My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Και 5 κρούσματα ιού Δ. Νείλου

Δεν μας έφτανε ο κορονοϊός, έχουμε και τον ιό του Δυτ. Νείλου! Ο γνωστός μας κι από προηγούμενα χρόνια αυτός ιός που διαδίδεται από κουνούπια έκανε και φέτος το καλοκαίρι την εμφάνισή του, με το νομό Κιλκίς να καταγράφει πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πρόκειται για συντοπίτες μας που νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο Κιλκίς με ήπια συμπτώματα, έλαβαν σχετική συμπτωματική θεραπεία και πήραν εξιτήριο μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και οι περιοχές που πιθανά θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιάννης Ανδρίτσος συνιστούν την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, καθώς και μέτρων πρόληψης στο σπίτι.

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;

Είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο και σε ορισμένα ζώα (π.χ. άλογα, πτηνά).

Ο ιός ονομάσθηκε έτσι γιατί αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή του Δ. Νείλου, το 1937.

Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού).

Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις: Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί

μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).

Ποια είναι τα συμπτώματα όσων μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο. Στην ήπια μορφή της νόσου, τα συμπτώματα (πυρετός, κεφαλαλγία, αρθραλγίες, κακουχία, εξάνθημα κ.α.) συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα, χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα, ενώ στη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύμπτωμα (εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση), τα συμπτώματα της οξείας φάσης μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες και η ανάρρωση μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Σοβαρή νόσος μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Μέτρα πρόληψης

Τα γενικά μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, με κατάλληλα ενδύματα, με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, με προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα και συχνά λουτρά καθαριότητας.

Επίσης με μέτρα για τον έλεγχο των κουνουπιών, μέτρα για την ασφάλεια του αίματος και των μεταμοσχεύσεων και ενίσχυση της επιτήρησης σε ανθρώπους, ζώα και διαβιβαστές.

Αποφυγή κουνουπιών στο σπίτι: Με χρήση κουνουπιέρας. Με χρήση ανεμιστήρων, κλιματιστικών. Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) στα ανοίγματα. Με απομάκρυνση στάσιμου νερού. Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών. Με χρήση εντομοκτόνων/ εντομοαπωθητικών περιβάλλοντος (φιδάκια, ταμπλέτες).

Σχολιάστε