My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Καρπός υπερτροφής κι από Κιλκίς

Goji Berry

Και παραγωγοί απ` το Κιλκίς συμμετέχουν στη  σχετικά καινούργια καλλιέργεια για την Ελλάδα του καρπού goji berry. Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα της Άννας Στεργίου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

ΜΕ ΒΑΘΥ ροζ-βυσσινί χρώμα ο αποξηραμένος καρπός του goji berry (γκότζι μπέρι) προκαλεί το μάτι και δεσπόζει, λόγω αυτής της ιδιαιτερότητάς του, σε οποιαδήποτε έκθεση τροφίμων, όπου εκτίθενται υπερτροφές. Τώρα πια όμως υπάρχουν κι ελληνικά μπισκότα γκότζι μπέρι, που επιχειρούν να συνεπάρουν και τον ουρανίσκο μας.

Ο καρπός θεωρείται ότι είναι μια από τις πιο ελπιδοφόρες καλλιέργειες, αφού κατά καιρούς γίνεται κάτι μόδα στη γεωργία, αλλά αν θα έχει συνέχεια, αυτό θα το δείξει η Ιστορία. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν μπει 27 παραγωγοί στην καλλιέργεια goji berry στο Cluster, που έχει δημιουργηθεί με ομόκεντρους κύκλους σε τέσσερα σημεία της Ελλάδας.

Καινούργια καλλιέργεια

Για την προσπάθεια αυτή που γίνεται αλλά και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αφού η καλλιέργεια goji berry είναι σχετικά καινούργια καλλιέργεια στην Ελλάδα και οι απορίες των παραγωγών πολλές, μας μιλούν ο πρόεδρος Χρήστος Τράντης και ο αντιπρόεδρος του Cluster Goji Berry Σωτήρης Γκατζιούφας.

Τι ακριβώς όμως είναι το cluster, για το οποίο μιλά διαρκώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το θεωρεί λύση για τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας;

Το cluster, όπως λένε οι άνθρωποι που έχουν προχωρήσει στο goji berry, είναι καθετοποίηση της παραγωγής, από τον καλλιεργητή ώς τον καταναλωτή, ώστε τα κόστη να είναι μικρότερα και το τελικό προϊόν, υπό την επίβλεψη γεωπόνων, ποιοτικότερο.

Ως μορφή συνεργατισμού είναι συνηθισμένη στο εξωτερικό, προβλέπει εργαλεία μάρκετινγκ, αν κι εδώ στην Ελλάδα η οργάνωση σε cluster δεν είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο.

Υπάρχουν συνεταιρισμοί οι οποίοι λειτουργούν έτσι, αλλά όχι απαραίτητα από την αρχή, αφού συχνά παραδίδουν την παραγωγή τους και δεν δημιουργούν οι ίδιοι το τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα να πιέζονται από την αγορά και να μην παίρνουν και την προστιθέμενη αξία του.

Η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα με βιολογικά γκότζι μπέρι, λέει ο Σωτ. Γκατζιούφας

Η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα με βιολογικά γκότζι μπέρι, λέει ο Σωτ. Γκατζιούφας

«Οι περισσότεροι καλλιεργητές του cluster είναι στην Κεντρική Μακεδονία. Οι 12 παραγωγοί μας είναι σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς», μας αναφέρει ο Χρήστος Τράντης. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες 3 ομάδες, η πρώτη στη Θράκη, η 2η σε Αρτα, Πρέβεζα, η τρίτη σε βόρεια Πελοπόννησο-Στερεά Ελλάδα.

Τα φυτά τους αγοράστηκαν από τη Γερμανία και οι ίδιοι έχουν ήδη προχωρήσει στην παραγωγή μπισκότων και μπαρών, με δημητριακά και γκότζι μπέρι.

Κάποιοι τους κατηγόρησαν ότι τα φυτά ήταν καλλωπιστικά και δεν έδιναν καρπό: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Υπήρχε σχεδιασμός κι αν κάποιος παραγωγός δεν έκανε καλά τη δουλειά του ή είναι αδαής, δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ό,τι θέλει. Πώς άλλοι έβγαλαν παραγωγή;»

«Εχουμε διαπιστώσει ότι το μικροκλίμα για το φυτό είναι καλύτερο στη Δυτική Μακεδονία, κυρίως στην περιοχή της Κοζάνης, αλλά εδαφολογικά είναι πιο καλά προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως στην Ημαθία και την Πέλλα. Βάλαμε πειραματικά φυτά, είδαμε πώς πάει, υπήρχαν περιοχές στις οποίες είχαμε κι απώλειες λόγω της υγρασίας και των βροχών: το ωίδιο ή ο τετράνυχος (ασθένειες) ταλαιπώρησαν τους παραγωγούς σε Αγρίνιο, Σέρρες, Σκύδρα», αναφέρει ο κ. Τράντης.

Μέχρι στιγμής έχουν φυτευθεί 50 στρέμματα κι έπεται συνέχεια. Καθώς υπάρχουν παραγωγοί που έμειναν και δυσαρεστημένοι, ο ίδιος τονίζει ότι «αν κάποιοι έχουν σκοπό να βγάλουν 10.000 ευρώ τη φορά κι αντί να καλλιεργούν να είναι στις καφετέριες, αυτό δεν γίνεται. Δεν υπήρχε ποτέ στην ελληνική γεωργία».

Ρωτάμε αν μπορεί η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική, τη στιγμή που αυτό το προϊόν το παράγει η Κίνα. Απαντούν κατηγορηματικά «ναι», διότι «εμείς πάμε σε βιολογικό γκότζι μπέρι και μάλιστα έχουμε πιο χαμηλό κοστολόγιο. Συν τοις άλλοις δεν μας απασχολεί το προϊόν καθεαυτό αλλά οι περαιτέρω χρήσεις του, η προστιθέμενη αξία του, που προκύπτει από την εκμετάλλευση των σπόρων, για έλαιο στην καλλυντική βιομηχανία, μέχρι τη φαρμακευτική του χρήση ή τη χρήση του ως καθημερινού σνακ, λειτουργικού τροφίμου, συμπληρώματος διατροφής».

Σχόλια
One Response to “Καρπός υπερτροφής κι από Κιλκίς”
  1. Καλησπέρα,

    Το Goji Berry είναι μία εξαιρετική και σπουδαία υπερτροφή, η οποία δεν περνάει απαρατήρητη ούτε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Εάν πληκτρολογήσετε Goji Berry στο http://www.pubmed.gov τότε θα βρείτε αρκετές σχετικές δημοσιεύσεις.

    Ωστόσο, η υπερτροφή του 21ου αιώνα είναι το γανόδερμα και αποτελεί την βάση της γανοθεραπείας, η οποία είναι μία ιδιαίτερα εδραιωμένη στην ανατολική ιατρική. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην σελίδα μας http://www.gano-therapy.gr

    Φιλικά

Σχολιάστε