My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες για τη Real Tobacco

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρεται  στη καπνοβιομηχανία Real Tobacco, που εδρεύει στο νομό Κιλκίς, καταγγέλλοντας ότι επέβαλλε στους εργαζόμενους υποχρεωτικές άδειες από τις μέρες της κανονικής άδειας που δικαιούνται και τηλεργασία, καθώς και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ ανακοίνωσε πως θα αναβληθεί και η καταβολή του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι!

Unknown

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ με τίτλο “οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν πάλι” έχει ως εξής:

“Τα μέτρα που παίρνονται τις τελευταίες μέρες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού αφήνουν χώρο στην εργοδοσία να οργιάζει. Παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία παραγωγής καπνικών προϊόντων Real Tobacco που μεταξύ άλλων πλασάρεται σαν μεγάλος ευεργέτης στην περιοχή του Κιλκίς!

Η συγκεκριμένη επιχείρηση το προηγούμενο διάστημα αξιοποίησε τους αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις με μισθούς πείνας, εντατικοποίηση της εργασίας με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους. Οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους μόνο μέσα από τις συλλογικές κατακτήσεις και την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για εργαζομένους σε καπνοβιομηχανίες.

Με την έναρξη της πανδημίας, η εταιρία με πρόσχημα την αποφυγή συνωστισμού προχώρησε στη λήψη προληπτικών μέτρων επιβάλλοντας στους εργαζόμενους υποχρεωτικές άδειες από τις μέρες της κανονικής άδειας που δικαιούνται και τηλεργασία.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έμεινε μόνο στα παραπάνω μέτρα αλλά πριν λίγες μέρες ζητώντας από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία, τους ανακοίνωσε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας, αφού «πλήττεται» από το κλείσιμο των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων! Δηλαδή μισή δουλειά – μισή ζωή επ’ αόριστον! Ενώ ανακοίνωσε πως θα αναβληθεί και η καταβολή του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι!

Δηλαδή θέλουν να μας πείσουν ότι τα κεφάλαια που βρίσκονται πίσω από την εταιρία, οι μέτοχοι από τη Μεγάλη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δυσκολίες;

Και ότι αυτός που πρέπει να κάνει θυσίες είναι ο εργαζόμενος της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, που πέρασε 10 χρόνια κρίσης, μνημονίων, για να φτάσει να βρει απλά μια δουλειά με κάτι παραπάνω από τον κατώτατο μισθό;

Να πληρώσει η εργοδοσία!

Έσκασαν στα κέρδη και στην πρώτη δυσκολία εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο!

Έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια πικρή πείρα για το πώς «παίρνει μπρος η οικονομία», τι σημαίνει «βάζω πλάτη». Αυτά γίνανε πάνω στα αποκαΐδια του εισοδήματος και των δικαιωμάτων μας. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση απάντηση των εργαζομένων, για να μην περάσει ο νέος οδοστρωτήρας!

Διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω τσάκισμα των όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με ελαστικοποίηση της εργασίας, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων ξεμοναχιάζοντας τον κάθε εργαζόμενο και βάζοντάς τον να εργάζεται από οπουδήποτε και για όσο θέλουν, διαμορφώνοντας όπως θέλουν τις συνθήκες εργασίας, με εργαζόμενους που μπορεί π.χ. να αρρωσταίνουν, να παίρνουν «άδεια» αλλά να αναγκάζονται να εργάζονται κανονικά, αφού θα μπορούν και από το σπίτι.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση τολμήσει να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία να γίνει ξεκάθαρο πως οι εργαζόμενοι δε θα ανεχτούν να μείνει αυτό το καθεστώς με το τέλος της πανδημίας.

Ταυτόχρονα για την περίοδο αυτή να εξασφαλιστούν:

Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας και απολύμανση των χώρων του εργοστασίου χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.

Να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες για τους εργαζόμενους με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, πέραν της κανονικής, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Να χορηγηθούν πρόσθετες άδειες επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους είναι φορείς του κορονοϊού ή νοσήσουν, ή έχουν στην οικογένεια μέλος που είναι φορέας ή έχει νοσήσει.

Καμία αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, καμία μείωση στους μισθούς ή καταπάτηση των ωραρίων εργασίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Να πληρώσει η εργοδοσία από τα κέρδη της και σε καμία περίπτωση να πληρώσουν το « μάρμαρο» οι εργαζόμενοι.

Να καταβληθεί κανονικά στην ώρα του το Δώρο του Πάσχα.

Το αγαθό της ζωής και της υγείας για μία ακόμα φορά αφήνεται στο βωμό του κέρδους, στους νόμους της αγοράς. Το σημερινό κράτος δε μπορεί να διασφαλίσει ούτε τα βασικά μέτρα προφύλαξης και προστασίας και καταφεύγει σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους για φάρμακα, μάσκες, αντισηπτικά, με τις τιμές και την αισχροκέρδεια να απογειώνονται.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού! Δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που έχουμε στην Υγεία.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για:

Να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 και όλες οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με πρόσληψη μονίμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, που θα παρέχονται δωρεάν και στον πληθυσμό, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο των άκυρων απολύσεων, καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.

Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης, σε όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.”

Σχολιάστε