My Twitter Feed

4 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ζητούνται άμεσα αποζημιώσεις -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουμε για αγροτικά -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

35 νέα κρούσματα κάθε μέρα -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Τι λένε για τις καταστροφές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Aλλαγές συμβάσεων στην ALUMIL -

Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές

Τη λήξη άμεσων μέτρων με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές σε Άγιο Πέτρο, Εύρωπο, Πολύπετρο, Μεσιά, Τούμπα και Ρύζια του Δήμου Παιονίας, ζητά η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Η σχετική ανακοίνωση έχει ωε εξής:

“Οι πρόσφατες καταστροφές περίπου 50.000 χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών σε καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτάρι, ηλίανθο και φασόλια από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τους οικισμούς στον Άγιο Πέτρο, τον Εύρωπο, το Πολύπετρο, τη Μεσιά, την Τούμπα και τα Ρύζια του Δήμου Παιονίας ανέδειξαν για άλλη μια φορά στο λαό της περιοχής μας πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης στον τομέα της πολιτικής προστασίας αλλά και της προστασίας της αγροτικής παραγωγής από τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Η πολιτική αυτή, που εφαρμόζεται αδιαμαρτύρητα και από τις τοπικές διοικήσεις στους τομείς που τους έχουν ανατεθεί από το κράτος, έχει μετατρέψει σε πολυτέλεια τον αναγκαίο τακτικό έλεγχο και καθαρισμό των ρεμάτων αλλά και τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας ελλείψει των απαιτούμενων πόρων και της υλικοτεχνικής υποδομής. Παράλληλα, έργα και υποδομές για την ασφάλεια της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους δεν υλοποιούνται.

Oλοι μαζί υπηρετούν ένα κράτος που μόνιμο στόχο έχει να βγαίνουν μόνιμα διπλά κερδισμένοι οι βιομήχανοι και μόνιμα διπλά χαμένοι οι αγρότες και οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ενώ συμβάλλουν στο 90% των κρατικών εσόδων, ενώ πλήττονται βάναυσα από την ακρίβεια, το αυξημένο ενεργειακό κόστος που επιβάλλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ αναγκάζονται να “πουλήσουν” σε τιμή ευκαιρίας την εργατική τους δύναμη και τα αγροτικά τους προϊόντα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, συνεχίζουν να είναι εκτεθειμένοι σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο το οποίο απειλεί την ζωή, τους, την περιουσία τους, την παραγωγή τους. Για αυτούς ούτε επιδοτήσεις προβλέπονται, ούτε φοροαπαλλαγές, ούτε ικανοποίηση των κοινωνικών τους αναγκών. Γι’ αυτούς “το ταμείο είναι πάντα μείον”.

Οι αγρότες της περιοχής κινδυνεύουν σήμερα να μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα και μάλιστα σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων. Ταυτόχρονα, πρόβλημα δημιουργείται και στους κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς μετά την καταστροφή της παραγωγής από την καταιγίδα δε θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Από τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις των αρμοδίων φαίνεται ότι κάτι τέτοιος επιδιώκεται και σήμερα.

Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν “Γολγοθά” την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και φέρνουν πιο κοντά την διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, γεγονός που αφορά όλο το λαό.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν πείρα από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Να μη «τσιμπήσουν» από υποκριτικές επισκέψεις υπουργικών κλιμακίων για «αυτοψία» των καταστροφών, λες και δεν είναι οφθαλμοφανέστατη η καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους του Δήμου Παιονίας να διεκδικήσουν:

— Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες.

— Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

— Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία, Δήμο κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

— Να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε υποδομές και κατοικίες.

Άμεσος έλεγχος και συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

— Άμεση ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων που είναι σε εξέλιξη και κατασκευή νέων που θα αντιμετωπίσουν οριστικά τα πλυμμηρικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στην περιοχή.

— Αμεσος καθαρισμός των ρεμάτων της περιοχής.

— Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι.

Με κριτήριο ποια πολιτική μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δοθεί διέξοδος στα μεγάλα προβλήματα που τους ταλανίζουν σήμερα, μακριά από τους πολέμους, την ακρίβεια και την ανασφάλεια.”

Σχολιάστε