My Twitter Feed

17 Φεβρουάριος, 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

«Παρεμβάσεις τώρα στη ΠΑΘΕ» -

Σάββατο, 16 Φεβρουάριος, 2019

«Οι άποροι δεν χρειάζονται σόου» -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Ανασχηματισμός της κυβέρνησης -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Τι προβλέπει η β` φάση του ΤΕΒΑ -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

ΚΚΕ: Εκλογή νέας ΤΕ και γραμματέα -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

Αγωγές από συνταξιούχους -

Παρασκευή, 15 Φεβρουάριος, 2019

30 «διμηνίτες» στο Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Εκρήξεις σε άσκηση χωρίς προβλήματα -

Πέμπτη, 14 Φεβρουάριος, 2019

Κιλκίς: Σε καλό δρόμο οι Χάρτες

Την προηγούμενη εβδομάδα (Τρίτη 11 Ιουλίου), στη Διεύθυνση Δασών Κιλκίς πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη. Από πλευράς ν. Κιλκίς μετείχαν ο Διευθυντής Δασών Ευθ. Πολιτίδης, οι Δασάρχες Κιλκίς Γ. Βούρτσας και Γουμένισσας Αντ. Τζάκος και άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλοκή στη σύνταξη των Δασικών Χαρτών.

Μια ιστορία πολύπαθη πραγματικά, που ταλαιπωρεί περιοχές σε όλη τη χώρα δεκαετίες τώρα, με άμεσο αντίκτυπο στην Οικονομία και την ανάταξή της, μέσω επίδοξων επενδύσεων. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο κ. Απ. Αϊναλής, Διευθυντής Συντονισμού Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας του.

Στην ευρεία σύσκεψη διαπιστώθηκε κάτι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα: μια προσπάθεια εθνικής σημασίας, ανειλημμένη από Δημόσιο, βαίνει προς αίσιον τέλος. Η σύνταξη των Δασικών Χαρτών μαζί με το Εθνικό Κτηματολόγιο (ιδίως το δεύτερο), αποτελούν για χρόνια δύο πληγές του ελληνικού κράτους που δημιουργούν μόνο προβλήματα.

Είναι γνωστή η μόνιμη καθυστέρηση που παρατηρείται τόσο στην ιδιωτική δόμηση, όσο και στις μεγάλες επενδύσεις (πχ Ελληνικό εσχάτως) εξ αιτίας της ασάφειας του καθεστώτος των διαφόρων εκτάσεων. Αεροφωτογραφίες από την εποχή του 1930-1940 ακόμη, που δεν έχουν καμμία αντιστοίχιση πλέον με τη σημερινή πραγματικότητα, λαμβάνονται αναγκαστικά υπόψη ως δεδομένα, “βραχυκυκλώνοντας” περαιτέρω εξελίξεις.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς όπως και σε όλη τη χώρα, την ευθύνη σύνταξης των Χαρτών έχει η τοπική Διεύθυνση Δασών. Και η οποία, λόγω έλλειψης του πλήρους προσωπικού έχει αναθέσει πολλές των εργασιών στο δύο Δασαρχεία. Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία σύνταξης των Δασικών Χαρτών του νομού, έχει προχωρήσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και όλοι ευελπιστούν ότι μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει γίνει η ανάρτησή τους.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η όλη διαδικασία τελειώνει οριστικά. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των πιθανών ενστάσεων, τόσο από διαφωνούντες ιδιώτες, όσο και πιθανόν από το ίδιο το Κράτος. Η διαδικασία των ενστάσεων όμως θα είναι σχετικά εύκολη και ταχεία, αφού ήδη θα έχουν προκαθορισθεί τρία κομβικά σημεία προσφυγής των ενισταμένων, τα οποία θα διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφωνίας. Θα δίνεται προθεσμία 105 ημερών για τους κατοικούντες εντός Ελλάδος και συν 20 ημέρες για τους εκτός αυτής.

Προϊστορία

Η υπόθεση της σύνταξης των Δασικών Χαρτών στο ν. Κιλκίς, έχει τη δική της ιστορία. Ξεκίνησε πιλοτικά από τον π. δήμο Πολυκάστρου μαζί με επτά οικισμούς της ευρύτερης περιοχής Παιονίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε από το 2013 και η πρώτη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είχε ήδη πραγματοποιηθεί. Η διασταύρωση των στοιχείων και οι ενστάσεις έχουν προκαλέσει επανεξέταση του θέματος τόσο στο δήμο Παιονίας, όσο και στο δήμο Κιλκίς και μέχρι τέλος του 2017, θα υπάρχει ανηρτημένη η πιθανή τελική εικόνα. Στην όλη διαδικασία προστίθεται και η αποσαφήνιση των χορτολιβαδικών και άλλων εκτάσεων που μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό καθεστώς ασαφές, προκαλώντας πλείστα όσα προβλήματα.

Με την ανάρτηση των οριστικών Δασικών Χαρτών και τις λοιπές αποσαφηνίσεις, η ορολογίες “χαρακτηρισμός” και “αποχαρακτηρισμός” δασικών εκτάσεων, θα αποτελέσει πλέον παρελθόν για το νομό. Ο κάθε ενδιαφερόμενος για μια έκταση, με μια απλή προσφυγή στους Χάρτες και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, θα γνωρίζει “που πατά και που πηγαίνει”.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε