My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κοινή στάση για τα μεταλλεία

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι επτά πρόεδροι και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Βάθης, Γερακαριού, Ευκαρπίας, Κάτω Θεοδωρακίων, Τερπύλλου, Τριποτάμου και Φύσκας, αναφέρονται στο αίτημα που υπέβαλαν στις 14 Οκτωβρίου 2016 για επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατά των μεταλλείων.

Όπως υπογραμμίζουν, ο τότε πρόεδρος του ΔΣ, Γ. Τσογγίδης, αρνήθηκε να φέρει το αίτημα στο Σώμα, ενώ και ο δήμαρχος Δ. Σισμανίδης, που ήταν ενήμερος για τη στάση του προέδρου, δεν επιδίωξε ούτε αυτός να το εισάγει προς συζήτηση.

Οι “επτά” τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία ανακίνησης του ζητήματος των μεταλλείων “είναι ανεξάρτητη από κόμματα, Δημοτικές Αρχές και Δημοτικές Παρατάξεις”, υπογραμμίζουν ότι αγώνας τους θα σταματήσει μόνο όταν ακυρωθεί οριστικά ο δημόσιος διαγωνισμός για μεταλλεία στα Κρούσια και όταν αποσυρθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο χαρακτηρίζουν “κατάπτυστο”.

Η ανακοίνωση:

“Με αφορμή την έντονη συζήτηση που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς σχετικά με τη σκοπιμότητα λήψης επικαιροποιημένης απόφασης που αντιστρατεύεται κάθε ενέργεια για τη δημιουργία μεταλλείων στην περιοχή των Κρουσίων, επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε πλήρως τη στάση μας, καταθέτοντας υπεύθυνα τις απόψεις μας που υπαγορεύονται από την αλήθεια και την ειλικρίνεια  για να μη δώσουμε χώρο σε αυθαίρετες ερμηνείες και παρανοήσεις.

Εμείς, οι επτά Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων Βάθης, Γερακαριού, Ευκαρπίας, Κάτω Θεοδωρακίων, Τερπύλλου, Τριποτάμου, Φύσκας, υποβάλαμε αίτημα στις 14 Οκτωβρίου 2016 στον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννη Τσογγίδη για την επικαιροποίηση της υπ. αριθ 48 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη, δοθείσας μιας νέας και ανησυχητικής εξέλιξης που προέκυψε από το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το εν λόγω αίτημα συνυπέγραψε και το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε ότι βάσει αυτού του εκτρωματικού  σχεδίου, το 1/3 του νομού Κιλκίς χαρακτηρίζεται ως μεταλλευτική περιοχή και ως ζώνη υποβαθμισμένου τοπίου. Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός, που ευνοεί σαφέστατα τη μεταλλευτική δραστηριότητα,  θα παραδώσει στο μαρασμό και στην εγκατάλειψη την περιοχή που ζούμε, θα κακοποιήσει βάναυσα την αγροτοκτηνοτροφική της φυσιογνωμία, τους φυσικούς πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και το φυσικό περιβάλλον.  

Γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να συντελεστεί ένα έγκλημα σε βάρος της περιοχής των Κρουσίων και σε βάρος των κατοίκων της.

Κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος αρμοδίως, ο κ. Τσογγίδης εξέφρασε την επιθυμία να μη συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα ενόσω ο ίδιος είναι Πρόεδρος

Δημοτικού Συμβουλίου. Όντως έτσι συνέβη αφενός επειδή σεβαστήκαμε την επιθυμία του και αφετέρου επειδή ο Δήμαρχος Κιλκίς που ήταν ενήμερος για το ζήτημα και για τη στάση του κ. Τσογγίδη δεν επιδίωξε να φέρει το θέμα προς συζήτηση.

Με την εκλογή νέου Προέδρου, ζητήσαμε  τη συζήτηση και λήψη επικαιροποιημένης απόφασης κατά των μεταλλείων και τούτο επετεύχθη στις 24 Απριλίου, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς.

Η πρωτοβουλία ανακίνησης του ζητήματος των μεταλλείων, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είναι ανεξάρτητη από κόμματα, Δημοτικές Αρχές και Δημοτικές Παρατάξεις. Δεν υποκινούμαστε από κανέναν, είμαστε αυτόνομοι και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν είτε αυτός είναι κομματικός παράγων, είτε Δήμαρχος, είτε Δημοτικός Συνδυασμός να κατευθύνει τις κινήσεις μας. Η υπόθεση των μεταλλείων είναι πολύ σοβαρή για να αφεθεί στα χέρια ενός και από την άλλη πλευρά εμείς ζητούμε μόνο συμμάχους και συμπαραστάτες. Για τις πράξεις μας λογοδοτούμε μόνο στους κατοίκους των χωριών μας, τους κοιτάζουμε στα μάτια  και έχουμε στρατευθεί μαζί τους, εδώ και πολλά χρόνια στο δύσκολο αγώνα αποτροπής κάθε εξορυκτικής – μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Κρουσίων.

Ο αγώνας μας θα σταματήσει ΜΟΝΟ όταν ακυρωθεί οριστικά ο δημόσιος διαγωνισμός για την εκμετάλλευση μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή μας και ΜΟΝΟ όταν αποσυρθεί το κατάπτυστο, κατά τη γνώμη μας, Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνεπώς, είμαστε σε εγρήγορση και απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή Κιλκίς, η οποία με την υπ’αριθ122/2017 απόφασή της επιβεβαίωσε με συντριπτική πλειοψηφία την αρνητική της θέση για κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή των Κρουσίων, να ορίσει άμεσα Διαπαραξιακή Επιτροπή ώστε να προχωρήσει στις νόμιμες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για να ανατρέψει και με τη δική μας υποστήριξη τους σχεδιασμούς  που, μέσω των μεταλλείων, απεργάζονται  συμφορές για τον τόπο μας.”     

Οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων

  • Βάθης – Στέφανος Κριτσιάνης
  • Ευκαρπίας – Νικόλαος Ανδρεάδης
  • Τερπύλλου – Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης
  • Γερακαριού – Ιωάννης Σιδηρόπουλος
  • Κάτω Θεοδωρακίων – Αθανάσιος Κουρπαλατίδης
  • Τριποτάμου – Σάββας Πεχλιβανίδης
  • Φύσκας – Παναγιώτης Γραμμματικόπουλος
Σχολιάστε