My Twitter Feed

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Αδειάζει από ασθενείς covid το ΓΝΚ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Νέα οχήματα στο Δήμο Παιονίας -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Χωρίς δομή Αναφοράς το Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Ανδρίτσος: Ανακρίβειες ΠΟΕΔΗΝ -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Κρίσιμες εκλογές σε μηχανικούς

tee-tkm2Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ψηφίζουν σήμερα Κυριακή 24 Νοεμβρίου οι μηχανικοί του νομού στα πλαίσια των αρχαιρεσιών που διεξάγονται για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ενώ ανάλογες εκλογικές διαδικασίες γίνονται σ` όλα τα τμήματα των περιφερειών της χώρας.

Στις εκλογές για τις συνολικά 60 έδρες της αντιπροσωπείας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΜ), συμμετέχουν εννέα παρατάξεις με 420 υποψήφιους, που θα διεκδικήσουν τις ψήφους των 17.883 διπλωματούχων μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υποψηφιότητες για το πειθαρχικό συμβούλιο ανέρχονται σε 29 έναντι 33 στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, που έγινε στις 25 Απριλίου του 2010. Μεγαλύτερος ήταν και ο αριθμός των υποψηφίων του 2010 για την αντιπροσωπεία (482), όπου συμμετείχαν 15 συνδυασμοί. Στο κεντρικό ΤΕΕ οι παρατάξεις είναι 16 έναντι 22 το 2010 (συν τρεις μεμονωμένοι υποψήφιοι), ενώ συνολικά οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 2.250 έναντι 2.800 το 2010, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις 155 έδρες της κεντρικής αντιπροσωπείας. Τα τακτικά μέλη του ΤΕΕ που καλούνται στις κάλπες είναι 107.633.

Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του επιμελητηρίου στην Κεντρική Μακεδονία Αναστάσιος Κονακλίδης δεν είναι υποψήφιος, ενώ την εκλογή του με την παράταξη “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών”, που πρόσκειται στη ΝΔ, διεκδικεί ο Παρίσης Μπίλλιας. Εκπρόσωπος της παράταξης είναι ο Δημήτριος Μήτρου.

Η παράταξη “Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών”, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, με εκπρόσωπο τον Σωκράτη Φάμελλο, διεκδικεί μεγάλο ποσοστό των ψήφων. Στα αριστερά (ΚΚΕ) βρίσκεται η παράταξη “Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών”, με εκπρόσωπο τον Νίκο Ζώκα. H “Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών” έχει τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, ενσωμάτωσε την πρώην ΠΑΣΚ ΔΜ (ΠΑΣΟΚ) και άλλες παρατάξεις (Ανανεωτική Συνεργασία Αριστερών Μηχανικών, Μηχανικοί για Βιώσιμη Ευημερία, Μηχανικοί επί τω Έργω, Ανεξάρτητοι Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί) και έχει εκπρόσωπο τον Ιωάννη Δαρδαμάνη.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των μηχανικών είναι: η “Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΑΚΜΗ)” με εκπρόσωπο τον Ιωάννη Τσιάφη, η “Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία Εργαζόμενοι Μηχανικοί. Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών” με εκπρόσωπο τον Ιωάννη Κλειδαρά, οι “Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕλΕΜ)” με εκπρόσωπο τον Παναγιώτη Αντιβαλίδη, οι “Μηχανικοί της Εκπαίδευσης” με εκπρόσωπο τον Ξενοφώντα Τσίτο και η “Πρωτ. Αν. Πρωτοπορία – Ανανέωση. Κίνηση Μηχανικών για την ανασυγκρότηση του ΤΕΕ” με εκπρόσωπο τον Γεώργιο Μπανιά.

Οι θέσεις και οι προτάσεις

Οι παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΚΜ έχουν διατυπώσει τις θέσεις τους στις εκλογικές διακηρύξεις, στις οποίες τονίζουν μεταξύ άλλων:

Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων (ΑΚΜΗ). Σήμερα ο κλάδος μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ όραμα, χρειάζεται σκληρή δουλειά, χρειάζεται να σταθεί επάξια στο επιστημονικό και επαγγελματικό κύρος των μελών του. Μακριά από δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, μακριά από παραγοντίστικες τακτικές και προσωπικές επιδιώξεις πιστεύουμε ότι το ΤΕΕ θα πρέπει να είναι πρωτοπόρο και να παράγει πολιτική όσο αφορά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, πιστεύουμε ότι μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία και να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση με σεβασμό στον πολίτη και στο περιβάλλον. Θέλουμε και διεκδικούμε ένα ΤΕΕ στην υπηρεσία των μηχανικών και προς όφελος της κοινωνίας. Καλούμε τους μηχανικούς να αντισταθούμε σε ό,τι μας εξαθλιώνει.

Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία Εργαζόμενοι Μηχανικοί. Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών. Το ΤΕΕ πρέπει επιτέλους να υποστηρίξει την πληττόμενη πλειοψηφία των μηχανικών, των ανέργων, των επισφαλώς εργαζομένων, των δοκιμαζόμενων μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των πενιχρά αμειβόμενων και περιστασιακά εργαζόμενων ελευθέρων επαγγελματιών. Ψηφίζουμε στις εκλογές με κριτήρια την εξελισσόμενη καταστροφή του επαγγέλματος, τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, ψηφίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, για να καταδικάσουμε την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της στο ΤΕΕ.

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ). Οι προτάσεις μας και οι πρωτοβουλίες μας βασίζονται στην κοινή μας ιδεολογία αλλά και την κοινή λογική. Η ενημέρωση, η επιμόρφωση, η παροχή πληροφορίας για την επιχειρηματικότητα και η ανάγκη για εξωστρέφεια του κλάδου εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου δεν ήρθαν τυχαία και με ευχολόγια στο ΤΕΕ/ΤΚΜ. Εμείς τα επιδιώξαμε, με εθελοντική προσφορά δεκάδων συναδέλφων. Δεν επιδιώκουμε ένα μονοπαραταξιακό ΤΕΕ/ΤΚΜ, επιδιώκουμε τη συνεργασία με ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους ανεξαρτήτως παράταξης. Αρκεί να είναι ΠΑΡΟΝΤΕΣ. Με κάποιους συναδέλφους το πετύχαμε και την προηγούμενη θητεία. Είναι όμως τιμητικές εξαιρέσεις από τις παρατάξεις τους.

Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών. Η ΔΠΚ αξιοποιεί άμεσα τη συμμετοχή της στα όργανα και στις διαδικασίες του ΤΕΕ για: Να επιβραδύνει και να αναχαιτίσει τη συμπόρευση της ηγεσίας του στη συντηρητική αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να αξιοποιήσει κάθε βήμα για την ενημέρωση και την προβολή των αιτημάτων των εργαζομένων μηχανικών. Να αξιοποιήσει μελετητικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τα τεκταινόμενα στον ευρύτερο χώρο αρμοδιοτήτων του ΤΕΕ. Να ασκήσει πίεση για ουσιαστική δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου σε κατευθύνσεις κοινωνικής προσφοράς, π.χ. αντισεισμική προστασία, ασφάλεια της εργασίας, τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας κλπ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών. Συγκροτούμε το ψηφοδέλτιο των προοδευτικών μηχανικών που πιστεύουμε στη δημιουργία, στην ευημερία και στη βιωσιμότητα των ανθρώπων και της χώρας για να εκφράσουμε: τους νέους, τους ανέργους, τους υποαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις των μηχανικών, το ΤΕΕ της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, το ΤΕΕ των σύγχρονων αξιών, των πραγματικών αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, του εθνικού σχεδιασμού, της θέσπισης κανόνων ισονομίας και διαφάνειας, της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της αντίληψης για μια νέα σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος, το ΤΕΕ που δεν κουκουλώνει την αδυναμία του με μια στείρα διαμαρτυρία, αλλά συμβάλλει στον εξορθολογισμό διαδικασιών και τον εκσυγχρονισμό επιστημονικών κανόνων, προτύπων, προδιαγραφών και του θεσμικού πλαισίου παραγωγής έργων.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί. Επιδιώκουμε μια ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ που θα μπορέσει να αναδείξει το επιμελητήριο σε έναν αξιόπιστο και αξιόμαχο συνομιλητή και διαπραγματευτή απέναντι στους γνωστούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Μια διοίκηση που θα σεβαστεί την αξιοπρέπεια και την επιστημοσύνη του κλάδου ώστε οι μηχανικοί να μην καταγράφονται ως υπάλληλοι τρίτης διαλογής ή ως διεκπεραιωτές και εισπράκτορες του δημοσίου, στην καλύτερη περίπτωση, όταν την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία τους οδηγείται εκτός αγοράς, χωρίς κανενός είδους πρόληψη, αλληλεγγύη, καθοδήγηση και κυρίως χωρίς πρόσβαση στις στοιχειώδεις προνοιακές παροχές.

Μηχανικοί της Εκπαίδευσης. Θα πρέπει επιτέλους να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και αξιοκρατία στη λειτουργία του ΤΕΕ, να σπάσει δηλαδή το πελατειακό σύστημα που συντηρεί τη σημερινή νοσηρή κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στο κέντρο της προσοχής του ΤΕΕ τα προβλήματα των νέων μηχανικών και των νέων ειδικοτήτων (Πληροφορικής κλπ.), το ασφαλιστικό, την ανεργία και υποαπασχόληση, την απειλούμενη πλήρη εξίσωση με τα ΤΕΙ (που στον χώρο της εκπαίδευσης είναι γεγονός), το θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες και τις μελέτες που ταλαιπωρεί τους “μικρούς” μηχανικούς, τα οικολογικά θέματα κλπ.

Πρωτ. Αν. Πρωτοπορία – Ανανέωση. Κίνηση Μηχανικών για την Ανασυγκρότηση του ΤΕΕ. Η ΠΡΩΤ.ΑΝ. είναι μια κίνηση μηχανικών που πιστεύει σε ένα δυνατό, αποτελεσματικό, ουσιαστικό και παρεμβατικό ΤΕΕ, ως οδηγό ανάπτυξης της χώρας. Αποτελείται από ανθρώπους με συμμετοχική στάση ζωής βασισμένη σε αρχές και αξίες. Επιδιώκει την αναστροφή της καθομολογούμενης πορείας κατάντιας του ΤΕΕ. Κατά την άποψή μας, το ανύπαρκτο ή/και κλειστό ΤΕΕ ωφελεί μόνο τις δυνάμεις συντήρησης σε αυτή τη χώρα. Η ΠΡΩΤ.ΑΝ., με μέσο όρο αριθμών μητρώου ΤΕΕ των υποψηφίων της περίπου 108.000, αποτελεί τη νεότερη παράταξη στην Κεντρική Μακεδονία.

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών. Θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα αγωνίζεται ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Γιατί καμία προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας δεν υπάρχει όταν εκποιείται ο δημόσιος πλούτος και καμία κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τις βασικές εθνικές υποδομές. Η δημόσια περιουσία σήμερα στη χώρα μας -μέσω του ΤΑΙΠΕΔ- κυριολεκτικά “κομματιάζεται” και τιτλοποιείται, στο όνομα της εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου χρέους, αποκτώντας τη μορφή χρεογράφων διαπραγματεύσιμων στις διεθνείς αγορές. Αυτό αποτελεί εκτός από ακύρωση της κοινωνικής δημοκρατίας και υποθήκευση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Από την εκλογική διαδικασία θα αναδειχθούν για την περίοδο 2014-2016: Τα 155 αιρετά μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, που εδρεύει στην Αθήνα, με γεωγραφική κατανομή. Από αυτά αντιστοιχούν στο ΤΕΕ/ΤΚΜ 24 μέλη. Οι επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων, εννέα τον αριθμό: Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Μεταλλείων, Μεταλλουργών, Ναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Οι επιστημονικές επιτροπές είναι πενταμελείς και τα μέλη τους συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, που έχει συνολικά 200 μέλη. Τα τέσσερα αιρετά μέλη του ανωτάτου πειθαρχικού συμβουλίου, με ισάριθμα αναπληρωματικά. Τα δεκαπέντε αιρετά μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου που εδρεύει στην Αθήνα, και τα πέντε μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων που εδρεύουν στην έδρα κάθε περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ, με ισάριθμα αναπληρωματικά. Τα αιρετά μέλη της αντιπροσωπείας κάθε περιφερειακού τμήματος.

Ο αριθμός των μελών της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι 60 και κατανέμονται ως ακολούθως: 42 από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και από 3 μέλη από τις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Πηγή: emvolimanea.blogspot.gr

Σχολιάστε