My Twitter Feed

18 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Παππάς: Επικίνδυνη μετεστέγαση -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κασσελάκη στο Κιλκίς -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Έντονο προεκλογικό τριήμερο -

Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

24ωρη απεργία στα νοσοκομεία -

Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κιλκίς – Λατσιά γιόρτασαν μαζί!

Κάθε επίσκεψη στη μαρτυρική Μεγαλόνησο είναι και ένα ευλαβικό προσκύνημα στην ιστορία και στους κοινούς αγώνες Ελλάδας και Κύπρου για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την ευημερία των πολιτών τους.

Για την αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς η φετινή επίσκεψη στην Κύπρο είχε ξεχωριστή σημασία μιας και συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την αδελφοποίηση των Δήμων Κιλκίς και Λατσιών και η επέτειος αυτή επισφραγίζει τους ακατάλυτους δεσμούς φιλίας που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν, σφυρηλατημένους με γνήσια αισθήματα αλληλοεκτίμησης και με θετικές εμπειρίες και αναζωογονεί τις προοπτικές για πετυχημένες συνεργασίες σε νέα πεδία δράσης.

Κατά την παραμονή της στη Λευκωσία, η δημοτική αποστολή συνεόρτασε σε κλίμα εθνικής περηφάνιας την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αποκορύφωμα της οποίας ήταν η παρέλαση του στρατού, τμημάτων της μαθητιώσας νεολαίας, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του αδελφού Δήμου Λατσιών επί της Λεωφόρου Κρανιδιώτου.

Με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη η αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς μαζί με την αποστολή του Δήμου Πυλαίας και Χορτιάτη παρακολούθησαν την εορταστική εκδήλωση για την εθνική μας παλιγγενεσία,που διοργάνωσε την προπαραμονή της εθνικής μας επετείου στο Δημοτικό του Θέατρο ο Δήμος Λατσιών, με κεντρικό ομιλητή τον Πρέσβη της Ελλάδας Ιωάννη Παπαμελετίου και το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα να καλύπτεται από την Φιλαρμονική του αδελφού Δήμου, την παιδική χορωδία, την χορωδία ενηλίκων και από παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς υπογράμμισε ιδιαίτερα την ένθερμη συμμετοχή των Κυπρίων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των εξεγερθέντων Ελλήνων και το βαρύ τίμημα που πλήρωσε το νησί για την υποστήριξη της Επανάστασης με ωμότητες που διαπράχθηκαν τον Ιούλιο του 1821 από τους οθωμανούς κατά της εκκλησιαστικής ηγεσίας της Κύπρου, με άγριες σφαγές κληρικών, προκρίτων και εμπόρων και δημεύσεις των περιουσιών των εκτελεσθέντων.

Η 25η Μαρτίου είναι για όλο τον Ελληνισμό η γενέθλια πράξη της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους, τα γεωγραφικά όρια του οποίου καθορίσθηκαν υπό του αίματος του εκχυθέντος εις τα σφαγεία των Κυδωνιών, της Κύπρου, της Χίου, της Κρήτης, των Ψαρών και του Μεσολογγίου είπε ο κ. Κυριακίδης θυμίζοντας με τα τελευταία λόγια την αναφορά του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια σχετικά με τις ελληνικές εδαφικές αξιώσεις λίγο πριν την οριστική χάραξη των συνόρων της.

Αναφερόμενος στο ηρωικό έπος του ‘21 που έχει πάνω του και το αίμα των Κυπρίων αγωνιστών στις μάχες που δόθηκαν στην Πελοπόννησο, στην Αττική, στην Κρήτη, στην Εύβοια κ.α. ο Δήμαρχος Κιλκίς σημείωσε ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ στην προσπάθειά της να σπάσει τα βρετανικά δεσμά της σκληρής κατοχής. Τόνισε δε ότι το μήνυμα της εθνικής μας εποποιίας συγκινεί πάντοτε τους Έλληνες γιατί αναστοχάζονται τη φιλοπατρία και τον τίμιο αγώνα των προγόνων τους για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο εγκαινίασε φωτογραφική έκθεση για την εκστρατεία της Μικράς Ασίας από το Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.

Ο χώρος του Δημοτικού Θεάτρου Λατσιών φιλοξένησε την επόμενη ημέρα τιμητικό αφιέρωμα για τον Κύπριο ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου που απέδωσε με μουσική, λόγο και εικόνα το σχήμα ‘’Μουσικοί Συνοδοιπόροι’’. Κατόπιν την αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς δεξιώθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος ‘’Σπίθα’’ Λατσιών και απένειμαν στον Δήμαρχο Κιλκίς και στον

κ. Χαράλαμπο Βασιλειάδη, Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, με τον οποίο είναι εδώ και πολλά χρόνια αδελφοποιημένοι, αναμνηστικά δώρα.

Κατά τη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου δείπνου που παρέθεσε ο Δήμαρχος Λατσιών

Χρίστος Πιτταράς στις αντιπροσωπείες απένειμε τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο Κιλκίς για τα τριάντα χρόνια της κοινής συμπόρευσης των Δήμων Κιλκίς και Λατσιών ενώ

ο κ. Κυριακίδης μεταξύ των αναμνηστικών δώρων που αντάλλαξαν, του επέδωσε μία υδρόγειο σφαίρα για να θυμίζει συμβολικά την πρωτοκαθεδρία της αδελφοποίησής τους στον ελλαδικό χώρο.

Πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του Δήμου Κιλκίς για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λατσιών διευρυμένη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή των δύο Δημάρχων κ.κ. Κυριακίδη και Πιτταρά, των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων στην οποία εξετάστηκαν οι δυνατότητες της περαιτέρω συνεργασίας των δύο αδελφοποιημένων Δήμων με τις σχολικές μονάδες σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και ιστορίας. Ήδη τα βήματα της αδελφοποίησης ακολουθούν δύο σχολικές μονάδες,

το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λατσιών οι διευθυντές των οποίων δρομολογούν τις επόμενες κινήσεις. Το καινούριο στοιχείο στην αδελφοποίηση είναι η επέκταση των διοικητικών της ορίων, καθώς σύμφωνα με την προωθούμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, ο Δήμος Λατσιών συνενώνεται με τον Δήμο Γερίου.

Πετυχημένη, ώριμη ηλικιακά και διευρυμένη η αδελφοποίηση των δύο Δήμων θα γιορταστεί με ειδικές εκδηλώσεις σε Κιλκίς και Λατσιά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου

Την αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς, εκτός από τον Δήμαρχο Κιλκίς, συγκρότησαν οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Μπαλάσκας, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς Κωνσταντίνος Ταλαμπίρης και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς Χαράλαμπος Βασιλειάδης.

Δελτίο τύπου από δήμο Κιλκίς

Σχολιάστε