My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Καταγγέλλουν ένα ακόμα έγκλημα

Εργατικά σωματεία που δραστηριοποιούνται και στο νομό Κιλκίς καταγγέλλουν “ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα” που έλαβε χώρα στα ναυπηγεία Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠ/ΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ, αναφέρονται τα εξής:

“Τα εργατικά σωματεία καταδικάζουμε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά στα ναυπηγεία Ελευσίνας, με τον θάνατο εργάτη που στάλθηκε από την εργοδοσία για υπερωριακή εργασία μετά τις τρεις το μεσημέρι και σε συνθήκες καύσωνα, παρόλο που ανήκε σε ευπαθή ομάδα λόγω χρόνιου καρδιακού νοσήματος.

Μας εξοργίζει το γεγονός ότι μόλις μία μέρα πριν, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής καλούσε με επιστολή του όλες τις εργοδοσίες του κλάδου να πάρουν μέτρα για την προστασία των εργατών από τον καύσωνα, ενώ την ίδια μέρα πολλές εργασίες σταμάτησαν μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου, ώστε να μη θρηνούμε κι άλλα θύματα.

Δε θα ανεχτούμε να παίζουν τη ζωή μας κορώνα γράμματα, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των σωματείων, την ώρα που οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγω για νέο κύμα καύσωνα τις επόμενες μέρες.

Αμέτρητοι είναι οι χώροι και στην περιοχή του Κιλκίς, που σε συνθήκες καύσωνα οι επιχειρήσεις δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργατών. Εκατοντάδες εργοστάσια και χώροι δουλειάς χωρίς κατάλληλους αεριζόμενους χώρους όπου πραγματοποιούν ακόμα και εργασίες συγκόλλησης χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό (ανεμιστήρες, κτλ.), χώροι δουλειάς εκτεθειμένοι στις εξωτερικές συνθήκες καύσωνα, υπαίθριοι χώροι που πραγματοποιούνται εργασίες φορτοεκφορτώσεων από εργάτες που σηκώνουν μεγάλα φορτία, εκατοντάδες εργαζόμενοι στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα ΜΜΜ χωρίς κλιματισμό, πολύωρες εργασίες δίπλα σε μηχανήματα, σε απόσταση αναπνοής από κινητήρες οχημάτων, σε αμαξοστάσια, σε συνεργεία.

Την ίδια ώρα όπου υπάρχει φόρτος εργασίας, οι υπερωρίες βαράνε κόκκινο! Ο νόμος τους είναι ότι πρέπει να βγει η δουλειά, να διασφαλιστούν τα κέρδη τους, χωρίς να έχει σημασία η εξάντληση και οι κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Για ακόμα μια φορά είναι φανερό ότι από τη μία είναι τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας!

Είναι απαράδεκτο στην εποχή μας, για λίγα κέρδη παραπάνω, κράτος και εργοδοσία να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην διασφαλίζουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε περίοδο καύσωνα που έχει ήδη προβλεφθεί και είναι δεδομένο θα υπάρχει αυτούς τους μήνες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, με μπροστάρηδες τα μέλη των σωματείων μας, να μην επιτρέψουν νέα εγκλήματα που θα στοιχίσουν τη ζωή σε συναδέλφους μας. Με οργανωμένη στάση σε κάθε χώρο, να καταγγείλουν και να μην επιτρέψουν να γίνονται εργασίες σε επικίνδυνες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζόμενων.

Να έρθουν άμεσα σε επαφή με το σωματείο στα στοιχεία επικοινωνίας που δίνονται, για να οργανωθεί παρέμβαση σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ:

Να παρθούν μέτρα για την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εργασίας, επαρκή γενικό εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες και κλιματιστικά όπου αυτό είναι δυνατόν.

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, καθώς και των εργασιώνσε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους(γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κτλ.), όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38°C, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου

Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου

Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει υπερωρία σε συνθήκες καύσωνα

Αύξηση των διαλλειμάτων των εργατών που πραγματοποιούν βαριές εργασίες. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος

Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στον χώρο εργασίας τους.”

Σχολιάστε