My Twitter Feed

16 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κόντρα Φρεγγίδου – Αναστασιάδη

Με αφορμή τη δήλωση της Έλλης Φρεγγίδου για τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στο νομό Κιλκίς, ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της εκλεγείσας στη νέα ΝΕ Κιλκίς και του πολιτευτή της παράταξης Γιώργου Αναστασιάδη.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη δήλωση της κ. Φρεγγίδου “μνημείο διχασμού”, με αποτέλεσμα η δεύτερη να διευκρινίσει ότι η τοποθέτησή της δεν έγινε με πρόθεση να έρθει σε κανενός είδους αντιπαράθεση αλλά με στόχο να καταθέσει τη δική της “βιωματική εμπειρία από τη διαδικασία των εκλογών”. Για να ανταπαντήσει ο κ. Αναστασιάδης ότι η δική του τοποθέτησή του ήταν η απάντηση σε όλα όσα έχουν να κάνουν με την ουσία της πολιτικής διαδικασίας.

Η δήλωση του κ. Αναστασιάδη:

“Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα τη δήλωση της κ. Έλλης Φρεγγίδου αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η οποία ενώ θεωρητικά ευαγγελίζεται την ενότητα στην πράξη την τορπιλίζει με το ιδιαίτερα διχαστικό κείμενο της που δημοσιεύτηκε στον τύπο του Κιλκίς.

Η κ. Φρεγγίδου επιτίθεται αδιακρίτως σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα μέμφεται και αρκετούς από εμάς όπου με βάση τα λεγόμενα της δεν καταδικάσαμε την καταγγελλόμενη καλπονοθεία του Πολυκάστρου, γεγονός το οποίο έτυχε της αυτονόητης καταδίκης της πλειοψηφίας των στελεχών και των μελών του ΠΑΣΟΚ μιας και περιστατικά καλπονοθείας δεν χωρούν όχι μόνο στη δημοκρατική παράταξη αλλά ούτε και στο σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα για το θέμα αυτό, όφειλε να γνωρίζει η κ. Φρεγγίδου ότι για το ζήτημα της αξιολόγησης της καταγγελίας και το ποια θα είναι η τελική απόφαση, δεν ενεργούν τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς αλλά η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) και το θέμα είναι ήδη υπό αξιολόγηση.

Μιλάει, η κ. Φρεγγίδου, για σαμποτάρισμα διαδικασιών, το πρόσωπο που είναι ένας εκ των κατ’ εξοχήν σαμποτέρ αυτής της διαδικασίας όταν τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές δημοσίευμα στον τοπικό τύπο του Κιλκίς την παρουσίαζε ως μέλος της ομάδας Φραγγίδη και μάλιστα υποψήφια Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Το ερώτημα ετέθη από την πρώτη στιγμή. Γιατί η κ. Φρεγγίδου δεν διέψευσε το δημοσίευμα αυτό βάζοντας ταυτόχρονα τα πράγματα και στη σωστή τους βάση μιας και δεν είχαμε εκλογές για Γραμματέα Νομαρχιακής Οργάνωσης αλλά για μέλη της Οργάνωσης, η οποία θα κληθεί στην πρώτη της ειδική συνεδρίαση να εκλέξει τον Γραμματέα, τον αναπληρωτή Γραμματέα καθώς και να καθορίσει τους τομείς ευθύνης των υπολοίπων μελών.

Σε ένα άλλο σημείο της δήλωσης της, διαπιστώνω ότι η κ. Φρεγγίδου επιτίθεται στον ίδιο της τον εαυτό και μιλάει για σταύρωμα ψηφοδελτίων, παλαιοκομματικές πρακτικές, τραπεζάκια έξω από το εκλογικό, κλπ, τη στιγμή που για όσους γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει αλλά κυρίως για αυτούς που βρισκόμασταν εντός των εκλογικών κέντρων κατά την καταμέτρηση των ψήφων, κατέστη φανερή η ξεκάθαρη στήριξη της κ. Φρεγγίδου από συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο, κάτι το οποίο όπως προείπα όχι μόνο δεν ήταν κρυφό αλλά προωθούνταν και μέσω του τύπου του Κιλκίς. Τα παραπάνω γεγονότα είναι αυτά που φέρουν εντονότατη οσμή παλαιοκομματισμού όπως εύστοχα στηλίτευσε μερίδα του τοπικού τύπου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σε κάποιο άλλο σημείο της δήλωσης της αναφέρει ότι κινήθηκε ενωτικά και μάλιστα αυτό ήταν και σε δική μου γνώση. Δεν γνωρίζω από που βγάζει το συμπέρασμα αυτό η κ. Φρεγγίδου αλλά ακριβώς το αντίθετο πίστευα με βάση τα όσα έχω προαναφέρει, ότι δηλαδή μόνο ενωτικά δεν κινούνταν. Σε ότι αφορά τα των προτάσεων της για πρόσωπα κοινής αποδοχής, αφήνει να εννοηθεί η κ. Φρεγγίδου ότι οι προτάσεις της αυτές έγιναν και σε εμένα. Οφείλω να πω ρητά και κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έγιναν προτάσεις από την κ. Φρεγγίδου σε εμένα για τα πρόσωπα που θα στελέχωναν τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών κέντρων αλλά ούτε και θα μπορούσαν να γίνουν μιας και δεν ήμουν μέλος της ΝΟΕΣ (Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) του Νομού Κιλκίς, η οποία με βάση τη σχετική εγκύκλιο συγκροτείται από τον εκάστοτε Γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης και τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας και έχει την ευθύνη διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών.

Εάν όμως, σε ότι αφορά τις εν λόγω προτάσεις της για πρόσωπα κοινής αποδοχής, αναφέρεται η κ. Φρεγγίδου στα μέλη που θα στελέχωναν την Νομαρχιακή Οργάνωση, τότε επίσης δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι τέτοιες προτάσεις ούτε έγιναν σε εμένα αλλά ούτε και θα δεχόμουν να τις ακούσω εάν είχε επιχειρηθεί να μου γίνουν μιας και θα επρόκειτο για τον απόλυτο πολιτικό εκτροχιασμό. Ποιος ή ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι δηλαδή σε θέση να αποφασίζουν για πρόσωπα που θα στελεχώσουν ένα κομματικό όργανο υποκαθιστώντας τη βούληση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς, και ποια είναι εκείνα τα πρόσωπα που θα είχαν μεγαλύτερη αποδοχή από εκείνα που δημοκρατικά και πλειοψηφικά επελέγησαν από την κοινωνική βάση της παράταξης; Είναι αδιανόητο να γίνονται, ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους, τέτοιου είδους προτάσεις που φέρουν έντονα την οσμή του παλαιοκομματισμού, του παρασκηνίου και της καμαρίλας.

Επιπλέον, σε σχέση με την αναφορά της κ. Φρεγγίδου για κλείσιμο ανθρώπων σε χρονοντούλαπο, θεωρώ ότι κανείς άνθρωπος, ως πολιτική οντότητα, δεν αξίζει να κλειστεί σε κανένα χρονοντούλαπο όσες αντιφάσεις και αν φέρει η πολιτική έκφανση της προσωπικότητας του. Η παράταξη μας έδωσε και δίνει αγώνες διαχρονικά για να μπορούν ακόμη και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να έχουν λόγο και να μπορούν να τον εκφράζουν ελεύθερα. Αλίμονο αν η παράταξη μας, εν είδει ελιτίστικης κάστας, υποπέσει στην παγίδα να πιστεύει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω κάποιους. Αυτό που πρέπει να αντιμαχόμαστε για να πετύχουμε να μείνει πίσω και να κλειστεί εν τέλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας είναι οι αντιπαραγωγικές πρακτικές, οι παλαιοκομματικές νοοτροπίες, η ρουσφετολογία και ο πελατειασμός. Όλα αυτά δηλαδή που φθείρουν την πολιτική ζωή και δεν ωφελούν εν τέλει τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, η κ. Φρεγγίδου κλείνει τη δήλωση της με την εξής φράση: “ας αφήσουμε στο πλάι τους ρεβανσισμούς, τα μπλοκ που μας χωρίζουν σε δίπολα, τον εγωισμό μας γενικά”. Κατόπιν του συνόλου της δήλωσης της, θα της συνιστούσα τη φράση αυτή να την κάνει ευαγγέλιο για την ίδια, καθώς και να της επισημάνω ότι η ενότητα σφυρηλατείται στην πράξη μέσα και από τις πολιτικές μας διαφορές και τις όποιες διαφωνίες μας και πάντως η ενότητα δεν σφυρηλατείται με μνημεία διχασμού όπως η μετεκλογική της δήλωση.”

Η απάντηση της κ. Φρεγγίδου:

“Με λύπη και απορία διάβασα δημοσίευμα του κ. Αναστασιάδη σε απάντηση μιας δικής μου δημόσιας τοποθέτησης επί των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω ότι ουδέποτε αναφέρθηκα στον ίδιο προσωπικά, του οποίου, μάλιστα, την πολιτική στάση σέβομαι απεριόριστα, με βάση κυρίως την πρόσφατη εσωκομματική διαδικασία. Σαφώς και η τοποθέτησή μου δεν έγινε με πρόθεση να έρθω σε κανενός είδους αντιπαράθεση αλλά με στόχο να καταθέσω τη δική μου βιωματική εμπειρία από τη διαδικασία των εκλογών.

Άλλωστε, οι όποιες δημόσιες δηλώσεις θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να αποτελούν μια βάση έναρξης διαλόγου και όχι προσωπικών επιθέσεων, όπως επιχειρήθηκε εμφανώς από πλευράς του κ. Αναστασιάδη.

Πάρα ταύτα, έχω την πεποίθηση πως δύο άνθρωποι με βαθιά εμπιστοσύνη στις αρχές του διαλόγου και της δημοκρατίας, δεν μπορεί παρά να βρουν τον τρόπο να εργαστούν μαζί για την πρόοδο και τη διεύρυνση της παράταξής μας.”

Η ανταπάντηση του κ. Αναστασιάδη:

“Σχετικά με την εκ νέου δημόσια τοποθέτηση της κ. Έλλης Φρεγγίδου, αναφορικά με προηγούμενη δική μου, θα ήθελα να επισημάνω ότι η κ. Φρεγγίδου δηλώνει ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε εμένα προσωπικά αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πρώτη της δημόσια τοποθέτηση.

Επίσης έχει γίνει σαφές, από την μέχρι σήμερα πολιτική μου πορεία και τη συμμετοχή μου στα κοινά, ότι ουδέποτε έχω θίξει κανέναν προσωπικά ούτε και έκανα ή κάνω προσωπικές επιθέσεις όπως επικαλείται η κ. Φρεγγίδου για την ίδια. Η τοποθέτηση μου ήταν η απάντηση σε όλα όσα αναφέρει, που έχουν να κάνουν με την ουσία της πολιτικής διαδικασίας και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον καθένα.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα προσβλητικό για εμένα αλλά και αποπροσανατολιστικό για τη δημόσια συζήτηση να επικαλείται η κ. Φρεγγίδου ότι της κάνω προσωπική επίθεση, όταν απλώς με αφορμή τη δήλωση της επιχείρησα να βάλω τα πράγματα στη σωστή τους βάση με αναφορά σε γεγονότα και μόνο.

Τέλος, προφανώς και συμφωνώ ότι τα μέλη του πολιτικού μας φορέα όχι μόνο μπορούν να εργαστούν στη βάση της δημοκρατικής διαδικασίας για την πρόοδο και τη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό έκαναν και αυτό ήδη κάνουν σε όλη τη χώρα. Ο διάλογος και η δημοκρατική διαδικασία αποτελεί θεμελιώδη παρακαταθήκη της δημοκρατικής παράταξης που πέρασε ως κεκτημένο και στην ελληνική κοινωνία.

Σε ότι με αφορά, δεν θα σταματήσω τον αταλάντευτο αγώνα για την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ, γεγονός το οποίο πιστεύω βαθιά ότι θα σημάνει την απαρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.”

Σχολιάστε