My Twitter Feed

24 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κιλκίς: Δυο μέρες γεμάτες σινεμά!

Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουνίου, διεξήχθη ένα πολύ σημαντικό συνέδριο στον τόπο μας από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) σε συνεργασία με την Τέχνη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, το Film Office της Περιφέρειας, και την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πάνω από 130 άνθρωποι του κινηματογράφου και σινεφίλ βρέθηκαν στο ακριτικό Κιλκίς για να μιλήσουν για αυτό που αγαπούν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που θέμα του είχε το μακεδονικό τοπίο στον κινηματογράφο, όπως αυτό έχει αναδειχθεί σημαντικά μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, έλαβαν χώρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, τιμητικά αφιερώματα, ξενάγηση στην Πινακοθήκη της Τέχνης Κιλκίς και στη λίμνη Δοϊράνη με το αγλαό περιβάλλον της.

Μια σειρά εκδηλώσεων που ενθουσίασαν όλους τους παρευρισκόμενους, με κριτικούς του κινηματογράφου, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, συγγραφείς, εκδότες και διανοητές του κινηματογράφου και του θεάτρου, από όλη την Ελλάδα και φυσικά ανθρώπους της πόλης, να τιμούν με την παρουσία το συνέδριο.

Ολοι τους, άνθρωποι που εκφράζονται μέσα από τη τέχνη, που αγαπούν τον κινηματογράφο και τον υπηρετούν σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Τέχνη αναφέρονται και τα εξής:

“Από καρδιάς θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την ανταπόκριση που έλαβαν οι προσυνεδριακές κινηματογραφικές προβολές, στον χώρο της τέχνης, όπου προβλήθησαν πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, παλιές και νέες. Η πόλη μας και η Τέχνη ενθουσίασαν και αφιερώθηκαν με χαρά σ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι την αγκάλιασαν και μας αγκάλιασαν δίχως δεύτερη σκέψη.

Ανθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων εμπνεύστηκαν από το Κιλκίς και τους θησαυρούς του, που, κατά κοινή ομολογία δεν είναι άλλοι πάρα οι ίδιοι οι άνθρωποι του. Γεννήθηκαν στιγμές αξέχαστες για τον τόπο μας. Μια ανεπανάληπτη συνεργασία και αλληλοπροσφορά, ανέδειξε την πόλη μας στο κινηματογραφικό τοπίο της χώρας, και προκάλεσε θαυμασμό, σε όσους δεν τη γνώριζαν παρά μόνο από το χάρτη.

Κινηματογραφικές λέσχες από όλη την Ελλάδα, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη, την Αθήνα, την Κατερίνη, την Αλεξάνδρεια, τη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια κ.α, εμπιστεύτηκαν τον τόπο μας και την Τέχνη, και έφεραν ένα κύμα ζωντάνιας στους δρόμους, ζωγράφισαν πανέμορφα τοπία με τους περιπάτους τους στη φύση της. Και πιστεύουμε ότι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Κιλκίς στον τόπο τους.

Δεν είναι καθόλου αξιολογικά μικρό αυτό που συνέβη τούτες τις ημέρες στην πόλη μας, εν αντιθέσει, κατέδειξε τους δυναμικούς και αφοσιωμένους ανθρώπους της, την ανθεκτικότητα της και την ιστορία της. Αποκάλυψε σε μικρούς και μεγάλους, πως η θέληση είναι αυτή που μας κινεί στη ζωή, και πως στο Κιλκίς υπάρχει μεγάλη θέληση κι επιθυμία για δημιουργία και προσφορά. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός των συνοδοιπόρων μας, που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα με πλώρη την αγάπη και το μεράκι, είναι και το ανεκτίμητο κάτι που αλλάζει σταδιακά και τελεσφόρως την ιστορία. Είναι η ελπίδα και η πηγή της δύναμης μας. Το Κιλκίς μέσα από τους ανθρώπους του ξεχώρισε για την αγάπη του για την τέχνη και τον πολιτισμό και χάρισε στους μακρινούς μας φίλους όμορφες αναμνήσεις. Αναμνήσεις που θα μας ενώνουν με τους ανθρώπους της υπόλοιπης χώρας. Το Κιλκίς και η Τέχνη προσπέρασαν τις όποιες δυσκολίες για την οργάνωση του συνεδρίου και ανέδειξαν το συν-αίσθημα, το αίσθημα του συνανήκειν, καθώς ένας ζωντανός και ακμαίος άνθρωπος.

Με σεβασμό και ευγένεια οι επιχειρηματίες της πόλης, Ταβέρνα «Το ξινό νερό», Αναψυκτήριο «Ο Λόφος» και η Δόμνα Στεργίου, στήριξαν τη φιλοξενία των επισκεπτών και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Πολλές ευχαριστίες στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βαρθολομαίο για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας, στο Γιάννη Λαζαρίδη για τη βραδιά με κινηματογραφική μουσική που χάρισε στους επισκέπτες μας με το σαξόφωνο και το πιάνο του, στον Θεόδωρο Γιαννακό, αντιπρόεδρο της Τέχνης για την άψογη ξενάγηση των επισκεπτών στην Πινακοθήκη, το Βασίλη Ιωαννίδη, γεωπόνο για την εξαιρετική ξενάγηση τους στη λίμνη Δοϊράνη και την μύηση τους σε νέα φυτικά είδη που βρέθηκαν στο Κιλκίς, το Χρήστο Γιαννέλο για την ανεκτίμητη βοήθεια του, το Γρηγόρη Σαλτσίδη για την κάλυψη της εκδήλωσης, το Νίκο Ζάικο για την υποστήριξη και στους πολλούς φίλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες στον υπεύθυνο της κινηματογραφικής λέσχης της Τέχνης, Όμηρο Κοντό, του οποίου η συνεισφορά και ο κόπος, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση των όσων συνέβησαν αυτό το πενθήμερο στην πόλη. Δουλειά και προετοιμασία τριών μηνών δικαίωσε το αποτέλεσμα της προσπάθειας του.

Η λαχτάρα του, για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, τα έκανε όλα δυνατά!

Γιατί “…την πόλη την αποτελούν και την φτιάχνουν οι άνθρωποι της και με τη σειρά τους, τους ανθρώπους τους καθορίζουν οι σχέσεις τους.”

Σας ευχαριστούμε για όλα! Θα ξανανταμώσουμε!

Σχολιάστε