My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Κυριακίδης: Ιδού όλα όσα πράξαμε

Παραθέτοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος Κιλκίς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης εξέδωσε σήμερα Δευτέρα την ακόλουθη ανακοίνωση-απάντηση στο έγγραφο της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων Δήμου Κιλκίς:

“Η Δημοτική Αρχή Κιλκίς και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος έχουμε αρθρώσει πολλές φορές στο δημόσιο λόγο μας τη χρησιμότητα της συνεργασίας ώστε μέσα από τη συνένωση ιδεών, προτάσεων και δυνάμεων να ανεβάσουμε το Δήμο Κιλκίς στην κορυφή της αναπτυξιακής του διαδικασίας.

Ο διάλογος ως αρμός συνεννόησης φαντάζει περίπου ως μονόδρομος για κάθε μορφή συνεργασίας. Κανείς από εμάς δεν αρνήθηκε την αξία του. Ως πρώτος πολίτης του Δήμου Κιλκίς εφαρμόζω πολιτική ανοιχτών θυρών σε όλους τους συμπολίτες μου, πόσο μάλλον σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοτικούς υπαλλήλους με τους οποίους συνδιαλεγόμαστε καθημερινά για την επιτυχή διαχείριση των αιτημάτων της τοπικής μας κοινωνίας.

Ξεκινώ μ’ αυτές τις παρατηρήσεις γιατί με ξένισε, ειλικρινά, το ύφος και το περιεχόμενο επιστολής που υπογράφεται από την τριμελή Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων του Δήμου Κιλκίς- εκ της οποίας το όνομα του ενός μέλους χρησιμοποιήθηκε εντελώς αυθαίρετα – αναφορικά με τη λήψη μέτρων προστασίας υπέρ των εργαζομένων του Δήμου Κιλκίς στο πλαίσιο αποτροπής του Covid-19.

Παρότι τα λοιπά δύο μέλη της Επιτροπής επέλεξαν αντί της άμεσης επικοινωνίας και του διαλόγου με τους καθ’ ύλην αρμόδιους την ψυχρή και εξ αποστάσεως τακτική της έγγραφης ενημέρωσης και παρόλο που τα ερωτήματα που τίθενται υπακούουν σε μια ανακριτική λειτουργία οφείλω να τα απαντήσω ένα προς ένα:

  • Ο Δήμος Κιλκίς από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία των πολιτών και την προστασία των εργαζομένων του. Αναγκάζομαι να θυμίζω για πολλοστή φορά ότι πριν ανακοινωθεί η απόφαση αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, η Δημοτική Διοίκηση είχε ήδη προγραμματίσει την προληπτική απολύμανση των σχολικών συγκροτημάτων και των οργανωμένων δημοτικών χώρων άθλησης. Ακολούθησαν απολυμάνσεις στο Δημαρχείο Κιλκίς σε δημοτικά κτήρια της πόλης του Κιλκίς (ΚΕΠ, Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, ΚΑΠΗ,) και των Δημοτικών Ενοτήτων, σε αγροτικά ιατρεία, κοινοτικά καταστήματα, πλατείες- πάρκα και παιδικές χαρές. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κιλκίς ήταν διοικητικά αναρμόδιος, εξαιτίας της δύσκολης περίστασης, ανταποκρίθηκε άμεσα και σε αιτήματα δημοσίων υπηρεσιών (Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, Εισαγγελία, Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Γραφείο Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δημόσια Βιβλιοθήκη, ”Νηρέας”) πραγματοποιώντας απολυμάνσεις.

Μετά από συνεχείς οργανωμένες συσκέψεις των αρμοδίων οργάνων (Εκτελεστική Επιτροπή, Οικονομική Επιτροπή, Σχολικές Επιτροπές,) καταρτίστηκε σχέδιο διαχείρισης της έκτακτης υγειονομικής κρίσης σε αρμονία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει του οποίου:

-Διατέθηκαν ατομικά μέσα προστασίας (αντισηπτικά υγρά, οινόπνευμα, γάντια, μάσκες) στους εργαζομένους της καθαριότητας, οι οποίοι βρίσκονται και στην πρώτη γραμμή άμυνας, και σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους, μέσω των Διευθύνσεών τους. Πριν ακόμη εξαντληθούν τα αποθέματα που υπήρχαν από τη Διεύθυνση Καθαριότητας αξιοποιήθηκε ωφέλιμος χρόνος για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών προμήθειας νέων μέσων ατομικής προστασίας Οι μελέτες αυτές έχουν ήδη ετοιμαστεί σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές που θέτει το ΦΕΚ 2208, έχουν εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ στις 4 Μαρτίου υπεγράφη και η σύμβαση για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας που καλύπτει το τρέχον έτος. Παράλληλα με τη σύμβαση απολύμανσης που αφορά τους εργασιακούς χώρους και λήγει στις 27 Μαϊου έχει εκπονηθεί και νέα μελέτη, λόγω έκτακτης ανάγκης, που καλύπτει την απολύμανση των χώρων εργασίας μέχρι τους θερινούς μήνες.

– Ως προς τους δημόσιους χώρους (Δημαρχείο, δημοτικά κτήρια, κοινοτικά καταστήματα, σχολεία, πλατείες – πάρκα, παιδικές χαρές) υπάρχει πρόβλεψη για την απολύμανσή τους μία φορά το μήνα. Τρεις φορές την εβδομάδα απολυμαίνονται τα απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου και δύο φορές εβδομαδιαίως τα συμβατικά δημοτικά οχήματα.

– Πριν ξεσπάσει η πανδημία ο ιατρός εργασίας ενημέρωσε τους δημοτικούς υπαλλήλους σε εκδήλωση που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς για τις συνέπειες του Covid -19 δίνοντάς τους οδηγίες για την ατομική προστασία τους. Ανάλογες εμπεριστατωμένες ενημερώσεις πραγματοποιήθηκαν στους εργαζομένους του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, στους Προέδρους των Κοινοτήτων και στα μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Κιλκίς από επαγγελματίες υγείας της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) πριν κλείσουν τα ΚΑΠΗ.

  • Οι εργασιακοί χώροι κατά τις υποδείξεις του ιατρού εργασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας απολυμαίνονται καθημερινά με φροντίδα των εργαζομένων στην καθαριότητα. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι μεριμνούν επίσης και λαμβάνουν μέτρα για την ατομική τους υγιεινή.
  • Με αυξημένο αίσθημα αλληλεγγύης η Δημοτική Αρχή από τις 11.3. 2020 ενέκρινε επί συνόλου 294 δημοτικών υπαλλήλων, 40 άδειες ειδικού σκοπού, και 9 ειδικές άδειες σε εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανείς υπάλληλος δεν έκανε χρήση του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης ούτε άλλαξε το ωράριο απασχόλησής του.
  • Ο Δήμος Κιλκίς έχει απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους, ασφαλείς, και να μην προσέρχονται στις δημοτικές υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους το τελευταίο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Η εξυπηρέτησή τους γίνεται με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι συμπολίτες μας αποδέχθηκαν τις παροτρύνσεις μας και ως εκ τούτου η καθημερινή προσέλευση στις δημοτικές υπηρεσίες για αυστηρά επείγουσες περιπτώσεις είναι πολύ μειωμένη. Στις υπηρεσίες δημοτολογίου και στα ΚΕΠ υπάρχουν προστατευτικά γκισέ. Ο Δήμος Κιλκίς λειτουργεί ουσιαστικά με προσωπικό ασφαλείας και οι εργαζόμενοί του μετά από συνεννόηση είτε εργάζονται εκ περιτροπής, είτε εξ αποστάσεως έχοντας τη δυνατότητα στην τελευταία περίπτωση να παραδίδουν το έργο που τους έχει ανατεθεί στο τέλος κάθε εβδομάδας στους Διευθυντές των υπηρεσιών όπου υπάγονται. Γίνεται, πιστεύω, αντιληπτό ότι στον ίδιο βαθμό που προστατεύουμε τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, σεβόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία και τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν και έχουν άμεσο αντίκτυπο στον πολίτη. Ιερά τα εργασιακά δικαιώματα, εξίσου ιερές και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων για την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δημοτών, οι οποίοι φορολογούνται για να τους παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές ανταποδοτικές υπηρεσίες.
  • Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιούν εργαζομένους που οι υπηρεσίες τους για προληπτικούς λόγους είναι κλειστές, όπως επί παραδείγματι στο Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών, σε συναφείς σκοπούς. Κινούμενοι σύμφωνα με το πνεύμα των Π.Ν.Π. μετακινήσαμε προσωρινά το προσωπικό των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών σε θέσεις διοικητικής – γραμματειακής υποστήριξης στην είσοδο του Δημαρχείου, στη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης (Τ.Ο.Α.) στις τεχνικές υπηρεσίες και στα ΚΕΠ όπου υποδέχονται ελάχιστο κοινό και κρατούν παρουσιολόγιο. Το προσωπικό των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών και εργαζόμενοι της ΚΔΕΚ συνεπικουρούν το πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’΄ και το τηλεφωνικό κέντρο της Γραμμής Υποστήριξης & Αλληλεγγύης η οποία απευθύνεται στους ωφελούμενους του εν λόγω προγράμματος και σε μοναχικούς ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Οι καθαρίστριες των σχολείων συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας στα σχολικά διδακτήρια ενώ οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νομικού Προσώπου των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών απασχολούνται σε δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κάνοντας χρήση του κανονικού τους ωραρίου εργασίας.
  • Με εισήγησή του στο υπ. Εσωτερικών ο Δήμος Κιλκίς έχει προτείνει την πλήρωση 25 νέων θέσεων Π.Ε. και Δ.Ε. για λόγους ανανέωσης του εργαζόμενου στελεχιακού δυναμικού του και αναπλήρωσης υπαλλήλων που αποχωρούν προς συνταξιοδότηση. Για τον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κιλκίς αξιοποίησε τις πρόνοιες σχετικού Π.ΝΠ και έχει ήδη προχωρήσει στην τετράμηνη παράταση εργασίας των 29 εποχικών υπαλλήλων στην καθαριότητα που είχαν προσληφθεί με δίμηνη σχέση εργασίας. Άλλα 31 άτομα θα προσληφθούν για τις ανάγκες της καθαριότητας μέσα στους επόμενους μήνες ενώ έχουν εγκριθεί 112 θέσεις οκτάμηνης απασχόλησης από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με την προκήρυξη να ενεργοποιείται μέσα στον Απρίλιο.

– Ο τομέας της Πρόνοιας ενισχύθηκε με τη διοικητική υπαγωγή των 33 εργαζομένων που εργάζονται στο πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ στο Δήμο Κιλκίς και την ανανέωση της σύμβασης εργασίας τους έως τις 31.5.2021. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ αποτελούν αυτή τη στιγμή την αξιόμαχη δύναμη σε όλους τους Δήμους, που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας στους συμπολίτες μας και απλώνει το δίχτυ της κοινωνικής υποστήριξης του Δήμου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και σε αδύναμους συμπολίτες μας. Για τους λόγους αυτούς με βρίσκει απολύτως σύμφωνο η πρόταση της ΚΕΔΕ,την οποία και συνυπογράφω, για την καταβολή δώρου Πάσχα ή ειδικού επιδόματος στους εργαζομένους των ως άνω υπηρεσιών.

– Ο Δήμος Κιλκίς έχει διαρκή επικοινωνία με το υπ. Εσωτερικών για διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα. Έχει αιτηθεί την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας ώστε να έχει αποθεματικό υλικό. Συμπληρωματικά, είχαμε προσφορές από ιδιωτικές εταιρίες σε ότι αφορά τη διάθεση νέων οχημάτων, τα οποία όμως δεν μας είναι απαραίτητα καθώς έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε μέρος του στόλου οχημάτων για τις ανάγκες μετακίνησης των κοινωνικών δομών του Δήμου. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται παροπλισμένα στο αμαξοστάσιο από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και αναλάβαμε καθήκοντα στη Διοίκηση του Δήμου, καθώς κρίναμε ότι η χρήση τους πρέπει να εξυπηρετεί αυστηρά υπηρεσιακές ανάγκες. Τα υπηρεσιακά οχήματα δε χρησιμοποιούνται από αιρετούς.

Εν κατακλείδι χαίρομαι που η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Δήμου Κιλκίς μου έδωσε την ευκαιρία να εκθέσω το έργο που έχει παραχθεί σε πρωτόγνωρες συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Ο Δήμος Κιλκίς, κατά κοινή ομολογία – και οι περισσότεροι εργαζόμενοί του το αναγνωρίζουν – ήταν από τους πρώτους Δήμους που προετοιμάστηκε σωστά και φρόντισε να θωρακίσει με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας τους πολίτες και τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Λυπάμαι που πίσω από τις γραμμές των ερωτήσεων της εν λόγω Επιτροπής και των προσώπων που τις υποβάλουν- οι οποίοι είναι υπάλληλοι που εργάζονται στο Δήμο και είναι σε θέση να γνωρίζουν και να βλέπουν στην πράξη τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής- διακρίνω μια μονομερή διάθεση υπεράσπισης των υγειονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου Κιλκίς, τα οποία όπως προανέφερα καλύφθηκαν εγκαίρως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν σκεφθεί μάλιστα κανείς ότι υπάρχουν ΟΤΑ που δεν έχουν ούτε τα χρειώδη. Είναι γεγονός ότι σχολιάστηκε δυσμενώς η θεσμική ασέβεια που επέδειξε η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Κιλκίς και Παιονίας παρακάμπτοντας επί της ουσίας το συνδικαλιστικό της όργανο χάριν πρόσκαιρων, όπως αποδεικνύεται, εντυπώσεων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι σε περιόδους έκτακτων κρίσεων, πόσο μάλλον όταν το διακύβευμά τους είναι η δημόσια υγεία, απαιτείται νηφαλιότητα και ομοψυχία στην αντιμετώπισή τους και ότι παραμερίζονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εγωκεντρικές επιδιώξεις. Ελπίζω να πρυτανεύσει η κοινή λογική και να αρθούν οι ασκήσεις επίδειξης ενός παρωχημένου συνδικαλιστικού λόγου που δεν εξυπηρετεί και δεν προσφέρει τίποτε καινούριο σε διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα.

Το κοινό καλό είναι υπέρτερο κάθε άλλου αιτήματος και όλοι, δίνουμε τη μάχη κατά του Covid-19, από τη θέση που έχουμε ταχθεί μέχρι την τελική νίκη. Με σεβασμό στον άνθρωπο, στον συμπολίτη, στον εργαζόμενο, με ορθολογικές πολιτικές που προάγουν και προστατεύουν τη δημόσια υγεία.

Υ.Γ. Ευτυχώς ή δυστυχώς σε περιόδους κρίσεων ξεχωρίζουν οι άνθρωποι και αναγνωρίζονται τα πραγματικά κίνητρα και οι αξίες τους.”

Σχολιάστε