My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κι αυτοί… χτενίζονται!

Του Τάσου Παππά.


Η επόμενη εκλογική σύγκρουση είναι αυτή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ωστόσο είναι μια πολιτική αναμέτρηση κυρίως στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας. Θα βγουν συμπεράσματα για την επιρροή των κομμάτων. Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη Δεξιά.

Δύσκολα θα αλλάξει ο χρωματισμός του χάρτη. Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις δυσάρεστες για το σύστημα Μητσοτάκη; Δεν είναι πιθανό. Εδώ κι εκεί μπορεί να εμφανιστούν κάποιες «κουτσουλιές» με άλλο χρώμα, όχι όμως σπουδαία πράγματα. Η Νέα Δημοκρατία ελέγχει σχεδόν όλες τις περιφέρειες και τους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας. Με όχημα τη διπλή μεγάλη νίκη της στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου θα πορευτεί χωρίς πολλές σκοτούρες. Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στη μάχη χαλαρά και ποντάρει στο γεγονός ότι η κατάσταση στην περιοχή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι ρευστή και δεν υπάρχουν μέχρι τώρα σημάδια ότι θα εμφανιστούν σοβαρές απειλές για τους υποψηφίους της, με ή χωρίς κομματικό χρίσμα.

Το ΚΚΕ κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση απ’ αυτήν που είχε στο παρελθόν. Τότε αναζητούσε συνεργασίες κυρίως με το ΠΑΣΟΚ (πανίσχυρο την εποχή εκείνη) και είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα σε πολλούς μεγάλους δήμους της Αττικής με λαϊκό κόσμο. Δικοί του δήμαρχοι υπήρχαν στην Καλλιθέα, στο Περιστέρι, στη Νίκαια, στην Καισαριανή, στην Πετρούπολη, στον Ταύρο και σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Οι επιδόσεις των περισσοτέρων ήταν εξαιρετικές, άφησαν καλό όνομα και ψηφίζονταν από πολίτες και άλλων κομμάτων. Σήμερα το ΚΚΕ είναι σε άλλη γραμμή. Κατεβάζει παντού δικούς του υποψηφίους και δεν επιδιώκει συνεργασίες με γειτονικούς σχηματισμούς. Η επιρροή του στην περιοχή της Αυτοδιοίκησης έχει περιοριστεί σημαντικά.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την εκλογική καθίζησή του, κρατάει δυνάμεις. Η ηγεσία του προετοιμάζεται για τη μάχη των εκλογών. Συγκρότησε ειδική επιτροπή που στελεχώνεται από έμπειρους παράγοντες, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, που ορίστηκε επικεφαλής της επιτροπής. Ο κ. Σκανδαλίδης μπορεί να μην είναι βουλευτής, όμως δεν τα παρατάει. Ο αρχηγός του, Νίκος Ανδρουλάκης, του εμπιστεύθηκε αυτόν τον ρόλο και είναι βέβαιο ότι θα τον υπηρετήσει με συνέπεια. Η άποψή του για το θέμα των συνεργασιών είναι γνωστή έκπαλαι. Οπως γνωστή είναι και η συμφωνία του με την παρακαταθήκη που κληροδότησε στους επιγόνους του ο μέντοράς του και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου: «η Δεξιά είναι ο ιστορικός αντίπαλός μας, η Αριστερά ο δυνάμει σύμμαχός μας». Πιστεύει ότι πρέπει να σπάσει η κυριαρχία της Δεξιάς. Δεν είναι αφελής. Και έμπειρος είναι και σοβαρός. Ξέρει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν το ΠΑΣΟΚ πάει μόνο του.

Παρασκηνιακά σε πρώτη φάση θα αναζητήσει τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη Αριστερά. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν συνομιλητές. Με το ΚΚΕ και να θέλει δεν πρόκειται να βρει σημεία επαφής. Θα είναι σαν να μιλάει με τοίχο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει προοπτική; Μπορεί να γίνει κάτι; Στο ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα λένε δημοσίως κάποια στελέχη του, δεν απορρίπτουν την ιδέα. Βλέπουν όμως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται κυρίως με τα εσωκομματικά θέματά τους. Δίνουν την εντύπωση ότι θεωρούν το ζήτημα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δευτερεύουσας σημασίας. Θα δώσει χρόνο το ΠΑΣΟΚ. Οχι άφθονο.

Μέχρι τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουν κατατεθεί οι συνδυασμοί. Δεν έχουν την πολυτέλεια στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν την τελευταία στιγμή δεν θα έχουν τύχη αφού θα τους μένει μόλις ένας μήνας για να διεκδικήσουν περιφέρειες και δήμους. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται αν η μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα είναι ένας υγιεινός περίπατος για τη Δεξιά.

Ανάγωγα

Πάλι καμπανάκια βαράει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το καθεστώς ιδιοκτησίας και την πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σε ώτα μη ακουόντων. Σιγά μη δώσουμε βάση στην κριτική των κουτόφραγκων.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε