My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κι άλλη επιστολή για προσφυγικό

Επανέρχεται στο θέμα των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Δήμο Παιονίας, ο Χρ. Γκουντενούδης. Σε νέα επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, τονίζει ότι ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας Ν. Καβάλας ανέρχεται στους 429 από 300 που ήταν, ενώ υπάρχουν άλλοι 174 χωρίς κάποιο άδεια παραμονής. Παράλληλα, στον αστικό ιστό της πόλης του Πολυκάστρου υπάρχουν άλλοι 227 Σύροι.

Ο κ. Γκουντενούδης αναφέρεται και σε πληροφορίες ότι στο ΚΦΠ Νέας Καβάλας τοποθετούνται σκηνές “καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων χωρίς όμως καμιά ενημέρωση του δήμου”. Παράλληλα, κάνει λόγο για “καθημερινά φαινόμενα συγκρούσεων και βίας μεταξύ των διαβιούντων εκεί”, ενώ τονίζει ότι οι ΜΚΟ δεν συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Δήμου..

Τέλος, ενόψει της θερινής περιόδου ο δήμαρχος δηλώνει ότι το πόσιμο νερό δεν επαρκεί και γι` αυτό θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του με χρηματοδότηση από την πολιτεία.

Η επιστολή:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Διά της παρούσης, επανερχόμαστε σε ένα θέμα το οποίο και σας έχουμε θέσει επανειλημμένα αλλά συνεχίζει να απασχολεί έντονα την περιοχή μας.

Καθώς γνωρίζετε, ο Δήμος Παιονίας ήδη από το 2014 ήρθε αντιμέτωπος με σφοδρά κύματα μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών διά των οποίων δεκάδες χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι στην αναζήτηση μιας διεξόδου προς τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, διήλθαν από την περιοχή μας.

Στον παράτυπο καταυλισμό της Ειδομένης αλλά και σε άλλους καταυλισμούς πέριξ αυτής, επί μήνες διαβιούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες και με την ανοχή της πολιτείας αλλά και της διεθνούς κοινότητας, 25.000 περίπου άνθρωποι (οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν σε ισοδύναμο ετήσιο πληθυσμό και όχι σε συγκυριακές μετρήσεις άμεσων ροών προσφύγων και μεταναστών).

Χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές αλλά και η οργάνωση για την υποδοχή τους, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βίωσαν ακραίες συνθήκες τις οποίες ο Δήμος μας προσπάθησε με τα πενιχρά του μέσα να αντιμετωπίσει αναλαμβάνοντας βάρος που δεν του αναλογούσε αλλά και κόστος το οποίο δεν μπορούσε να καλύψει.

Ο πραγματικός πληθυσμός του Δήμου Παιονίας διπλασιάστηκε ξαφνικά και όπως είναι φυσικό επιβαρύνθηκαν οι υποδομές και κατέστησαν αδύναμες να σηκώσουν το ασύμμετρο αυτό βάρος.

Έχουμε απευθυνθεί πολλάκις προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας την αποκατάσταση των πληγών από το προσφυγικό, αλλά παρά το γεγονός ότι υπήρξαν οι δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία, μέχρι τούδε δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Ο λόγος που απευθυνόμαστε εκ νέου σε εσάς, είναι η εντεινόμενη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και της δημοτικής αρχής λόγω της επικείμενης αύξησης του αριθμού των ατόμων στο κέντρο φιλοξενίας (camp)της Νέας Καβάλας που βρίσκεται λίγο έξω από την έδρα του Δήμου, το Πολύκαστρο.

Ήδη ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών μέσα στο camp από 300 που ήταν  ανέρχεται στους 429 και άλλους 174 χωρίς κάποιο επίσημο ταξιδιωτικό έγγραφο ή άδεια παραμονής. Ακόμη, στον αστικό ιστό της πόλης υπάρχουν άλλοι 227 άνθρωποι προερχόμενοι από τη Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο χώρος της Νέας Καβάλας συμπληρώνεται από νέες εγκαταστάσεις (σκηνές) καθώς αναμένεται αύξηση του αριθμού των φιλοξενούμενων χωρίς όμως καμιά ενημέρωση του Δήμου!

Λόγω της διαφορετικής φυλετικής, θρησκευτικής και εθνικής σύνθεσης των πληθυσμιακών ομάδων μέσα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας, υπάρχουν καθημερινά φαινόμενα συγκρούσεων και βίας μεταξύ των διαβιούντων εκεί.

Επίσης, οι ΜΚΟ δεν συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του Δήμου κι εμείς οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή καθώς η τοπική κοινωνία δεν θα αντέξει ένα δεύτερο, ανοργάνωτο και ανεξέλεγκτο κύμα ελεύσεως.

Δεν μπορούμε πλέον να προκαλούμε τους πολίτες και να θέτουμε εν κινδύνω την κοινωνική συνοχή των ακριτικών περιοχών που τόσα έχουν υποστεί αγόγγυστα τα προηγούμενα χρόνια.

Φανταστείτε ότι μέχρι τώρα η πολιτεία δεν έχει καν διευθετήσει το θέμα της οικονομικής τακτοποίησης και εξόφλησης των εργασιών για την απορρύπανση και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από το χώρο που έμειναν επί μήνες χιλιάδες άνθρωποι στην Ειδομένη.

Επιπροσθέτως κι ενόψει της θερινής περιόδου, το πόσιμο νερό δεν επαρκεί με τις δεδομένες και πεπερασμένες δυνατότητες του δικτύου ύδρευσης του δήμου και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του με χρηματοδότηση από την πολιτεία όπως έχει ζητήσει ο Δήμος Παιονίας υποβάλλοντας συγκεκριμένες μελέτες στο υπουργείο σας.

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε δείξει εμπράκτως την βούληση μας για συνεργασία και αλληλεγγύη σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού και αναμένουμε από την πολιτεία να πράξει το ίδιο ώστε να λειτουργήσουμε από κοινού για να αποφύγουμε τις ίδιες δυσμενείς συνέπειες του παρελθόντος.

Σχολιάστε