My Twitter Feed

21 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Έξι τα νέα κρούσματα σε ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

ΔΕΥΑΠ: Απάντηση στη ΛΑΣΥ -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Χαμόγελα απ`τα 2 μόνο κρούσματα -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Η Σ. Μπεκατώρου δεν είναι η μόνη -

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Καλλικράτης:Κόντρα ΥΠΕΣ – δημάρχων

Τα ξίφη τους για τις επίμαχες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον Καλλικράτη, διασταυρώνουν για μια ακόμη φορά δήμαρχοι και υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) να μη συμμετάσχει στις αρμόδιες επιτροπές του ΥΠΕΣ, για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Οι αιρετοί ζητούν να τηρηθούν οι «κόκκινες» γραμμές που έχουν θέσει για τον Καλλικράτη και διαμηνύουν ότι θα είναι παρόντες στις επιτροπές, αφού προηγουμένως καταθέσει η κυβέρνηση τις δικές της προτάσεις.

Την ίδια ώρα το υπουργείο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση των δημάρχων στο θέμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ακατανόητη την απόφαση της ΚΕΔΕ για αναστολή της συμμετοχής της στην επιτροπή και τις υποεπιτροπές διαλόγου, για την αλλαγή του Καλλικράτη. «Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας», σχολιάζει δηκτικά σε ανακοίνωση της η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Προσθέτει, μάλιστα, πως σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στον διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος.

Η απόφαση για αποχή από τις επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ της ΚΕΔΕ στην τελευταία συνεδρίαση, όπου οι δήμαρχοι δήλωσαν ότι αναμένουν εντός δεκαημέρου, από το ΥΠΕΣ να διατυπώσει το συγκεκριμένο πλαίσιο των προτάσεων του, προκειμένου να κινηθούν ανάλογα. «Μέχρι την κατάθεση των θέσεων του υπουργείου Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ δεν θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις των επιτροπών. Αφού κατατεθούν οι προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί και πάλι συνεδρίαση του δ.σ., προκειμένου να αξιολογηθεί η συμμετοχή των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ», τόνισε από το βήμα της συνεδρίασης ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργος Πατούλης. Απαντώντας δε στο δηκτικό σχόλιο του ΥΠΕΣ δήλωσε πως «με τη στάση μας μέχρι τώρα έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε θεσμικά και όχι κομματικά. Για εμάς είναι σημαντικό το γεγονός ότι, στην πρόσφατη συνάντηση μας, ο υπουργός Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε θετικός απέναντι σε μια σειρά αιτημάτων μας. Αυτό που απομένει, για να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος και η συνεργασία, είναι οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις και έργα».

Οι «κόκκινες» γραμμές για τον Καλλικράτη

Η ΚΕΔΕ τόσο με το ψήφισμα του τακτικού συνεδρίου της στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και με την πρόσφατη απόφαση του δ.σ. έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στον διάλογο, που αφορά την αναθεώρηση του Καλλικράτη, τις παρακάτω θέσεις:

– Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη πρέπει να προηγηθεί κάθε αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

– Είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί η καταστατική θέση των αιρετών.

– Να μπει τέλος στην υπο-χρηματοδότηση των δήμων. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να εγγραφεί επιπλέον ποσό ίσο με 214 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, ως η πρώτη δόση από την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 -2016, καθώς και να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των πόρων αυτών.

– Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, προκειμένου η όποια μετακίνηση προσωπικού να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων.

– Αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου είναι να κατατεθούν επιτέλους οι προτάσεις της Κυβέρνησης για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης αυτής, όπως έχει κάνει η ΚΕΔΕ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Σχολιάστε