My Twitter Feed

1 Ιουνίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η ΚΕΒΕ τώρα και στη Σερβία -

Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Μαστογράφος άνευ μαστογραφιών -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Ελευθέρια Στίβου στο Στάδιο Κιλκίς -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Έφυγε νωρίς ο δικός μας Σταυράκης -

Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη ουσίας Παπαδημούλη -

Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Αφέθηκε στη τύχη του! -

Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Καταγγέλλουν διώξεις μαθητών! -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΓΝΚ: Έκτακτη επίσκεψη Γιαννακού -

Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Κιλκισιακό χρονολόγιο…

…Φεβρουαρίου – Μέρος ΙΙ.

Του Θανάση Βαφειάδη.


Συνέχεια του χρονολογίου συμβάντων στο Ν. Κιλκίς το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Φεβρουαρίου (πριν το 1950)

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
1921: Πάνδημο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Κιλκίς για την επιχειρούμενη αναθεώρηση της συνθήκης των Σεβρών
1926: Οι πρόεδροι των κοινοτήτων επαρχίας Κιλκίς δωρίζουν στο κράτος ποσό 79.000 δρχ που συνέλλεξαν με έρανο για την αγορά αεροπλάνου που θα ονομασθεί Κιλκίς.

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1946: 30μελής ομάδα ανταρτών εμφανίζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Κρηστώνης και την ίδια άλλη ομάδα 15 ατόμων κάνει αισθητή την παρουσία της με πυροβολισμούς στην Κολχίδα.
1948: Σκοτώνεται ύστερα από συμπλοκή με τον κυβερνητικό στρατό στο «Σταυρωτό λόφο» κοντά στο Κ.Θεοδωράκι ο συνταγματάρχης του ΔΣΕ Νικόλαος Τριανταφύλλου ή Νικήτας επικεφαλής του αρχηγείου Κεντρικής Μακεδονίας.

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1930: Ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλκίς εισηγείται τη μετατροπή του Γυμνασίου σε Γεωργικό.

19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1926: Ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλκίς εισηγείται «την έγκρισιν προμηθείας πέντε χειραμαξών προς χρήσιν της καθαριότητος πόλεως Κιλκίς».
1947: Το κλιμάκιο της Επιτροπής Ερεύνης του ΟΗΕ φθάνει στην Ξηρόβρυση για να διερευνήσει το έγκλημα της σφαγής 50 ατόμων που διέπραξαν ακροδεξιοί παρακρατικοί στις 19-11-1946. Αφοί διενήργησαν αυτοψία για την καταστροφή 70 κατοικιών συνήλθαν σε δημόσια συνεδρίαση στο κτήριο του σχολείου.

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1928: Δημοσίευμα της εφημερίδας ΦΩΣ για την οικτρή κατάσταση 40 οικογενειών χηρών στο Κιλκίς. «Αι οικογένειαι αύται», σημειωνόταν, «εις το διάστημα των πέντε ετών διαμένουσι εν σαρδελοειδεί συσκευή εις εντελώς ακατάλληλα δια την στέγασιν παραπήγματα ή ζητούσιν την προστασίαν ερειπωμένου τινός σταύλου ή εντελώς άστεγοι και αποθνήσκουσι εντός των οδών της πόλεως θεώμενοι υπό των πολιτών και των αρχών του κράτους».

21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1944: Γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΤΑΡΑΝΔΟΣ», συγκρούονται με δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ποντοκερασιάς και συλλαμβάνουν 72 κατοίκους ως ύποπτους συνεργασίας με τους αντάρτες.
1948: Εβλήθη ανεπιτυχώς με πυρά πυροβολικού η Μικρόβρυση και η επιβατική αμαξοστοιχία που στάθμευε στο ΣΣ Μουριών.

22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1939: Ορκίζονται οι διορισμένοι από τη μεταξική δικτατορία δημοτικοί άρχοντες με δήμαρχο τον Δημήτριο Βογιατζή.

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1931: Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κιλκίς «εγκρίνει την δενδοφύτευσιν των προεκτάσεων των οδών 21ης Ιουνίου και 15 Μαρτύρων δια τριετών ακακιών δενδρυλλίων».
1944: Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ διασπούν τον κλοιό των γερμανικών και βουλγαρικών στρατευμάτων και διαφεύγουν. Η επιχείρηση αυτή διαφυγής στοίχισε στον ΕΛΑΣ 3 νεκρούς. Την ίδια ημέρα γερμανικά τμήματα εισήλθαν στην Ποντοκερασιά και πυρπόλησαν 74 σπίτια. Από την ολοσχερή καταστροφή δε γλύτωσαν ο ιερός ναός, το δημοτικό σχολείο, το κοινοτικό κατάστημα, και το κτήριο του αστυνομικού σταθμού.

25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1933: Ο αρχηγός της Εθνικής Ριζοσπαστικής Κίνησης Γεώργιος Κονδύλης επισκέπτεται το Κιλκίς και επευφημείται: «Ο λαός χειροκροτεί, ζητωκραυγάζει σείει τους πίλους του: Να μας ζήσης Χίτλερ! – Εσύ θα σώσης την Ελλάδα – Κάτω Οι κλέφτες. Από τους εξώστας των κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου οικιών ρίπτονται συνεχώς άνθη, κουφέτα και ρύζι εις το αυτοκίνητον του Κονδύλη»

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1946: Στο Κιλκίς όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του κόμματος των Βασιλοφρόνων υπογράφουν ψήφισμα για εθνική συμφιλίωση και ομόνοια, για αλληλοσεβασμό των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός και για κοινή προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το νομό. «Δια της ιδίας προκηρύξεως καλείται ο λαός του νομού Κιλκίς εις μίαν πατριωτικήν ακομμάτιστον παλλαΐκήν συγκέντρωσιν δια το προσεχές Σάββατον 2αν Μαρτίου και ώραν 12 πμ εις Κιλκίς κατά την οποίαν συγκέντρωσιν θα ομιλήσουν αντιπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων».
1947: Αποτυγχάνει η επίθεση ανταρτών στο χωρίο Κεντρικό, καθώς αποχωρούν με βαριές απώλειες.

27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1915: Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς καταργούνται οι φόροι φωτισμού, καθαριότητας και αμαξών λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των φορολογουμένων.
1919: 700 Στρωμνιτσιώτες του Κιλκίς συγκρότησαν συλλαλητήριο διεκδικώντας την ένωση της Στρώμνιτσας με την Ελλάδα.
1927: Οι κάτοικοι του Κιλκίς αναστατώνονται από την πληροφορία ότι πρόκειται να κλείσει το προσφυγικό νοσοκομείο. «Προς τούτο μάλιστα απετάθησαν και προς τον ενταύθα Κεντρικόν Σύλλογον Καυκασίων τον οποίον παρεκάλεσαν όπως ενεργήση τα δέοντα προς μη κατάργησιν του τόσον χρησίμου και επωφελούς νοσοκομείου Κιλκίς».
1947: «Την 27-2-1947 και περί ώραν 01.30, 150μελής συμμορία επετέθη εν Ευκαρπία κατά της εκείσε εδρευούσης δυνάμεως του Σταθμού Χωροφυλακής Αντιγονείας και Λόχου Χωροφυλακής. Η μάχη διήρκεσε επί 4.30 ώρας με αποτέλεσμα τον τραυματισμόν 3 χωροφυλάκων και τον εξαναγκασμόν των συμμοριτών εις υποχώρησιν παραλαβόντων τους νεκρούς και τραυματίας των». (Ιστορία χωροφυλακής).

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1930: κάτοικοι του Αγιονερίου διαδηλώνουν φωνάζοντας κομμουνιστικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ των σοβιέτ.
1930: Εργάτες και εργάτριες του Κιλκίς συγκροτούν διαδήλωση και εγκρίνουν ψήφισμα που έχει ως εξής: «Διαμαρτυρόμεθα εντονώτατα δια την εξασκουμένην τρομοκρατίαν κατά των εργαζομένων μαζών, απαιτούμεν την κατάργησιν του ιδιωνύμου, την αποδοχήν των αιτημάτων των 19 φυλακισμένων αγωνιστών μας κηρυξάντων απεργίαν πείνης και δηλούμεν ότι θ’ αγωνισθώμεν δια την υπεράσπισιν των ταξικών οργανώσεων, της ΕΣΣΔ και του Κομμουνιστικού Κόμματος».

29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1933: Βενιζελικοί υποψήφιοι αποδοκιμάζονται στις Μουριές από τους πολιτικούς τους αντιπάλους

Δείτε φωτογραφίες

Ανάρτηση στο facebook

Σχολιάστε