My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κυβέρνηση με τα voucher και…

…την γίδα στην πλάτη.

*Του Οδυσσέα Μπαγκατουρίδη.


Την ώρα που ξεκίνησα να γράφω αυτές τις γραμμές, από το Υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων ματαιώνεται γιατί… πιάστηκε η κυβέρνηση με την γίδα στην πλάτη.

Το θέμα της συγκεκριμένης τηλεκπαίδευσης έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την προσβολή.

Προσβολή προς τους επιστήμονες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από υψηλή επάρκεια γνωστικού αντικειμένου και ψηφιακής κατάρτισης. Ας μην εθελοτυφλούμε, είναι κοροϊδία, το να μαθαίνεις στους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους λογιστές πώς να ανοίγουν τον υπολογιστή και στους δικηγόρους πώς να οργανώνουν φακέλους. Όμως, ακόμα και αυτού του είδους η κατάρτιση ήταν τόσο πρόχειρα στημένη που εγείρονται πολλά ντροπιαστικά ερωτήματα. Βέβαια, ποιος την έχασε την ντροπή για να την βρουν στην ΝΔ και να τα απαντήσουν. Μετά το φιάσκο «σκόιλ ελικίκου» έκαναν λόγο για «μερικά» ορθογραφικά λάθη και ότι την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι οι επιστήμονες που διάλεξαν τα συγκεκριμένα ΚΕΚ.

Συνεχίζοντας με τις προσβολές, ακολουθεί η προσβολή για την κοινωνία. Την ώρα που οδηγούμαστε σε μεγάλη ύφεση, την χρεώνουν με επιπλέον 80 εκατομμύρια για να δώσουν το μεγαλύτερο κομμάτι σε 6-7 φίλους και κολλητούς με σχέσεις με την ΝΔ, και προσωπικά με τους Μητσοτάκη και Βρούτση. Η δικαιολογία, μέχρι σήμερα, ήταν ότι για να δοθούν αυτά τα λεφτά μέσω ΕΣΠΑ έπρεπε αναγκαστικά να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Η διάψευση έρχεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί επιλέξιμη την δαπάνη της απευθείας ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων χωρίς την μεσολάβηση των ΚΕΚ, όπως αποκάλυψαν με άρθρο τους στην Εφημερίδα των Συντακτών (9/4/2020) οι Η. Ξανθάκος και Π. Κορκολής. Επίσης, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει γενναία οικονομικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, είναι αρκετά γενναιόδωρη με τα ΚΕΚ, τις εταιρείες συστημάτων τηλεκατάρτισης, τους καναλάρχες και όσους έλαβαν παχυλές αμοιβές για την προβολή των υγειονομικών μηνυμάτων «Μένουμε Σπίτι».

Τελευταία προσβολή, σε όσους με μεγάλο προσωπικό κόστος, μπροστά στην υγειονομική κρίση επέδειξαν τεράστια ατομική ευθύνη για την αντιμετώπιση της. Και αυτό γιατί η ατομική ευθύνη έρχεται να αντικαταστήσει την κρατική ευθύνη. Την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτή επιλέγει να επιστρέψει στα πάρτι με τις επιδοτήσεις των ΕΣΠΑ.

Αυτές είναι οι διαδικασίες που οραματίζεται η ΝΔ. Με αδιαφανείς τρόπους οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς θα «ξεπουπουλιάζουν» το δημοσιονομικό μαξιλάρι και οι πολίτες θα πληρώνουν το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης. Τελικά κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες. Το θέμα είναι να αναγνωρίζουμε για ποιους είναι αυτές οι ευκαιρίες και για ποιους η κρίση.

Η αισιόδοξη πλευρά της ιστορίας είναι, ότι την ώρα που τα ΜΜΕ επέλεξαν να κουκουλώσουν το θέμα, ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μέσα από τα social media ανέδειξε τα κακώς κείμενα οδηγώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, η οποία μέχρι το μεσημέρι υποστήριζε την πολιτική των voucher, να ακυρώσει τον εαυτό της και να ματαιώσει το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων.

*Οικονομολόγος, μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κιλκίς

Σχολιάστε