My Twitter Feed

17 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Παρεμβάσεις τώρα στη ΠΑΘΕ» -

Σάββατο, 16 Φεβρουάριος, 2019

«Οι άποροι δεν χρειάζονται σόου» -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Τι προβλέπει η β` φάση του ΤΕΒΑ -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

ΚΚΕ: Εκλογή νέας ΤΕ και γραμματέα -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Αγωγές από συνταξιούχους -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

30 «διμηνίτες» στο Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκρήξεις σε άσκηση χωρίς προβλήματα -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκδήλωση ΚΚΕ για υγιεινή/ασφάλεια

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την «Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς», από την ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ και την ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων και ατυχημάτων στους εργασιακούς χώρους συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ιδιαίτερα στο νομό Κιλκίς και στον κλάδο του Μετάλλου.

Την ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Κώστας Τσαουσίδης, μέλος της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε από την αρχή ότι τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα κρύβονται κάτω από το χαλί για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως η απειλή της απόλυσης, οι εργοδοτικοί εκβιασμοί και η τρομοκρατία, ενώ σχεδόν όλες τις φορές τα ατυχήματα παρουσιάζονται ως ανθρώπινα λάθη και ότι γίνονται εξαιτίας της απροσεξίας των εργατών ή της «κακιάς της ώρας».

Επισήμανε ακόμα ότι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως συχνά και παρά τις ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σωματείων, φορέων, του ίδιου του ΚΚΕ, ούτε αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας και «εξαφανίζονται» από τις ειδήσεις και τα νέα της ημέρας.

Στην ομιλία του ανέφερε πληθώρα στοιχείων από την Ελλάδα και την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι για τα εργοδοτικά εγκλήματα ευθύνεται αποκλειστικά η εργοδοσία, γιατί κίνητρο για τη λειτουργία των εργοστασίων έχουν το διαρκές κυνήγι του κέρδους. Έτσι εντατικοποιούν την εργασία, μειώνουν το προσωπικό, αξιοποιούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα ελαστικά ωράρια, τις υπερωρίες, με αποτέλεσμα η πιθανότητα ατυχήματος να αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Επίσης, σημείωσε ότι ακριβώς επειδή η εργοδοσία βλέπει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ως κόστος, είτε δεν παίρνει κανένα μέτρο ασφάλειας είτε παίρνει υποτυπώδη μέτρα. Σε κάθε περίπτωση και η νομοθεσία, όπως και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να «βγάζουν λάδι» τελικά την εργοδοσία.

Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση, με πολλούς εργαζόμενους να επιβεβαιώνουν όσα αναφέρθηκαν εισηγητικά, ενώ ανέφεραν και παραδείγματα της καθημερινότητάς τους από πολλούς εργασιακούς χώρους της περιοχής, για το πώς η πίεση από την πλευρά της εργοδοσίας και η απουσία μέτρων ασφαλείας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα ατυχήματα, κάνοντας έτσι τον κάθε εργάτη να μην ξέρει το πρωί που πηγαίνει στη δουλειά αν θα επιστρέψει στην οικογένειά του το μεσημέρι ή αν θα επιστρέψει αρτιμελής.

Επιβεβαιώθηκε και από αυτή την εκδήλωση του ΚΚΕ ότι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης δοκιμάστηκε και χρεοκόπησε, έφαγε τα ψωμιά του, σαπίζει μέρα με τη μέρα πιο πολύ, τσακίζοντας τις ζωές των εργαζομένων. Με τη σημερινή παραγωγική υποδομή της χώρας, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, το επίπεδο τεχνολογίας, το ειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, υπάρχουν στην πράξη όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος σε όφελος του ελεύθερου χρόνου για συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή, να υπάρξει σύγχρονη μέριμνα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Πηγή: Δελτίο τύπου από ΚΚΕ

Σχολιάστε