My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κόντρες θερινών νυκτών!

Εν μέσω θέρους και πανδημίας, το …σινεμά άναψε φωτιές! Ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος του Κιλκίς «Δημήτρης Ζωηρός» αποτέλεσε το επίκεντρο κόντρας που ξέσπασε όταν η πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού (επί διοίκησης Δ. Σισμανίδη) Άννα Δημάκη έκανε λόγο σε δήλωσή της για “κατηφής, μίζερη και διεκπεραιωτική εικόνα της έναρξης του θερινού”, για να απαντήσει ο νυν αντιδήμαρχος Θέμης Κοσμίδης με τη ρήση «αβάσταχτο φορτίο η καταχνιά της ψυχής»!

Το ΚΙΛΚΙΣ24, παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε ποτέ τη δήλωση της κ. Δημάκη, την παραθέτει αυτούσια μαζί με την απάντηση του κ. Κοσμίδη, προκειμένου οι αναγνώστες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Η Α. Δημάκη

Όταν λόγω θέσης έχεις ζήσει σε όλες τις φάσεις τους κάποια γεγονότα, από την σύλληψη, τον προγραμματισμό, την οργάνωση έως την πραγματοποίηση και την αξιολόγηση, και ειδικά όταν στο στάδιο της πραγματοποίησης και αξιολόγησης έχεις την πλήρη αναγνώριση των δημοτών, σε στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν βλέπεις κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη έχεις κάνει για να χαρείς με την εξέλιξη στον Τόπο σου.

Πραγματικά με γέμισε στεναχώρια αλλά και θυμό η κατηφής, μίζερη και διεκπεραιωτική εικόνα της έναρξης του θερινού δημοτικού κινηματoγράφου.

Τίποτα δε θύμιζε την περσινή πρώτη ημέρα, την γεμάτη χαμόγελα, κόσμο και θετική αύρα βραδιά. H έναρξη του 2020 υπήρξε απογοητευτική, με μια μέτρια αμερικανική ταινία, γεμάτη αίμα, πόλεμο και βία- ο Γιάννης Ζουμπουλάκης, έγκριτος κριτικός μιλά στο Βήμα για όργιο καταστροφής και θανάτου, χωρίς ιδιαίτερο ανθρώπινο βάθος- μια ταινία που οι ιστορικοί που θα τη δουν μπορεί και να γελάσουν ή να κλάψουν για τις ανακρίβειες που αφορούν στα ιστορικά γεγονότα.

Και σκέφτομαι ότι είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν, αυτή η, χωρίς ονοματεπώνυμα άτυπη επιτροπή, να έκανε ένα τόσο οργιώδες λάθος στις προτάσεις της για την έναρξη. Αδυνατώ να δεχθώ ότι αυτοί οι περί των κινηματογραφικών γνώστες της πόλης που ανέφερε στην συνέντευξη του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, πραγματικά έκαναν ή αποδέχθηκαν μια τέτοια πρόταση.

Πιθανότερο θεωρώ να είναι ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος ή οι σύμβουλοι τους αυτοί οι οποίοι κατέληξαν σε αυτήν την ταινία για την εναρκτήρια μέρα. Μα δεν τους ενημέρωσε κανείς ότι το θερινό σινεμά ξεκινώντας θέλει ταινία δυνατή, εξωστρεφή, χαρούμενη, ταινία διασκεδαστική;

Το καλοκαίρι θέλει και το ανάλαφρο του, θέλει και την ταινία την ψαγμένη, θέλει και την κλασική ταινία την ασπρόμαυρη, θέλει και την πλάκα του, θέλει και το δράμα του. Ένα πράγμα δεν θέλει: σοβαροφάνεια.

Αν λάβει δε κανείς υπόψιν και τον εγκλεισμό, την καραντίνα και τα επακόλουθα της, το άγχος των επαγγελματιών και την ανάγκη αισιοδοξίας, το σίγουρο είναι ότι δεν ξεκινάς το καλοκαίρι με πολεμική ταινία.

Υπάρχει χρόνος και για αυτού του είδους τις ταινίες, τόσες προβολές έχει το σινεμά. Εκτός κι αν αυτή είναι η αίσθηση της νέας δημοτικής αρχής για την κοινωνική πραγματικότητα…..εκεί σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Η έναρξη του 2020 είχε ατμόσφαιρα μουντή, απρόσωπη, σκοτεινή -αυτό συμπεραίνει κανείς από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν- ήταν μια έναρξη με λιγότερη ενημέρωση, λιγότερη επικοινωνία, λιγότερη εξωστρέφεια.

Έλειπαν όλα τα λαμπερά χαμόγελα και τα πειράγματα του κόσμου, έλειπε η αναμονή, η λαχτάρα, έλειπαν τα γελαστά και καλόβουλα πρόσωπα του τμήματος πολιτισμού που καλωσόριζαν τόσα χρόνια τον κόσμο. Γενικά έλειπε όλη εκείνη η σύμπνοια μιας ομάδας όταν ενώνει τις δυνάμεις της και σε κάνει να νιώθεις ότι κάτι άλλαξε βλέποντας το αποτέλεσμα.

Σκέφτομαι επίσης πόσο θλιβερό είναι να μην κατονομάζεις τους συνεργάτες σου και τους συνδημιουργούς σου. Και αναρωτιέμαι γιατί; Τι άλλαξε; Ή τί θα έπρεπε να αλλάξει; Πασιφανής η απάντηση. Το εγώ μας! Η κούφια ματαιοδοξία. Ο αλαζονικός τρόπος σκέψης. Με το εμείς προχωράμε. Με το εμείς δυναμώνουν οι συνεργασίες.

Με αγάπη και καλή διάθεση επιτυγχάνονται όλα, αρκεί να μην εστιάζουμε στην αυτοπροβολή μας. Έχει πολύ μεγάλη αξία να λες ευχαριστώ, να αποδίδεις ηθική δικαίωση στον καθένα που προσπάθησε γι’ αυτό το αποτέλεσμα κατονομάζοντας τον είτε είναι εθελοντής, είτε υπάλληλος, είτε Αντιδήμαρχος.

Η Αντδημαρχία καθαριότητας έχει όνομα, είναι η κυρία Ζιούτα Κατερίνα, το ίδιο και η αντιδημαρχία τεχνικών υπηρεσιών, είναι ο κύριος Ανέστης Πογέλης. Ο τεχνίτης έχει όνομα, είναι ο Γιάννης, ο Κώστας, ο Χρήστος. Και ο εθελοντής έχει επίσης όνομα. Πείτε τα. Και μη φοβάστε, κανένας δεν καπελώνει κανέναν.

Όση γενναιοδωρία και ευγνωμοσύνη δίνεις τόση θα πάρεις. Όταν δε δίνεις δεν έχεις και τίποτα να περιμένεις, απλά καταντάς το έργο σου μια άψυχη τυπική διαδικασία βαδίζοντας όπως λέει και ο ποιητής με τα πέτρινα χαμόγελα των αγαλμάτων.

Αυτό το στίχο μου θυμίζει η παρουσία της δημοτικής αρχής. Αλλά ένας δήμος, ένας φορέας, ένας σύλλογος, μία επιχείρηση θέλει ψυχή για να πετύχει. Δε φτάνει να έχεις τα ταμεία γεμάτα.

Οφείλεις να σεβαστείς τη χρήση του δημόσιου χρήματος κι ας τόχεις σε περίσσια. Με λυπεί πολύ το γεγονός ότι οι νέοι πολιτικοί ταγοί της πόλης μας με τα ξύλινα χαμόγελα του αυτοθαυμασμού τους διέρρηξαν βάναυσα την όμορφη σχέση που χρόνια οικοδομούνταν μεταξύ της ομορφιάς και δροσιάς του χώρου, της έβδομης τέχνης και των ανθρώπων.

Με λυπεί πολύ που τα όσα θετικά άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, και εννοώ μεγάλα έργα σε εξέλιξη και το πλούσιο ταμείο, να αξιοποιούνται τα μεν έργα χωρίς καμία αναφορά στον πρωτεργάτη τους, η δε χρήση των χρημάτων σε μια λογική στεγνής αριθμητικής υπερπροσφοράς.

Εύχομαι το 2021 να ξεπεράσει το 2019.Το αξίζει αυτή η πόλη.

Ο Θ. Κοσμίδης

Είναι ολοφάνερο ότι βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στη βραχύβια θητεία της πέτυχε το ακατόρθωτο! Αφαίρεσε από το Δήμο Κιλκίς, τα συμφέροντα του οποίου κατά τα άλλα προασπιζόταν, τη δυνατότητα λειτουργίας του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου ‘’Δημήτριος Ζωηρός’’ και έκανε ανάθεση σε ιδιωτικό φορέα, ο οποίος φυσικά αποκόμισε και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη.

Σεβόμενος την ιστορία του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου, έργου της ΑΝΚΙ που πιστώνεται στον τότε Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Χρήστο Σπίγκο οφείλω να αναφέρω ότι πρωτολειτούργησε το 2008 και το 2019 ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που άλλαξε χέρια και στέρησε από το Δήμο Κιλκίς έσοδα. Αν η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού αισθάνεται υπερήφανη που απομείωσε το κύρος του Δήμου Κιλκίς βρίσκοντας μια άλλη αναθέτουσα αρχή γιατί η ίδια δεν ήταν ικανή να πάρει το βάρος της διοργάνωσης, αδυνατώ να συμμετάσχω στη χαρά των αυτοδιοικητικών εκπτώσεων.

Οι επιχειρούμενες συγκρίσεις της περσινής και φετινής πρεμιέρας του Δημοτικού Θερινού Σινεμά είναι ατυχείς και ξεπερασμένες από τα γεγονότα. Αυτό όμως δεν είναι άλλοθι για την αλήθεια που αδικείται και τη βάναυση προσβολή όλων των ανθρώπων που εργάστηκαν αθόρυβα αλλά με πολύ μεράκι για το εξαιρετικό φετινό αποτέλεσμα σε επίπεδο αισθητικής και βελτίωσης των υποδομών του κινηματογράφου χωρίς να ζητήσουν τον έπαινο κανενός γιατί δεν έχουν αυτή την ανάγκη. Οι ευχαριστίες αποδόθηκαν δημοσίως και δε νομίζω ότι οφείλω να απολογηθώ για τυχόν μη ονομαστική αναφορά!

Το 2019 για όσους έχουν κοντή μνήμη ή καμώνονται ότι άγγιξαν την τελειότητα, οι κινηματογραφικές προβολές ήταν πολύ λιγότερες, στοιχισμένες σε ένα σφιχτό τριήμερο πρόγραμμα με τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ, σε συνθήκες κανονικότητας. Επιφυλάσσομαι για το  εάν ένα μέρος της κανονικότητας ήταν επίπλαστο και εάν υπήρξε ή όχι επινοικίαση του χώρου του αναψυκτηρίου και εάν αυτή έγινε με νόμιμο ή όχι τρόπο.

Το 2020 οι προβολές στον ‘’Δημήτριο Ζωηρό’’ είναι πολλαπλάσιες, σχεδόν καθημερινές και  η επανάληψη των ταινιών γίνεται για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού καθώς ακόμη δεν έχουμε ξεπεράσει, δυστυχώς, την υγειονομική κρίση του Covid-19. Η διάταξη του χώρου υπακούει στους κανόνες, τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας και στους χώρους του Δημοτικού Θερινού Σινεμά υπάρχουν τα απαραίτητα αντισηπτικά. Εικόνες συνωστισμού δεν επιτρέπονται για προφανείς λόγους. Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου μειώθηκε στα 3ευρώ γιατί το θερινό σινεμά είναι φθηνό είδος λαϊκής διασκέδασης που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να έχει την ελάχιστη επιβάρυνση.

 Πριν ξεκινήσει η όμορφη περιπέτεια της μεγάλης οθόνης η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού θεώρησε ότι πρέπει να αποταθεί σε ανθρώπους με γνώση. Συστήθηκε άτυπα Επιτροπή στην οποία ως επί το πλείστον συμμετείχαν μέλη της πάλαι ποτέ Κινηματογραφικής Λέσχης Κιλκίς και κατέθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ταινιοθήκη του ‘’Δημήτριος Ζωηρός’’. Η χρήσιμη συνεισφορά των ειδικών έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί γιατί όπως λέγεται όταν δεν μπορούμε να φτάσουμε κάτι το κατεβάζουμε στα μέτρα μας. Αυτή την ασυγχώρητη κατ΄ εμέ συμπεριφορά επεφύλαξε στους  παλαιούς κινηματογραφιστές η πρώην Αντιδήμαρχος.

Το να μένεις ερμητικά κλεισμένος στο κλουβί των αναμνήσεων του χθες και να μην αποδέχεσαι τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων είναι προσωπική επιλογή. Τούτο δε σημαίνει ότι η επιλογή ταυτίζεται με την αντικειμενικότητα και με την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς καμία διάθεση εντυπωσιασμού και μάταιης προσωπικής επίδειξης η Δημοτική Αρχή Κιλκίς ανακαίνισε το Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ αλλάχτηκε το φθαρμένο πάτωμα, τοποθετήθηκε νέος επιδαπέδιος φωτισμός, έγιναν βελτιώσεις στην οθόνη των προβολών, ασβεστώθηκαν και καθαρίστηκαν τα καμαρίνια, οι χώροι υγιεινής, ο περιβάλλων χώρος καθαρίστηκε από χόρτα και μετά τη συντήρηση του πρασίνου μετατράπηκε σε πραγματική όαση δροσιάς με καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά.

Η αλήθεια που δεν παρακολουθεί η πρώην συνάδελφος βρίσκεται στις θετικές κριτικές που   διατυπώθηκαν για το πρόγραμμα των προβολών από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους και της δικής της παράταξης μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκτός αυτού.

Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή των ταινιών δικαιώνει καθημερινά τον μέσο Κιλκισιώτη που μπορεί να μην έχει τις γνώσεις διακεκριμένων κριτικών αλλά έρχεται τα βράδια του στο ‘’Δημήτριο Ζωηρό’’ για να χαρεί και να αποδράσει για λίγο από την πεζή καθημερινότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος και το ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι’’ του Δήμου Κιλκίς, που επιστρέφει δυναμικά , αποτελούν μια σοβαρή συλλογική δουλειά που αντιστέκεται σθεναρά στο επιφανειακό glamour και στις ανώριμες ψευδαισθήσεις των υποκριτικών δημοσίων σχέσεων.

Ο Πολιτισμός εξυψώνει, δίνει και μοιράζει χαρά και δε μπορεί να μαραθεί από τη μιζέρια.

Κάποιες φορές όμως η αλήθεια δεν αντέχεται γιατί ο εγωισμός τη μαρμαρώνει.

Αβάσταχτο φορτίο τελικά η καταχνιά της ψυχής!

ΥΓ: Για την αποκατάσταση του επωνύμου ο συνάδελφος της πρώην Αντιδημάρχου και νυν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων ονομάζεται Ανέστης Πογέλης. Την επόμενη φορά ας κάνει σωστή χρήση του επωνύμου του.

Σχολιάστε