My Twitter Feed

27 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διόδια: Κατατέθηκαν ασφαλιστικά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αύξηση κρουσμάτων – 5 σε Κιλκίς -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε καλά -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Kαταγγελία απολύσεων σε ALUMIL -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”! -

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

ΚΕΣΥΠ:Οδηγίες προς υποψηφίους

mixanografiko-exetaseisΑπό το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς εκδόθηκε δελτίο ενημέρωσης για γονείς και μαθητές/μαθήτριες, που αφορά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Η επιτυχημένη επιλογή σπουδών από τον/την υποψήφιο/α που συμμετείχε στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφορά και στην «σωστή» συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Οι οδηγίες που δίνονται παρακάτω έχουν στόχο την κατανόηση του μηχανισμού εισαγωγής στις διάφορες σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και την αποφυγή συνηθισμένων λαθών. Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Κιλκίς βρίσκεται κοντά στους υποψήφιους/ες παρέχοντας έγκυρη πληροφόρηση αλλά και συμβουλευτική.

Διαδικασία – Άντληση  πληροφοριών

Όλοι οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2015 που θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο είτε με τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β΄ (90% και 10%) είτε με τα ΕΠΑΛ Α΄, πρέπει από 15-6-2014  να προσέλθουν στο Λύκειο τους για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Έως και Τρίτη 7-7-2014, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr  και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.).

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας http://www.minedu.gov.gr/ και ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Σύστημα Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού υπάρχουν: Εγχειρίδιο χρήσης, Έντυπο Μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Β’ και ΕΠΑΛ  Α’, Οδηγίες για τους υποψηφίους, Αριθμός εισακτέων, Στατιστικά Στοιχεία, Βάσεις και προτιμήσεις, η Σχετική Εγκύκλιος.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να οριστικοποιήσουν εμπρόθεσμα το μηχανογραφικό δελτίο, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό στην επίσημη διεύθυνση που δίνει το Υπουργείο Παιδείας και όχι σε διαφόρους ιστότοπους με αποτέλεσμα να νομίζουν λανθασμένα ότι υπέβαλαν σωστά το μηχανογραφικό τους.

Στο Σύστημα Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού

Υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου/της υποψήφιας.

Επίσης προσυμπληρωμένα στοιχεία που αφορούν την κατεύθυνση ή την ειδικότητά, καθώς και τα πεδία ή τομείς που μπορεί να επιλέξει. Ακόμη υπάρχουν τα τμήματα και σχολές που επιτρέπεται να δηλωθούν και να ξεκινήσει η επεξεργασία του ΜΔ.

Δίνονται δε, οι παρακάτω επιλογές:

  • Προσωρινή αποθήκευση
  • Οριστική υποβολή

Με κάθε προσωρινή καταχώρηση εμφανίζεται από το μενού/σύνοψη, το μηχανογραφικό και οι υποψήφιοι/ες ελέγχουν τις επιλογές τους. Μπορούν να κάνουν όσες αλλαγές θέλουν. Όταν είναι βέβαιοι ακολουθεί η οριστική υποβολή και εκτυπώνεται το μηχανογραφικό δελτίο όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός πρωτοκόλλου

Συμπληρώνοντας το Μηχανογραφικό Δελτίο

O υποψήφιος, όταν κληθεί να συμπληρώσει το Μηχανογραφικό του δελτίο θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω:

  • Να υπολογίσει σωστά τα μόρια του για το κάθε επιστημονικό  πεδίο.
  • Να επιλέξει Επιστημονικά Πεδία (το πολύ δυο).
  • Να δηλώσει την προτίμησή του σε σχολές ανάλογα με την επιθυμία του και η τελική του απόφαση να είναι βασισμένη σε ορθολογικά στοιχεία και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγούμενου έτους και τις φήμες.

Αυτά που πρέπει να λάβει υπόψη του ο/η υποψήφιος/α για την ιεράρχηση των σχολών στο Μηχανογραφικό Δελτίο είναι

                α.            Τα ενδιαφέροντα και οι κλίσεις του

                β.            Οι προοπτικές των επαγγελμάτων  στην αγορά εργασίας

                γ.            Ο τόπος λειτουργίας του κάθε τμήματος και οι δυνατότητές του

Η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου μπορεί να γίνει με τα παρακάτω προτεινόμενα πέντε βήματα.

  1. Καταγράψτε σε μια λίστα όλα τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν (ως αντικείμενο σπουδών και ως επάγγελμα) από τα πεδία που μπορείτε να δηλώσετε.

Ενημερωθείτε διεξοδικά για το καθένα από αυτά και συνυπολογίστε το εύρος του πεδίου σπουδών. Καταγράψτε σε δύο στήλες τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

  1. Επιλέξτε ένα τμήμα κάθε φορά, το πρώτο στις προτιμήσεις σας, αντιγράψτε το σε μια νέα κατάσταση και σβήστε το από την αρχική λίστα.

Από τα εναπομείναντα τμήματα, επιλέξτε την επόμενη πρώτη επιλογή σας μέχρι να αντιγράψετε όλα τα επιθυμητά τμήματα από την αρχική κατάσταση στη νέα.

  1. Σημειώστε δίπλα σε κάθε τμήμα σε ποιο πεδίο ανήκει. Αν ένα τμήμα ανήκει σε δύο πεδία, επιλέξτε αυτό στο οποίο συγκεντρώνετε τα περισσότερα μόρια.

Συμπεριλάβετε όλα τα τμήματα, ανεξάρτητα από το βαθμό πρόσβασης.

  1. Ιεραρχήστε και αριθμήστε τις προτιμήσεις σας σύμφωνα με τις επιθυμίες σας αλλά και το τι είναι εφικτό.

Είτε με βάση το τμήμα που σας ενδιαφέρει σε όλες τις πόλεις.

Είτε το τμήμα της προτίμησής σας και άλλα εναλλακτικά τμήματα που έχουν έδρα στην πόλη σας που είχατε σε χαμηλότερη σειρά προτίμησης, συνεκτιμώντας οικονομικούς, κοινωνικούς και οικογενειακούς παράγοντες

  1. Μετά την κριτική ανάγνωση όλων των πληροφοριών και τον υπολογισμό των μορίων που συγκεντρώνετε, εξετάστε εκ νέου τις επιλογές σας και δημιουργήστε το τελικό Μηχανογραφικό Δελτίο.

Τώρα  Αποφασίζεις

Δηλώνεις τις σχολές που πραγματικά επιθυμείς, αλλάζεις τη σειρά, προσθέτεις ή αφαιρείς σχολές, με κριτήριο τις επιθυμίες σου συνεκτιμώντας οικονομικούς, κοινωνικούς και οικογενειακούς παράγοντες και όχι τις περσινές βάσεις ή άλλες φήμες για τις βάσεις, καθώς οι βάσεις εισαγωγής κάθε χρόνο διαφοροποιούνται.

Κατά την συμπλήρωση των σχολών, η αρίθμηση προτιμήσεων υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι συνεχής. Δεν επιτρέπονται κενά ή ελλείψεις αριθμών.

Υποψήφιοι που διεκδικούν θέσεις εισαγωγής το 10%: ισχύουν τα ίδια με τους υποψηφίους που εξετάστηκαν φέτος σε πανελλαδικό επίπεδο σε ότι αφορά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Πρέπει να προσέλθουν στο πλησιέστερο Λύκειο για να προμηθευτούν τον κωδικό ασφαλείας. Ισχύουν οι ίδιες ημερομηνίες.

Οι ειδικές κατηγορίες: των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων δεν προσκομίζουν στο  Λύκειο κανένα δικαιολογητικό. Σε περίπτωση που αιτούνται μετεγγραφής αυτό γίνεται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων  και προς το τμήμα υποδοχής. Για τις μετεγγραφές θα ισχύσουν νέες διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτείται και η εξέταση των αντιστοιχιών ανάμεσα στα ομοειδή τμήματα.

Ψάξε και βρες!

Πολλές φορές γονείς, καθηγητές και κάθε είδους «ειδικοί» θα δώσουν τις δικές τους συμβουλές, ωστόσο καλό θα είναι ο υποψήφιος σπουδαστής να επιλέξει μόνος του, αφού ενημερωθεί διεξοδικά για το πρόγραμμα σπουδών κάθε τμήματος.

Κάθε υποψήφιος πρέπει ακόμη να φροντίσει ώστε τα τμήματα που διαλέγει να μην έχουν περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, έτσι ώστε αργότερα να είναι εφικτό να συνεχίσει τις σπουδές του αν το θελήσει για την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου. Επίσης, το πρόγραμμα σπουδών δίνει πληροφορίες για τις μελλοντικές επιλογές στην αγορά εργασίας.

Επίσης υπάρχουν σχολές και τμήματα που δίνουν «διπλά» επαγγελματικά δικαιώματα ή διαφορετικά από αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά, μερικά παραδείγματα θα σας πείσουν

  • Οι απόφοιτοι των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως λογιστές ύστερα από διετή άσκηση.
  • Οι απόφοιτοι των τμημάτων πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πειραιώς εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο εξασφαλίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των οικονομολόγων.
  • Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης (ΑΕΙ) αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού, κάτι που εξασφαλίζεται και από τα τμήματα των ΤΕΙ της κοινωνικής εργασίας (Αθήνα, Ηράκλειο, Πάτρα).

Οφείλεις να γνωρίζεις για τις Σχολές και τα τμήματα που  σε ενδιαφέρουν αλλά και για τις άλλες που απορρίπτεις. Ενημερώσου από τους Οδηγούς Σπουδών των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το ΚΕΣΥΠ και από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ:   http://www.eoppep.gr/teens/. Μάθε οτιδήποτε θα σε βοηθήσει για να αποφασίσεις. Στο Μ. Δ. του 2015 υπάρχουν ακόμη:

  • Νέα τμήματα: Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Επίσης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
  • Αυξάνεται η διάρκεια φοίτησης στην ΣΤΥΑ (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας) από δύο σε τρία χρόνια και προστίθεται η ειδικότητα Πληροφορικής.
  • Νέες Αντιστοιχίες: Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, ορίζεται αντίστοιχο με την Εισαγωγική Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Μικρά, Χρήσιμα και Κρίσιμα «Μυστικά»

  • Δηλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές από αυτές που μας ενδιαφέρουν χωρίς να υπερεκτιμούμε τη βαθμολογίας μας ή τις βάσεις των προηγούμενων ετών.
  • ΔΕΝ βάζουμε ΠΟΤΕ πιο ψηλά μια σχολή που μας αρέσει λιγότερο, επειδή έχει περισσότερα μόρια.
  • Λαμβάνουμε υπ’ όψιν την αγορά εργασίας και τις προοπτικές απασχόλησης του πτυχιούχου κάθε σχολής, συνυπολογίζοντας όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο.
  • Αν το ενδιαφέρον σου μοιράζεται σε περισσότερες κατευθύνσεις σπουδών και δεν θέλεις να βρεθείς να σπουδάζεις σε κάποιες πόλεις, τότε καλό είναι να βάλεις πρώτα όλα τα Τμήματα που σε ενδιαφέρουν στην πόλη που προτιμάς και μετά να δηλώσεις τις άλλες πόλεις όπου λειτουργούν τα Τμήματα αυτά, πάλι με τη σειρά που εσύ αποφασίζεις
  • Ακόμη και αν είσαι απογοητευμένος από τις επιδόσεις σου στις εξετάσεις τώρα,  πρέπει να φτιάξεις ένα σωστό Μηχανογραφικό Δελτίο  και αργότερα ξανασκέφτεσαι τις επιλογές σου.
  • Μπορείς να σπουδάσεις το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει σε Πανεπιστημιακά τμήματα και σε τμήματα των ΤΕΙ
  • Μην υποτιμάς τα ΤΕΙ. Υπάρχουν μοναδικά τμήματα. Υπάρχουν τμήματα με πολύ θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας
  • Θεωρητική κατεύθυνση εξετάστηκε στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και στο 7ο μάθημα το  ΑΟΘ, μπορεί  να δηλώσει μόνο το 4ο  και το 5ο  πεδίο; Όχι. Μπορεί να δηλώσει 1ο  και 4ο, ή 1ο  και 5ο, ή 1ο  και 2ο

Τι καθορίζει τις βάσεις των σχολών

Η βάση μιας σχολής είναι τα μόρια που συγκέντρωσε ο τελευταίος εισαγόμενος σ’ αυτή τη σχολή. Οι βάσεις των μορίων των σχολών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο από τις επιλογές των υποψηφίων καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα «τοποθετεί αριθμό μορίων στις επιλεγμένες σχολές με ιεραρχικό τρόπο». Εφόσον λοιπόν οι επιλογές κάθε χρονιάς μπορεί να διαφέρουν στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, οι υποψήφιοι/ες θα πρέπει να τις λαμβάνουν υπόψη με κριτικό πνεύμα και μόνο ως μια επιπλέον πληροφορία.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κατσιούλα Παναγιώτα, Σιάνου Χατζηκαμάρη Παναγιώτα

Υπεύθυνες ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Κιλκίς

Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2341024449

email: kesyp@dide.kil.sch.gr

http://dide.kil.sch.gr/site/index.php/domidde/kesyp

Σχολιάστε