My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Θα γίνουμε “στρατόπεδο”

Tο Κιλκίς θα μετατραπεί  σε «νομό – στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών και προσφύγων, με πιθανότητα εγκλωβισμού πάνω από 20.000 ανθρώπων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Οργάνωση (ΤΟ) Κιλκίς του ΚΚΕ, καλώντας ταυτόχρονα το λαό του Κιλκίς σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

prosfyges-hotspot-001Η ανακοίνωση:

“Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η συγκυβέρνηση αναλαμβάνει την επιτάχυνση έργων για τη δημιουργία και τη λειτουργία «κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών» (hot spots), καθώς και «κέντρων μετεγκατάστασης» (relocation camp).

Μέσα σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται τώρα η δημιουργία 5 ακόμα κέντρων «φιλοξενίας», ενός στα Γιαννιτσά και τεσσάρων σε χωριά του νομού Κιλκίς (Ν.Καβάλα, Χέρσο, Δροσάτο, Κεντρικό), πέρα από τους χώρους – καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν σε Ειδομένη (σύνορα με ΠΓΔΜ) και Πολύκαστρο (βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ).

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε την αφορμή να ξανανοίξει πιο έντονα η συζήτηση, αλλά και η διαμάχη, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος των κέντρων υποδοχής και μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών. Διαμάχη που ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ποιος θα έχει την ευθύνη και το πάνω χέρι σε αυτή τη διαχείριση.

Την ίδια στιγμή συγκαλύπτονται, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τοπικούς παράγοντες και βουλευτές, οι αιτίες του προβλήματος, δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών καταγωγής των προσφύγων και μεταναστών.

Συγκαλύπτονται οι αποφάσεις της ΕΕ που προβλέπουν διαλογή και μετεγκατάσταση ενός μικρού αριθμού προσφύγων, ενώ για την πλειοψηφία προβλέπουν καταστολή, επαναπροώθηση και εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ξεριζωμένοι από εμπόλεμες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, που η ΕΕ παράνομα δεν τους αναγνωρίζει το καθεστώς του “πρόσφυγα”, με αποτέλεσμα τον τελικό εγκλωβισμό τους.

Έχουμε ξεκάθαρο ότι στην ευρύτερη περιοχή παίζονται σοβαρά γεωπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των λαών. Ήδη με αφορμή το προσφυγικό έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την ΕΕ. Ενώ και η ανάμειξη του ΝΑΤΟ  στο Αιγαίο (την οποία χαιρέτησαν τα υπόλοιπα κόμματα από την πρώτη στιγμή) με πρόσχημα το προσφυγικό, θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προβάλλει τις γνωστές της αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, εμπλέκει τη χώρα σε αυτά τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια και εκθέτει τον ελληνικό λαό σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους εμπλοκής στον πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή.

Η κλιμάκωση των επεμβάσεων και η όξυνση των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο μεγαλώνει τους κινδύνους και αυξάνει τις ροές των προσφύγων – μεταναστών.

Ο λαός μας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας. Αντίθετα είναι παράγοντες εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Αν. Μεσογείου, παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων που ανοίγουν πληγές συγκρούσεων με θύματα τους λαούς.

Σε ότι αφορά  τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ΠΕ Κιλκίς:

Υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης (τείχη και φράχτες στα σύνορα, κατασταλτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, Συνθήκη του Δουβλίνου και της Σένγκεν) να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δε θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο.

Ειδικά το σχέδιο για 4 κέντρα σε ένα νομό (με 2 επιπλέον να λειτουργούν ήδη), θα μετατρέψει το Κιλκίς σε «νομό – στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών και προσφύγων, με πιθανότητα εγκλωβισμού πάνω από 20.000 ανθρώπων.

Ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα:

          Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.

          Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

          Όχι στα hot-spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.

          Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

          Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση-υποδοχή-περίθαλψη-φιλοξενία-μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

          Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

          Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Έξω ο Frontex και οι άλλοι  μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, μπορεί να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.

Να στοχεύσουμε τον πραγματικό ένοχο. Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο.

Καλούμε το λαό του Κιλκίς σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Και ο ένοχος είναι κοινός, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, που το κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα, κάνει τη νεολαία και τους λαούς κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών, ξεριζώνει λαούς.”

Σχολιάστε