλκισιώτισες και σε όλους τους Κιλκισιώτες.

Σχολιάστε