My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Κιλκίς: Ημερίδα για τη γενοκτονία

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΤΟΥ «ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…» ΚΑΙ ΤΩΝ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ»

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

AGTZIDISΤου Βλάση Αγτζίδη (*)

Ένα από τα ζητήματα που χαρακτηρίζουν την ιστορία των ιδεών και τις ιδεολογικές συγκρούσεις στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης,  σχετίζεται με την πολιτική επανεμφάνιση την ιστορικής Μνήμης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και ειδικώτερα των Ποντίων.  Τα αιτήματα που διατυπώθηκαν έντονα και κινηματικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οδήγησαν τις ελίτ του πολιτικού συστήματος σε έναν συμβιβασμό με τις προσφυγικές οργανώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η καθιέρωση δύο επίσημων Ημερών Μνήμης (19 Μαϊου για τη Γενοκτονία στον Πόντο και 14 Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Μικράς Ασίας).

Γενικώς, ο τρόπος που έγιναν οι αναγνωρίσεις και συντάχθηκαν οι αιτιολογικές εκθέσεις, απηχούσαν τη σύγχυση, τον τοπικισμό και τη μερικότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρο το Νέο Ελληνισμό… Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα, με τις αναγνωρίσεις αυτές έφτασε στο τέλος της μια ολόκληρη εποχή σιωπής, αλλοτρίωσης και συνειδητής λήθης, την οποία συνεχίζουν να τη θυμίζουν οι προκατειλημμένοι και μνησίκακοι Αρνητές της Γενοκτονίας.

genoktonia_pontionΗ Ημερίδα του Κιλκίς

Μετά από τις αναγνωρίσεις η κατάσταση έμεινε μάλλον στάσιμη σε ένα επίπεδο διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου και σοβαρού λόγου. Η αντιδραστική αντιπροσφυγική στάση της καθεστωτικής ιστοριογραφίας (δεξιάς και αριστερής) συνέβαλε στην ενίσχυση των απλοϊκών ερμηνειών και στη διάδοση ενός δημόσιου λόγου που είχε ορατές αποκλίσεις από την πραγματική ιστορία.  Ο αντιδραστικός ψευτοδιεθνιστικός λόγος της Άρνησης της Γενοκτονίας, ήρθε να ενισχύσει τον ακριβώς αντίθετο πόλο.

Οι ελάχιστοι ιστορικοί που προσπάθησαν να αρθρώσουν ένα ψύχραιμο λόγο βρέθηκαν στη μέση δύο αντίθετων, αλλά αλληλοσυμπληρούμενων δυνάμεων. Παρόλα αυτά, τα 22 χρόνια που μας χωρίζουν από την πρώτη αναγνώριση έγινε η σοβαρή επιστημονική δουλειά με κορυφαίο το συλλογικό τόμο  «TheGenocideoftheOttomanGreeks, StudiesontheStateSponsoredCampaignofExterminationoftheChristiansofAsiaMinor (1912-1922) anditsAftermath: History, Law,Memory», που εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Aristide D. Caratzas / MelissaInternationalLtd. ofNewYork.

Παράλληλα. Σημαντική ήταν η επιστημονική παραγωγή μιας ιδιαιτέρως σημαντικής τάσης Τούρκων ιστορικών και ερευνητών, όπως οι:  TanerAkçam, FikretBaskaya, AhmetOral, DoganAkanli, AttilaTuygan, PervinErbil, FuatDundar, ΜehmetAkyol, IzmailBesiktzi, SaitÇetinoğlu, SibelOzbundan κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, που προσπαθεί να αντισταθεί στον εύκολο λαϊκιστικό και ισοπεδωτικό λόγο και να αναδείξει τα πραγματικά όρια του ιστορικού φαινομένου, εντάσσεται και η Ημερίδα που  θα γίνει για πρώτη φορά στο Κιλκίς το Σάββατο 16 Μαϊου , 7.30 μ.μ. στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Habitat.

Οι εισηγήσεις

Οι εισηγητές και τα θέματά τους είναι οι εξής:

Sait Çetinoğlu, ο οποίος θα αναπτύξει το εξής θέμα: «Η Τρομοκρατία της Ένωσης και Πρόοδου κατά των Χριστιανών στην Μικρά Ασία: Οικονομική Αποκλεισμοί, Λεηλασίες και Πυρπολήσεις.¨

Βλάσης Αγτζίδης, με θέμα: «Η Γενοκτονία των μη μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ανατολή και η διαχείριση της ιστορικής Μνήμης».

Θεοδόσης Κυριακίδης : «Ακαδημαϊκή έρευνα, πολιτική διεκδίκηση και δημόσιος λόγος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής» και

Βάσω Τσακόγλου θα αναπτύξει το θέμα: «Η Ανατολική Θράκη στη δεκαετία 1912-1922».

Η σημαντικότητα της Ημερίδας έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζεται το πλήρες πλαίσιο εκείνης της ιστορικής εποχής, χωρίς τη μονομέρεια και τον τοπικισμό που για χρόνια είχε κυριαρχήσει στις αντίστοιχες επετειακές εκδηλώσεις.

Η Ημερίδα είναι αφενός τμήμα του Σεμιναριακού Κύκλου (τρίτη κατά σειρά εκδήλωση)  που πραγματοποιείται  από το νεοσύστατο «Όμιλο για την  Ιστορία και τον Πολιτισμό του νομού Κιλκίς» και αφετέρου αποτελεί μέρος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων Μνήμης της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘Οι Αργοναύτες’.

Αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό ότι η συνεργασία των διαφόρων φορέων για θέμα κοινού ενδιαφέροντος μπορεί να οδηγήσει στην πραγματοποίηση πολύ σημαντικών και πρωτοποριακών εκδηλώσεων. Οι προηγούμενες εκδηλώσεις του «Ομίλου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό» είχαν πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της   «Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών ν. Κιλκίς».

————————————–

(*) Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός, https://kars1918.wordpress.com/. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή της ιστορίας της παρεξεινίου ελληνικής Διασποράς

Σχολιάστε