My Twitter Feed

27 Ιουνίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Περιοδεία για τα αγροτικά -

Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Το θέρος διανυκτερεύει στο Κιλκίς! -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Υπόσχεση για άμεση αποζημίωση -

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κιλκίς: Ο ιός τραβάει την ανηφόρα! -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Μεγάλες καταστροφές σε Άγ. Πέτρο -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Φεστιβάλ Ισότητας από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -

Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Παιονία: Και ψηφιακές οι πληρωμές -

Πέμπτη, 23 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας

Την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές με το νέο πολιτικό σχήμα “Γαλάζιοι”, στο οποίο συμμετέχουν οι «Έλληνες Ριζοσπάστες», επιβεβαίωσε ο Σάββας Τσιτουρίδης.

Σε συνέντευξη του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι στόχος είναι “το βράδυ της κάλπης της απλής αναλογικής οι Γαλάζιοι να είμαστε ανάμεσα στους ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων”.

Ασκώντας αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση, ο κ. Τσιτουρίδης ζητά μεταξύ άλλων “να φορολογηθούν τα προκλητικά υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας”.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει το φάσμα της κρίσης διαβίωσης. Επαρκούν τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών, δεδομένων -όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο- των δημοσιονομικών περιορισμών;

-Η κρίση στην ενέργεια και η επακόλουθη άνοδος των τιμών σε μια σειρά βασικών προϊόντων ανέδειξε αφενός την αδυναμία της αγοράς και των νόμων της να διασφαλίσουν ανεκτές τιμές και να προστατεύσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και αφετέρου τις πολιτικές και επιχειρησιακές «αδυναμίες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ανεπαρκέστατα επιδόματα που εξανεμίζονται από τις διαρκείς και χωρίς τελειωμό αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια εποχή στα 2008 με τη διεθνή τιμή του αργού πετρελαίου στα 132 δολάρια το βαρέλι η τιμή της αμόλυβδης στην χώρα μας ήταν στα 130 ευρώ το λίτρο. Σήμερα με την τιμή του αργού πετρελαίου στα 110 δολάρια το βαρέλι η τιμή της αμόλυβδης ανηφορίζει στα 3 ευρώ το λίτρο. Και επειδή πριν από ένα μήνα άκουγα τον υπουργό ανάπτυξης σε επίσκεψή του στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της MOTOROIL συνεγελαζόμενος με τους εκεί υπεύθυνους να δηλώνει ότι εντείνονται οι έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας στα καύσιμα, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε για το πόσοι έλεγχοι έγιναν, αλλά και για ενδεχόμενες παραβάσεις που έχουν καταγραφεί σε διυλιστήρια, σε εταιρείες καυσίμων και στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Και να αποφασίσει επιτέλους η κυβέρνηση να φορολογήσει τα πραγματικά και προκλητικά υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που εκμεταλλευόμενες μια διεθνή κρίση και την αδράνεια της κυβέρνησης πλουτίζουν ασύστολα εξαθλιώνοντας την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

-Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας πόσο σας προβληματίζει; Συμμερίζεστε την αντίληψη του πρωθυπουργού ότι «η Τουρκία όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται»; 

-Η άθλια τουρκική προκλητικότητα και οι απαράδεκτες απειλές του Ερντογάν θα εντείνονται όσο ο κ. Μητσοτάκης θα ασκεί κατά τρόπο ανεύθυνο μια ΙΧ εξωτερική πολιτική.

Είναι ξεκάθαρο πως πουθενά στον πλανήτη, αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός κράτους μέσω απαράδεκτων αξιώσεων για αναθεώρηση διεθνών συνθηκών και άλλων γεωπολιτικών επιδιώξεων γειτονικών κρατών.

Στη σχέση της χώρας μας με τη γειτονική Τουρκία θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έχει γίνει σαφές από την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει όμως και κάτι περισσότερο. Η Ελλάδα για το θέμα αυτό πρέπει να αναλάβει τώρα μια «έκτακτη» και καλά οργανωμένη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, στις χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο.

Πέρα από τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων σ’ αυτήν την εκστρατεία πιστεύουμε πως θα ήταν πολύτιμη η θεσμική και ενεργός συμμετοχή αυτών που διετέλεσαν πρωθυπουργοί στη χώρα. Εκτιμούμε πως οι Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας δε θα έλεγαν όχι σε μια πρόσκληση του κυρίου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή τους σε μια εθνική αποστολή, που θα καθιστούσε ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε με όλα τα μέσα την πατρίδα μας, τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Η συστράτευση όλων αυτών που χειρίστηκαν από υψηλές θέσεις ευθύνης τα κρίσιμα εθνικά θέματα, χωρίς αυτό να συνιστά συνδιαχείριση της εξωτερικής πολιτικής, θα εξέπεμπε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Την πρόταση αυτή την κάναμε με τον παλιό συνάδελφο Ευάγγελο Αντώναρο προς τον πρωθυπουργό πριν 10 ημέρες και θα αναμέναμε με πολύ ενδιαφέρον την τύχη της.

-Για την τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου υπεύθυνη είναι η αντιπολίτευση, όπως υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης;  Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης μέσω αυτών των αναφορών ανοίγει την πόρτα των πρόωρων εκλογών…. 

-Μια εισαγωγική παρατήρηση. Εκτιμώ πως η πόλωση στον πολιτικό διάλογο και στις πρακτικές δε συσπειρώνει τους πολίτες και δεν προσθέτει στη Δημοκρατία. Το αντίθετο. Απωθεί τον κόσμο και τον οδηγεί σε αδιαφορία και αποχή αφαιρώντας από τη Δημοκρατία. Κι αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Εις ότι αφορά στις εκλογές το σημερινό σύστημα εξουσίας με τις πολιτικές επιλογές και πρακτικές του και τις διαχειριστικές αδυναμίες του δεν μπορεί να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την γεωπολιτική, πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικολογική σταθερότητα και ομαλότητα στην χώρα. Οι εκλογές λοιπόν είναι αναγκαίες. Από την κάλπη της απλής αναλογικής επιβάλλεται ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης κοινωνικής, πατριωτικής, οραματικής και ριζοσπαστικής, που θα κληθεί να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο του πεπρωμένου της χώρας μας και του λαού μας μέσα σ’ έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών.

-Σε ένα τοπίο αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων ή και υποχώρησης της ελευθερίας του Τύπου, η Πρωτοβουλία «Γαλάζιοι», στην οποία συμμετέχετε με τους «Έλληνες Ριζοσπάστες», πώς τοποθετείται; Ποιος είναι ο στόχος ενόψει των εκλογών;

-Οι Έλληνες Ριζοσπάστες πιστεύουμε σ’ έναν κόσμο στον οποίον η Δημοκρατία θα βάλει κανόνες στις αγορές και στην ισχύ του κράτους και όχι το αντίστροφο. Πιστεύουμε σε μια κοινωνική δημοκρατία υψηλής ολοκλήρωσης που θα διασφαλίζει όχι μόνο την παραγωγή πλούτου, αλλά κυρίως τη δίκαιη κατανομή σε όλους. Μετέχουμε στην Πρωτοβουλία «Γαλάζιοι» που έχει ως στόχο να ενώσει δυνάμεις του χώρου του πατριωτικού φιλελευθερισμού και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και να κατεβεί στις εκλογές ως μια ευρεία συμμαχία για την πατρίδα. Στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας επεξεργαζόμαστε ένα πειστικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης για την επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ο κοινωνικός πυλώνας της πρότασής μας θα προβλέπει μέτρα και δράσεις ενός κόστους που ξεπερνά τα 10 δις ευρώ ετησίως, πιστώσεις πρόσθετες απ’ αυτές που διατίθενται σήμερα. Σας δίνω ενδεικτικά ένα ακόμη μέτρο που θα περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας. Προβλέπουμε την κατασκευή εντός μιας διετίας και τη δωρεάν διάθεση 100.000 κατοικιών σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Ένα μέτρο συνολικού κόστους 10 δις ευρώ που θα καλυφθεί από εισφορές ιδρυμάτων, φυσικών και νομικών προσώπων.

Για τις εκλογές στόχος μας είναι το βράδυ της κάλπης της απλής αναλογικής οι Γαλάζιοι να είμαστε ανάμεσα στους ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων για την Ελλάδα που αξίζουμε.

Σχολιάστε