My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Καπνός υπάρχει. Φωτιά;

Του Τάσου Παππά.


Υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου; Κανένα, λέει το μέγαρο Μαξίμου, το ίδιο υποστηρίζει και η πλευρά του υπουργού Οικονομικών. Ναι, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν, τα ΜΜΕ συνεχίζουν να γράφουν και η αντιπολίτευση συντηρεί το θέμα στην επικαιρότητα. Υπάρχει μηχανισμός, απαντούν από την κυβέρνηση και τον περιγράφουν:

Η επικοινωνιακή ομάδα της Ν.Δ. «βάζει» κάποια μέσα να γράφουν για σύγκρουση Τσίπρα-Τσακαλώτου, αυτά πλειοδοτούν επινοώντας περιστατικά και ανακαλύπτοντας σοβαρές πολιτικές διαφωνίες σε λεκτικές αποχρώσεις. Αμέσως μετά έρχεται το κόμμα, επισήμως μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου ή ανεπισήμως μέσω διαρροών από κύκλους της ηγεσίας, να κλιμακώσει δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Πολύ βολικά για την κυβέρνηση μοιάζουν αυτά. Εντάξει, όλα τα παραπάνω μπορεί να συμβαίνουν. Πράγματι, ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν παράδοση στη διάδοση βιτριολικών φημών, στην κατασκευή παραμυθιών, στη συνωμοσιολογική θεώρηση των πραγμάτων, οι μονταζιέρες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δουλεύουν ασταμάτητα και πλημμυρίζουν με κακόβουλους ψιθύρους το διαδίκτυο, το οποίο προσφέρεται για να κάνεις την τρίχα τριχιά, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να κρατηθεί για καιρό ένα «μη θέμα» στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Θα έρθουν τα γεγονότα να το συντρίψουν.

Αλλωστε, σε ρόλο θύματος έχει εμφανιστεί και η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτή έχει καταγγείλει το Μαξίμου ότι μέσω φιλικών διαύλων συκοφαντεί τον πρόεδρο του κόμματος και τη σύζυγό του, προσπαθεί να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα διαδίδοντας πως η πτέρυγα των καραμανλικών είναι στα κεραμίδια εξαιτίας της στάσης του Αδώνιδος Γεωργιάδη και ότι ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε τα διαπιστευτήριά του στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

Και το ΠΑΣΟΚ δεν πάει πίσω. Προσφάτως κατηγόρησε το περιβάλλον Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τα 45άρια του στον χώρο των μέσων ενημέρωσης για να συκοφαντήσει τη Φώφη Γεννηματά.

Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους και βρίσκουν πρόθυμους επικοινωνιακούς ιμάντες για να μεταφέρουν τη γραμμή τους. Ο στόχος τους είναι προφανής: να προκαλέσουν εσωκομματικές τριβές και να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τη συνοχή των αντιπάλων τους.

Συνηθισμένες καταστάσεις. Πάντως, στρατηγικού τύπου αντίθεση ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο δεν υπάρχει. Και οι δύο θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τη χώρα.

Και οι δύο πιστεύουν ότι τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) είναι υφεσιακά. Και οι δύο επιδιώκουν να θεσμοθετηθούν αντίβαρα ώστε να λειανθούν οι πιο επαχθείς πλευρές του προγράμματος. Και οι δύο εκτιμούν ότι μια μετωπική σύγκρουση αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Και οι δύο συμφωνούν ότι η ευθύνη είναι συλλογική.

Διαφορές στην τακτική υπάρχουν. Λογικό. Ο ένας (Τσίπρας) συνομιλεί σε πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του. Ο άλλος (Τσακαλώτος) είναι υποχρεωμένος να ακούει σε καθημερινή βάση του κόσμου τις ανοησίες από τα τεχνικά κλιμάκια. Και γι’ αυτό, όπως έχει παραδεχτεί στην «Εφ.Συν.», έχει φτάσει αρκετές φορές στο σημείο να πει «άι σιχτίρ πια». Παλεύει συνεχώς με το ύπουλο μικρόβιο του ιδρυματισμού. Αυτές οι διαφορές δεν φαίνονται ικανές να κλονίσουν τη σχέση τους.

Ανάγωγα

Αν θέλουν Τσίπρας και Τσακαλώτος να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις τους, ας κάνουν αυτό που έκαναν πριν από χρόνια ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ: να φιληθούν δημοσίως στο στόμα. Ενα θερμό, αγωνιστικό και παρατεταμένο φιλί θα είναι μια αποστομωτική απάντηση στους κακόβουλους διαδοσίες.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε