My Twitter Feed

31 Δεκεμβρίου, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Και η σκουρια ρυπαίνει…

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης (ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΠΡΩΙΝΗ)

 

—————————————————————————————————————————————————————————————-Παρακολουθώ έκπληκτος  το τελευταίο δίμηνο τη οργανωμένη αντίδραση πολιτών και νεότευκτων οργανώσεων του νομού κατά της προοπτικής μεταλλευτικής δράσης στο Πάικο και στο ανατολικό τμήμα του νομού, με αφορμή το διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ. Είναι να θαυμάζει κανείς τα περιβαλλοντικά αντανακλαστικά που εκδηλώθηκαν και στις δυο περιοχές του νομού για την πιθανολογούμενη καταστροφική επίπτωση της ενδεχόμενης μεταλλευτικής δράσης, ενώ ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα  η καταστροφολογία περιέλαβε και την απειλή θανάτου από την χρήση του κυανίου στη παραγωγική διαδικασία του χρυσού. Ειδικοί καθηγητές μάλιστα, μετακληθέντες από τα πεδία της Χαλκιδικής, ανέλαβαν να ενημερώσουν τους Κιλκισιώτες για όσα δεινά ανυπερθέτως καραδοκούν.

Επειδή ούτε ειδικός είμαι, ούτε στα «χωράφια» τους θέλω να μπω, , επικαλούμαι την κοινή λογική για να διατυπώσω ορισμένα ερωτήματα για να εμπλουτιστεί και ο μονόπλευρος (σχεδόν) δημόσιος διάλογος περί το θέμα.

– Είναι τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια η προοπτική απασχόλησης τουλάχιστον 500 ατόμων από το ανατολικό Κιλκίς ώστε ούτε καν να τίθεται στο δημόσιο διάλογο από τους αμύντορες της καθαρότητας του περιβάλλοντος;

– Τι είδους τεχνοκράτες καθηγητές είναι όσοι αναπτύσσουν μπροστά σε ένα εντελώς άμαθο και ανειδίκευτο κοινό επιστημονικά, υποτίθεται, επιχειρήματα περί χρήσης κυανίου σε παραγωγικά μοντέλα; Κάθε επιστήμονας που θα σεβόταν το όνομά του θα έθετε παρόμοια επιχειρήματα– θα ήταν υποχρεωμένος να τα θέσει- ενώπιον των ειδικών συναδέλφων του για να κριθεί ως ειδικός από τους ειδικούς.
Διότι αν επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα η στάση αυτή τότε θα δούμε προσεχώς χειρουργούς να οργανώνουν ημερίδες και να «ενημερώνουν» τους πολίτες  για τις καταστροφικές κατ’ αυτούς επιπτώσεις   των στατινών στην επεμβατική καρδιολογία, εκπαιδευτικούς να προειδοποιούν τους γονείς για την επιβλαβή επίπτωση της εκμάθησης των ομηρικών επών στους νέους, γεωλόγους να καταγγέλλουν πάσα εξόρυξη ως αντικείμενη στην φυσική τάξη του κόσμου και ούτω καθεξής.

– Βεβαίως και κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον.. Αλλά που ήταν όλοι αυτοί , στην Παιονία λόγου χάριν, όταν τα σκουπίδια επί δεκαετίες ρίχνονταν σε πρόχειρους σκουπιδότοπους, όταν αναζητούσαν υποτίθεται οι δήμοι της περιοχής μια έκταση για οργανωμένο ΧΥΤΑ που δεν βρέθηκε ποτέ εξαιτίας της νεοελληνικής αρρώστιας να αποθέτουμε τα σκουπίδια μας στην πόρτα του γείτονα κοκ ; Όλοι αυτοί οι σκουπιδότοποι ποια επίδραση είχαν άραγε στο περιβάλλον, στα υπόγεια νερά, στη δημόσια υγεία και γιατί ποτέ κανείς τους δεν ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας;

– Αλλά ας υποθέσουμε πως έστω και όψιμα εκδηλώνεται με ρυθμούς πρωτόγνωρους  το ενδιαφέρον για το περιβάλλον: Γιατί τόσο μονόπλευρη αντιμετώπιση;  Αποτελεί την  ενδεδειγμένη στάση η εκ των προτέρων μετωπική σύγκρουση, πριν καν ακουστεί η άλλη θέση σε ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως η ανάπτυξη του τόπου; Με αποκορύφωση την κραυγή ενός «ακαδημαϊκού δασκάλου» πως «Η μάχη του Κιλκίς τώρα αρχίζει»;

– Γιατί θα θιγεί  το περιβάλλον αν το όλο θέμα αντιμετωπιστεί ψύχραιμα με εκατέρωθεν επιχειρήματα ειδικών και μη ειδικών ώστε με δημοκρατικό τρόπο να επικρατήσει η φωνή της πλειοψηφίας αν σε τεχνικό επίπεδο διασφαλιστεί η μεταλλευτική δράση με σεβασμό στο περιβάλλον;

Σε τούτο τον τόπο όπου πριν την εικαζόμενη περιβαλλοντική, καταγράφηκε με ανεξίτηλο τρόπο η ανθρωπιστική καταστροφή, με την απορφάνιση του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη παρουσία πόση ελαφρότητα χρειάζεται άραγε για να αντιμετωπίζεται η ανάπτυξη ως αγαθό εν αφθονία;

Αλλά δεν είναι μόνο η κηδεία του περιβάλλοντος στα ειδικά καθήκοντα των ευαίσθητων περί τη μεταλλευτική δράση. Διατυπώνεται και το αναπτυξιακό τους όραμα με κοινή επωδό: Αγροτουρισμός και αγροτοκτηνοτροφία.  Τομείς δηλαδή όπου δοξάστηκε η πεζοπορία εκατοντάδων μελετητών του Πάικου και των Κρουσίων για να εμπνευστούν την ανάπτυξη των ορεινών αυτών όγκων και να εκπονήσουν βαθυστόχαστες μελέτες, που κατέληγαν σε συρτάρια και ανασύρονταν για να αντιγραφούν από νέους …πεζοπόρους, καθώς η «αγελάδα» που χρηματοδοτούσε, η Ε.Ε. είχε μπόλικο γάλα.

Δημόσιος είναι ο λόγος και όλοι κρινόμαστε. Βεβαίως και οι δυο αυτοί τομείς έχουν προοπτικές και θα προσφέρουν εισόδημα, παραγωγική απασχόληση και θέσεις εργασίας. Αλλά χρειάζεται μεγάλη εσωτερική αγορά για να αφεθεί η ανάπτυξή του νομού μόνο σε αυτούς τους τομείς. Και δεν διαθέτουμε αυτήν την αγορά ούτε μπορούμε να τη δημιουργήσουμε. Δεν έχουμε μόνο στο Κιλκίς βουνά. Δίπλα  μας υπάρχουν το Βέρμιο, το Καϊμάκτσαλαν, το Φαλακρό, ο Λαϊλιάς, τα Γρεβενά, ο Όλυμπος… Ποιος είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως ξαφνικά όλοι οι Θεσσαλονικείς θα επιλέξουν το Πάικο για να περάσουν το Σαββατοκύριακό τους ή οι Καβαλιώτες θα επιλέξουν τα Κρούσια για τις αποδράσεις τους; Και γιατί δεν αναρωτιούνται πως και αναπτύχθηκαν τόσες ορεινές περιοχές και δεν συνέβη το ίδιο με τα Κρούσια καο το Πάικο.

Τουριστική μονάδα – θαυμάσια μάλιστα- υπάρχει στα Κρούσια εδώ κα χρόνια. Ξενοδοχειο υπάρχε στη Γουμένισσα. Πόσοι άραγε διανυκτεύρευσαν έστω και μια νύχτα σε αυτά ώστε να πιστευουν πως μπορει ο αγροτοτουρσιμός να σώσει την τόπο από την υπονάπτυξη.
Αλλά ας υποθέσουμε πως όντως οι τομείς αυτοί προσφέρουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές. Γιατί εμποδίζονται από τη μεταλλευτική δράση; Δεν θα επικαλεστούμε το παράδειγμα των Δελφών όπου εκατομμύρια  επισκέπτες καταφθάνουν και απολαμβάνουν τα μνημεία σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Χωρίς σε τίποτα να εμποδίσει την κίνηση αυτή η μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης και παραγωγής βωξίτη σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από το μνημείο.

Ας έρθουμε στα καθ’ ημάς: Ποια περιοχή της Ελλάδας γνώρισε την τελευταία 30ετία τη υψηλότερη τουριστική ανάπτυξη; Φυσικά η Χαλκιδική. Συμπτωματικά δηλαδή η περιοχή και με την ισχυρότερη μεταλλευτική δραστηριότητα!

Θα επικαλεστούν κάποιοι ότι παραβιάστηκαν οι κανονισμοί, ρυπάνθηκε το περιβάλλον κ.ο.κ. Αλλά είναι λύση όταν πονάει το κεφάλι να κόβουμε το κεφάλι; Και στη Βιομηχανική Περιοχή παραβιάστηκαν από ορισμένες μονάδες  οι όροι λειτουργίας και ρυπάνθηκε το περιβάλλον. Διανοήθηκε κανείς να κλείσει τη ΒΙΠΕ για το λόγο αυτό;   Παρεμπιπτόντως ουδείς ασχολείται με παρόμοιες παραβάσεις. Συν τοις άλλοις θέλει κότσια για να αντιμετωπίσεις αγωγές και μηνύσεις. Σε αντίθεση με τις αντιστασιακές δάφνες που συνήθως επιδαψιλεύονται σε όσους αντιμάχονται  εκ του ασφαλούς την Πολιτεία.

Δεν ισχυρίζομαι πως με κάθε κόστος πρέπει να δεχθούμε την μεταλλευτική δράση. Αναρωτιέμαι όμως γιατί ενώ τόσα δεινά έχει δεχθεί το περιβάλλον του νομού μέσα στη συνήθη σιωπή και αδράνεια μόλις ακούστηκε πως η Πολιτεία θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των μεταλλευμάτων (αν επιβεβαιωθούν από την έρευνα) συγκροτήθηκαν ευθύς μέτωπα και επιτροπές αγώνα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αυτό. Χωρίς καν να περιμένουν να ακούσουν όσα επιχειρήματα και όσα πλεονεκτήματα επικαλείται η Πολιτεία.

Στοχάσου και αρκεί, προτρέπει ο ανώνυμος Έλλην στην προμετωπίδα της Ελληνικής Νομαρχίας. Τόλμησε να γνωρίζεις (Sapere Aude) προτρέπει ο Κάντ.
Είναι κρίμα να προάγεται σήμερα σε προοδευτικό υποτίθεται αξίωμα το «Πίστευε και μη ερεύνα» όσων ξιφουλκούν  πριν ακόμα ακούσουν την άλλη πλευρά.
Εν τέλει, δεν είναι μόνο ο χρυσός που ρυπαίνει. Και η σκουριά το ίδιο κακό προκαλεί στο φυσικό  και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Σχόλια
23 Σχόλια to “Και η σκουρια ρυπαίνει…”
 1. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που θα μπορούσε κάποιος να κάνει κριτική στο παραπάνω άρθρο, αλλά αυτή τη στιγμή θα ήθελα να επικεντρωθώ μόνο σε ένα (το οποίο έχει εμφανιστεί ως επιχείρημα πολλές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα.) Το επιεείρημα αυτό συνοψίζεται στο “Αλλά που ήταν όλοι αυτοί όταν…”

  Η απάντηση είναι “εδώ”. Αν εσείς κύριε Παγλαρίδη θεωρείται πως “Παρεμπιπτόντως ουδείς ασχολείται με παρόμοιες παραβάσεις” κάνετε μεγάλο λάθος. Προφανώς δεν το γνωρίζεται (ή ποιείτε την… νήσσαν) αλλά υπάρχουν πολίτες που για πάνω από 10 χρόνια τρέχουν και αγωνίζονται για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον νομό. Και στα δικαστήρια έχουν πάει, και αγωγές έχουν φάει (για παράδειγμα η υπόθεση με την εταιρία ELVIEX και την χρήση κρεοζοτέλαιου στο Πολύκαστρο.) Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι αποτελούν τον πυρήνα του Μετώπου Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσσια – Πάικο. Δεν πρόκειται λοιπόν για “οικολόγους του καναπέ” όπως θέλετε να φανεί πως συμβαίνει.

  Έχετε όμως δίκιο ως προς το ότι δεν ρυπαίνει μόνο ο χρυσός. Χειρότερα ρυπαίνει η λάσπη και ειδικά η τοξική.

 2. Ο/Η Γρηγόρης Κυριακού λέει:

  Με την ίδια έκπληξη διαβάζουν οι πολίτες το παραπάνω άρθρο, ιδίως γιατί πρόκειται για έναν κατά τα άλλα έγκυρο δημοσιογράφο τοπικού μέσου, ο οποίος όμως από ότι φαίνεται πέφτει σε ολίσθημα.

  Έκπληκτοι μένουν για τους εξής λόγους:

  α) Γίνεται αναφορά σε νεότευκτες οργανώσεις. Πέρα από το γεγονός ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι μια νέα οργάνωση δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στα κοινά(άλλωστε και ειδικά παλαιότερα οι Σύλλογοι ήταν αυτοί που άνοιγαν “μονοπάτια” στην κοινωνία αλλά τώρα περιμένουμε τη συμμετοχή στα κοινά μέσω του Ιντερνετ. Ο παππούς δηλαδή στο χωριό πρέπει πέρα από τα χαράτσια, να αγοράσει υπολογιστή, να πάρει το ECDL και να πληρώνει τη σύνδεση για να μιλήσει με τον Μανιάτη.), ο συγγραφέας του κειμένου φαίνεται να αγνοεί ποίοι συμμετέχουν στο Μέτωπο. Ενδεικτικά θα αναφέρω δύο οργανώσεις, η συμμετοχή των οποίων έγινε γνωστή στην τοπική κοινωνία, και των οποίων έχω υπάρξει μέλος.
  – Ο πρώτος φορέας είναι η ΤΕΧΝΗ. Θυμάμαι, όντας μέλος της, την ΤΕΧΝΗ σε συνεργασία με τον αείμνηστο μπαρμπά Γιάννη (Τσαχουρίδη) να δενδροφυτεύει το δρόμο προς τον προφήτη Ηλία τη δεκαετία του 1990. Αν δεν κάνω λάθος, η ΤΕΧΝΗ ιδρύθηκε το 1980. Θυμάμαι ακόμα την ΤΕΧΝΗ να προτείνει (κάτι που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό) σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Κιλκίς, επί προεδρίας στην επιτροπή του επίσης αείμνηστου Βασίλη Χαραλαμπίδη, τη δημιουργία πεζοδρόμων (βελτιώνουν το μικροκλίμα λόγω του αυξημένου πρασίνου) στο Κιλκίς. Επικεφαλής τότε του τμήματος Αρχιτεκτονικής της ΤΕΧΝΗΣ, ο κ. Θόδωρος Αγγελίδης.

  – Ο δεύτερος φορέας του οποίου τυγχάνω και ιδρυτικό μέλος είναι η “Κοινωνία των Πολιτών Νομού Κιλκίς”. Αυτή είναι λίγο νεότερη οργάνωση αφού ιδρύθηκε περίπου το 2006. Μια από τις πρώτες δραστηριότητες ήταν ο καθαρισμός του λόφου του Αγίου Γεωργίου αλλά πέρα από αυτά προβολή θεμάτων όπως ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, οι κεραίες της Κινητής Τηλεφωνία κ.τ.λ.

  Στους φορείς που στηρίζουν την αντίδραση ενάντια στα Μεταλλεία είναι και οι δύο Μητροπόλεις του Νομού. Η Μητρόπολη Γουμένισσας με δημόσια ανακοίνωση της και η Μητρόπολη Κιλκίς με δήλωση του πατέρα Επιφάνειου,

  Εκτός και αν οι φορείς αυτοί είναι και αυτοί νεότευκτοι.

  β) Αναφορικά με τη δόξα της πεζοπορίας μελετητών των ορεινών όγκων, να θυμίσω στο συγγραφέα του άρθρου ότι την ευθύνη φέρουν άλλοι. Αυτοί που πραγματοποίησαν την ανάθεση για τη μελέτη και ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν τα παραδοτέα και να υλοποιήσουν τις μελέτες. Όσοι δηλαδή θέλουν να ονομάζονται τοπικοί άρχοντες, αλλά ουδέποτε προσέφεραν ουσιαστικά στον τόπο παρά μόνο δυσφήμιση (ομόλογα, πάσο κτλ)

  Παράλληλα ας αναζητήσει την ευθύνη σε όσους δεν κατάλαβαν την έννοια του συντονισμού και της ισόρροπης ανάπτυξης με παράλληλη προβολή. Πώς θα έρθει ο Χ επισκέπτης όταν αυτοί που πρέπει να συντονίσουν και να προβάλλουν ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τομείς που μακροπρόθεσμα δεν αποφέρουν τίποτα στον τόπο; Γιατί ο τουρίστας δεν είναι “πρόβατο”(δεν φταίνε σε τίποτα τα συμπαθή τετράποδα) να κάνει σαφάρι (λόγο ελλιπούς σήμανσης) σε ένα νομό που όχι μόνο δεν αναδεικνύει αλλά καταστρέφει και ότι έχει. Τρανταχτό παράδειγμα η λίμνη Δοϊράνη που χρόνια σκίζονται για τη σωτηρία της ή ακόμα και ο λόφος του Αγίου Γεωργίου με τις οικοδομές.

  Και επίσης κάτι σημαντικό αλλά ασήμαντο για τον αρθρογράφο. Σε μια χώρα, που μόλις τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ο χειμερινός τουρισμός, η Χαλκιδική έχει θάλασσα και γεμίζει από κόσμο το καλοκαίρι. Το Κιλκίς δεν έχει θάλασσα.

  γ) Το επιχείρημα περί 500 θέσεων εργασίας είναι αίωλο γιατί δεν προκύπτει από πουθενά. Εκτός αν το Υπουργείο έχει ανοίξει τους φακέλους των προσφορών από τώρα, πράγμα παράνομο και ο αρθρογράφος έχει εσωτερική πληροφόρηση. Θα ήταν καλύτερο να συγκρίνει την απώλεια θέσεων εργασίας από την γεωργία και την κτηνοτροφία και αν είναι περισσότερες από 500.

  Όσο για το αν μπορούν αναπτυχθούν οι δύο τομείς αυτοί με βάση την εσωτερική αγορά. Να υπενθυμίσω την ύπαρξη ονομαστών εργοστασίων γαλακτοκομικών προϊόντων στο Νομό αλλά και το λάθος που έχει διαπραχθεί για τη μη εκμετάλλευση κονδυλίων που αφορούν τη γεωργική παραγωγή. Δεν αναφέρομαι στο τελευταίο διάστημα μόνο αλλά και παλαιότερα. Τότε που οι επιδοτήσεις γίνονταν αυτοκίνητα και δεν εκσυγχρόνιζαν τις υποδομές. Τότε που τα δάνεια της χώρας, τα οποία τώρα πνίγουν τη γενιά μου, δίνονταν για μικροπολιτική με αυξήσεις στους μισθούς και όχι για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.

  δ) Λόγω ειδικότητας θα αντιπαρέλθω ως ατυχές το παράδειγμα των ομηρικών επών αλλά και των Δελφών. Και στη Βεργίνα πριν από κάποια χρόνια, έδωσαν άδεια για σταυλικές εγκαταστάσεις και ΧΥΤΑ δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και η εκει κοινωνία αντέδρασε. Όπως αντιδρούσαν πριν κάποια χρόνια οι Κιλκισιώτες για τη συνέχιση των λατομείων στο λόφο και ήταν πολλοί οι λόγοι π.χ. κίνδυνος για την εκκλησία και τα σπίτια.

  ε) Αναφορικά με το θέμα του ΧΥΤΑ της Παιονίας είναι γνωστή στην κοινωνία η αναλγησία των τοπικών αρχόντων. Άλλωστε χάρη σε αυτούς, όπως και σε άλλους ανά την Ελλάδα, η χώρα είναι(ή ήταν) υποχρεωμένη να πληρώνει πρόστιμο στην Ε.Ε. Είναι της ίδιας ποιότητας με όσους υπόσχονται, αναθέτουν μελέτες και ποτέ δεν υλοποιούν. Γιατί η υλοποίηση θέλει δουλειά. Λέξη άγνωστη στον τόπο αυτό, αλλιώς δεν θα είχε τέτοιο χάλι.

  Αυτά είναι μόνο κάποια από τα σημεία γιατί πολλά είναι αυτά που χρήζουν απάντησης.

 3. Ο/Η ΑΙΜΙΛΙΑ λέει:

  Eύγε Γρηγόρη!

 4. Ο/Η nitro λέει:

  Το άρθρο δε το έγραψε ο κύριος για το διαδίκτυο. Το έγραψε για την εφημερίδα. Εκεί θα το διαβάσουν διάφοροι μορφωμένοι 50,60,70αριδες και θα γίνουν κατόπιν τα παπαγαλάκια του κυρίου και τω λοιπόν που λένε τα ίδια και τους γνωρίζουμε. Τους γνωρίζουμε εμείς, το ‘ποίμνιο’ όμως δεν τους γνωρίζει.

 5. Ο/Η Φιλιω Τριανταφυλλιδου λέει:

  Καταρχην σας συγχαιρω για τις περιβαντολογικες ευαισθησιες σας.Παρ ολο οτι δεν ειστε ειδικος ,οπως λετε, φαινετε πως μιαν – μονοπλευρη- ενημερωση την εχετε και μαλιστα εκφερετε αποψη.Ως μη ειδικος σαφωςκαι δεν γνωριζετε για την απειλη θανατου απο την χρηση κυανιου, αλλα μπορειτε να ενημερωθητε αν ανοιξετε ενα βιβλιο χημειας.Ως μη ειδικος, πως γνωριζετε, αραγε, για την απασχοληση 500 ατομων απο το Κιλκις;Ποιος δεσμευτηκε σε σας, πριν ακομη γινει μελετη για το ευρος της ολης επιχειρησης για τον συγκεκριμενο αριθμο;Πως γνωριζετε αν εχουν κληθει η οχι και επιστημονες θετικοι προς την εκμεταλευση, αλλα δεν μας τιμησαν με την παρουσια τους στις ημεριδες ενημερωσης;Επισης αγνοειτε πως φωνες διαμαρτυριας υψωθηκαν σε καθε περιπτωση που καταστρεφεται το περιβαλον, αλλα μαλλον απουσιαζατε.Αναφορικα με τον δημοκρατικο τροπο που θελετε να ληφθει η αποφαση για την λειτουργια μεταλλειων, αναρωτιεμαι πως συναδει με την αποφαση του ΥΠΕΚΑ για την εναρξη του διαγωνισμου.Περισοτερο προς = ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΟΥΜΕ= μου μοιαζει.Οσο για την αναπτυξη που μπορει να υπαρξει στα Κρουσια, μπορει να μην ειναι αγροτουρισμος, αλλα γεωργια και κτηνοτροφια και υλοτομια και μελισοκομια αλλα και κυνηγι και ο,τι αλλο εχει να κανει με τον ανθρωπο και το περιβαλλον σε ισοροπια.Για την ανικανοτητα της αγορας να στηριξει αυτην την αναπτυξη υπευθυνες ειναι οι δοσιλογες κυβερνησεις και τα λαμογια που κατασπαραξαν τον τοπο μας και ο νοων νοητω.Το οτι γυρω μας υπαρχουν και αλλα βουνα , πιο…..εμπορικα, κατα την γνωμη σας σημαινει πως τα δικα μας ειναι αχρηαστα και να τα σβησουμε απο τον χαρτη;Οσο για την Χαλκηδικη και την τουριστικη της δραστηριοτητα, υποθετω πως αναφερεσθε στα 2 δυτικα ποδια γιατι ανατολικα και σε ενα μεγαλο μερος βορεια με την μεταλλευτικη δραστηριοτητα, οι ρυθμοι ειναι πολυ ……χαλαροι.Μας λετε και για την ΒΙΠΕ Κιλκις και τους ορους λειτουργιας που παραβιαστηκαν σε πολλες περιπτωσεις και με ελαχιστο κοστος απο αυτους που το εκαναν.Δηλαδη και στην περιπτωση των μεταλλειων θα εχουμε παρατυπιες ,αλλα δεν βαριεσαι, η πολιτεια θα τους κανει ..ντα.Στην απορια μουγιατι η πολιτεια θα αξιοποιησει τα μεταλλευματα οχι η ιδια, αλλα παραχωροντας τα σε ξενες εταιρειες τωρα που μας εφερε στην εξαθλιωση , μπορειτε να απαντησετε;Στην αλλη απορια μου γιατι η ενημερωση απο το ΥΠΕΚΑ δεν εγινε απο την αρχη αλλα σε καποια φαση αφου ζαλησαν με αοριστολογιες καποιους απεσταμενους τωρα σπευδουν να μας διαφωτησουν τι εχετε να απαντησετε;Συγχωρηστε με για την αγνοια, αλλα πρεπει να ξερω.Οντας ανεργη εδω και μηνες, ισως βρω κι εγω μιαν θεσουλα σ αυτον τον κολοσο αναπυξης που ευαγγελιζεστεΒλεπετε δεν εχουμε ολοι το προνομοιο να ειμαστε διπλοθεσητες.Και κλεινοντας, αραγε εσεις διπλα στο σπιτι σας θα θελατε ενα απλο νταμαρι , ποσο δε ενα αθωο μεταλλειο, αρκει να ευρισκαν δουλεια 500 κοροιδα;

 6. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Κατ’ αρχήν να εκφράσω την ευχαρίστησή μου και να δώσω, η ταπεινότητά μου, τα εύσημα για τα όσα υποστήριξαν σχολίαζοντας, στον κ. Κυριακού και στην κ.Τριανταφυλλίδου.
  Αναρωτιέμαι λοιπόν και λέω. Ακόμα κι’ άν υπήρξαν παλαιότερα, λιγότερες ευαισθησίες εκ μέρους των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα στο Νομό, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, σημαίνει οτι πρέπει να μην αλλάξουν στάση ποτέ και να εθελοτυφλούν σε ένα μείζον περιβαλλοντικό κίνδυνο; Εχει κάποιο λογικό έρεισμα αυτός ο ισχυρισμός του; Επίσης αυτή η σπουδή εκ’ μέρους του, ώστε να ακουστεί καλοπροαίρετα η θέση της Πολιτείας πραγματικά με εκπλήσει, γιατί ασφαλώς μιλάμε για μιά Πολιτεία πρωταθλήτρια για δεκαετίες σε κάθε είδους σκάνδαλα, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων δηλαδή πλήρως αναξιόπιστη, ανάλγητη και εκβιαστική απέναντι στους πολίτες, που εν τέλει θα την χαρακτήριζα ανεπιφύλακτα, ως εχθρική. Για πολλά χρόνια περιμέναμε απο έναν εξωτερικό εχθρό να επέλθει η καταστροφή, μέσω ενός πολέμου ας πούμε με την Τουρκία, αλλά αλλοίμονο… ο εχθρός βρισκόταν εντός των τοιχών φορώντας την μάσκα του πατριώτη και του σωτήρα! Και αφού πλέον οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε το αποτρόπαιο πρόσωπο της εξουσίας, οι πολίτες, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, οφείλουν να συνεχίζουν να την εμπιστεύονται!!! Λυπάμαι, αλλά εδώ η κοινή λογική δοκιμάζεται βάναυσα και τα επιχειρήματα του αρθρογράφου μόνον ως υποβολιμαία ή στενά κομματικά μπορώ να τα εκλάβω, πολύ περισσότερο όταν εκφράζονται απο έναν κατα τεκμήριο έξυπνο και μορφωμένο άνθρωπο. Ετσι πιστεύω οτι με αυτό το άρθρο ο κ. Παγλαρίδης και με όλο τον σεβασμό στην άλλη άποψη, έπεσε σ’ ένα κραυγαλέο ολίσθημα.

 7. Ο/Η ANNA-MAΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ λέει:

  Απάντηση ένα προς ένα στα σημεία του κ.Παγλαρίδη:

  -Οι 500 θέσεις εργασίας μόνο λέγονται – δεν υπάρχει αναφορά αριθμού θέσεων εργασίας σε κανένα σημείο της διακήρυξης, την οποία και θα έπρεπε να έχετε διαβάσει πριν να έχετε γνώμη επί του θέματος. Επιπλέον πείτε μας και πόσοι εν ενεργεία κτηνοτρόφοι και καλλιεργητές θα στερηθούν της τωρινής εργασίας τους λόγω της κατασκευής του μεταλλείου. Τέλος επί του σημείου, ξέρετε πολύ καλά σε τι εξευτελιστικές διαδικασίες εξασφάλισης μιας θέσης εκ των 500 θα αναγκαστούν να προβούν οι άνεργοι.

  -Όταν κατηγορείτε τους επιστήμονες που μας συνδράμουν ενημερώνοντας τον κόσμο για την καταστροφή που θα επέλθει, με επιχείρημα ότι κακώς απευθύνονται σε άμαθους και ανειδίκευτους, είναι σαν να μας λέτε ότι πχ. για να έχει ένας άνθρωπος την άποψη ότι τα ναρκωτικά είναι καταστρεπτικά, πρέπει προηγουμένως να είναι ειδικός επί του θέματος, ήτοι ή γιατρός ή πρώην ναρκομανής. Δηλαδή οι αμαθείς και ανειδίκευτοι -αν όντως έτσι είναι το κοινό – δεν έχει λόγο να μάθει, να σκεφτεί και να αποφασίσει; Εάν οι ημερίδες ενημέρωσης διοργανώνονταν από το υπουργείο ή από τις υποψήφιες εταιρείες, θα είχατε την ίδια άποψη και για αυτούς; Πάλι επιστήμονες επί του θέματος δεν θα μας ενημέρωναν; Και εσείς με ποια ιδιότητα χαρακτηρίζετε το κοινό που συμμετείχε στις ημερίδες αφύπνισης αμαθές και ανειδίκευτο; Έχετε κάποια ειδικότητα κοινωνιολόγου – ψυχολόγου – τι; Εύκολα μας αφήνετε να καταλάβουμε ότι ως πιο καλός γνώστης των πραγμάτων τοποθετείτε τον εαυτό σας στην ικανή θέση του κριτή που μπορεί ακόμη και να κατηγοριοποιήσει εμάς. Ποιών πραγμάτων όμως είστε καλύτερος γνώστης και άρα χαίρετε περισσότερων ικανοτήτων; Θα έπρεπε να μας το δηλώσετε σε μια τόση μεγάλη τοποθέτηση.

  -Το ότι είμαστε λαός που γενικά δεν φροντίζει στην καθημερινότητά του για το περιβάλλον, είναι μια λυπηρή αλήθεια. Λυπηρό είναι όμως να έρχεστε να μας πετροβολήσετε όσους ανέκαθεν νοιαζόμαστε και ζούμε το βίο του γραφικού που κουβαλάει στην ανακύκλωση και τώρα αντιδρά. Εσείς λοιπόν είστε της λογικής “αφού έτσι τα βρήκαμε, έτσι και τα κάνουμε”

  -Η θέση μας είναι ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ γιατί ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ είναι η κατάληξή μας αν τα μεταλλεία διενεργηθούν. Τι να κάνουμε, δεν μάθαμε όλοι σε αυτόν τον τόπο να είμαστε στα γκρι περιθώρια για να προλαβαίνουμε να παρασυρθούμε αναλόγως των καταστάσεων. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που οι αρχές τους στη ζωή τους είναι ασπρόμαυρες, όπως είναι η αλήθεια και το ψέμα.

  -Όσο για το αν είμαστε δημοκρατικοί στην στάση μας, πείτε μας πρώτα πόσο δημοκρατική ήταν η ενεργοποίηση του όλου σχεδίου ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. Ποιος Κιλκισιώτης ήξερε ότι έπρεπε να γνωμοδοτήσει μέσω ίντερνετ από 18/10/2011 μέχρι 15/11/2011 ; Ποιος δημόσιος άρχοντας μας κάλεσε να ενημερωθούμε πριν την έναρξη του διαγωνισμού; Εσείς μήπως αναρτήσατε τότε σχετική ενημέρωση προς τους Κιλκισιώτες; Γιατί δεν καλούμαστε με δημοκρατικές διαδικασίες να ψηφίσουμε και καλούμαστε μόνο να αποδεχτούμε; Εάν αυτή η έως τώρα τακτική θεωρείτε από εσάς δημοκρατική, λυπάμαι.

 8. Ο/Η Ανδρεας Τσολακιδης λέει:

  Έκπληκτος και με θαυμαζμο αναρωτιέμαι πόση ελαφρότητα χρειάζεται για να γραφτή ένα τετιο κείμενο.

  Αναρωτιέμαι επίσης εάν το άρθρο γράφτηκε από εσάς τον ίδιο…η τουλάχιστον μόνο από εσάς τον ίδιο και αυτό γιατί χρησιμοποιεί πολύ έντεχνα τους κανόνες της Επικοινωνιολογίας….και δεν νομίζω να σπουδάσατε επικοινωνιολόγος…

  ΟΛΟΙ γνωρίζουμε την πολιτικη και τακτική των εταιριών και μέσα σε αυτή την τακτική μια από τής κινησης της είναι να πλησιάζουν ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τύπου…(για λογους που ΟΛΟΙ γνωρίζουμε ΠΟΛY ΚΑΛΑ σε αυτό το τόπο)

  ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΘΕΣ (όπως πόλοι “εύστοχα” χαρακτηρίζετε στο επικοινωνιολογικο άρθρο)

  και κλίνοντας θα ήθελα να πω ότι ρύποι δεν υπάρχουν μονο στο περιβάλλον αλλα και στον τύπο.

 9. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

  Παρατήρηση. Η δημοσκόπιση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αριστερή στήλη της σελίδας, νομίζω πως κάτι λέει στην δυναμική της και πρέπει να την λαμβάνουμε υπ’ όψιν έστω και ενδεικτικά για τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στο θέμα. Το μέχρι στιγμής 76% “όχι”, αλλά και το μόλις 2% “δεν ξέρω,δεν απαντώ” δείχνει τουλάχιστο, οτι κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος, και θα τολμούσα να πώ, καί κατασταλαγμένος !

 10. Ο/Η XPAN λέει:

  Δυστυχώς τα επιχειρήματά σας δεν πείθουν επί της ουσίας,αν και κάποιος θα περίμενε το αντίθετο από έναν δημοσιογράφο όπως εσείς.
  Αρχικά το νούμερο των 500 θέσεων εργασίας είναι εντελώς αυθαίρετο και είναι προφανές ότι κυκλοφόρησε για εντυπωσιασμό και μόνο, αφού πουθενά στην προκήρυξη δεν αναφέρονται θέσεις εργασίας , κάτι που σαν δημοσιογράφος θα έπρεπε πρώτα να ερευνήσετε και μετά να το γράψετε.
  Επίσης κάτι που σας διαφεύγει και όπως φαίνεται δεν γνωρίζετε ή δεν το ψάξατε , είναι ότι σύμφωνα με το μεταλλευτικό κώδικα σε μια περιοχή όπου έχει χαρακτηριστεί μεταλλευτική , η μεταλλευτική ιδιοκτησία είναι υπεράνω όλων , κάτι που σημαίνει ότι η εκάστοτε εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα στην ιδιοκτησία του πολίτη . Αυτό θα πρέπει να το λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν πριν δηλώσει υπέρμαχος της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
  Παγκοσμίως υπάρχουν περιπτώσεις ορυχείων όπου οι πλημμελείς έλεγχοι έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές , όχι μόνο σε μη αναπτυγμένες χώρες , αλλά και στην Ευρώπη (Ρουμανία , Ισπανία) και στις ΗΠΑ .Δεν μπορούμε να μην το λάβουμε υπόψιν μας και να βροντοφωνάξουμε αβασάνιστα το ναι στην ανάπτυξη , ιδιαίτερα όταν οι τραγικές συνέπειές της είναι μη αναστρέψιμες.
  Προσωπικά , δε είμαι ενάντια στην ανάπτυξη , αλλά δεν είμαι διατεθιμένη στο βωμό της να θυσιάσω τομέλλον του τόπου μου και την αιεφορική προσφορά του στις γενιές που ακολουθούν.

 11. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

  Μπράβο σας κ Παγλαρίδη για το άρθρο σας…μη περιμένετε απαντήσεις όμως από τους δήθεν οικολόγους…..όλα τα πανό τους έγιναν με τοξική μπογιά. Όλοι τους φορούσαν χρυσά κοσμήματα. Ποιοί αυτοί που είναι κατά των μεταλλείων, αυτοί που αγοράζουν τα κοσμήματα, γιατί τα αγοράζετε;;; Για να μή μιλήσω για τη βενζίνη και το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στη ζωή σας, ψευτοοικολόγοι.

 12. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

  Να σας πώ επίσης ότι σχόλιά μου διαγράφηκαν από το blog της Γουμένισσας επειδή ήμουν υπέρ των μεταλλείων….Οι δήθεν οικολόγοι είναι και δήθεν δημοκράτες………..

 13. Ο/Η nitro λέει:

  Κύριε Βλαχάκη μπορούμε να συνεχίσουμε εδώ τη συζήτηση αν θέλετε. Ή φοβάστε μη σας σβήσουν και εδώ τα σχόλια. (Η συζήτηση από το goumenissa.eu δείτε την εδώ http://www.goumenissa.eu/blog/?p=25184&cpage=1#comment-1933 )
  ———–
  Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:
  28 Ιανουαρίου 2012 στις 9:40 μμ

  Εάν όλοι αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες δεν αγόρασαν ποτέ κοσμήματα ή χρυσαφικά, εάν δεν χρησιμοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο στη ζωή τους…..τότε κι εγώ συμφωνώ μαζί τους, η εξόρυξη του χρυσού δεν πρέπει να γίνει. Με εκτίμηση.
  ————-
  Ο/Η nitro λέει:
  29 Ιανουαρίου 2012 στις 12:13 πμ

  Ζήση
  Πριν συμφωνήσω ή διαφωνήσω μαζί σου πες μου πόσο το έχεις ψάξει το θέμα.
  Και μην μπερδεύεις τους υδρογονάνθρακες με τις εξορύξεις και τα μεταλλεία.
  —————
  Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:
  30 Ιανουαρίου 2012 στις 2:15 μμ

  Το κοίταξα το θέμα…ξέρω ότι 2.000 νέες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν. Πιστεύεις δηλαδή ότι η εξόρυξη πετρελαίου δεν κάνει κακό στο περιβάλλον;;; Κρίμα δεν ήρθα στην ομιλία να έβλεπα πόσοι/ες φορούσαν χρυσά δαχτυλίδια, βραχιόλια, σκουλαρίκια…Επίσης θα είστε και υπέρ στο κλείσιμο τον κοσμηματοπωλείων λογικά.
  Καλύτερα γράψε το πραγματικό σου επίθετο, δεν ξέρω το λόγο που κρύβεσαι;;;;
  Τόσα χρόνια ο αγροτουρισμός είναι 2-3 κιόσκια αν δεν σκοτωθείς στο δρόμο..φιλικά. Επίσης καλό θα ήταν όσοι διαφωνούν να μαζευτούν υπογραφές με αρ. ταυτότητας έτσι ώστε όταν ρθει η εταιρεία να μην έχουν το δικαίωμα εργασίας εκεί.
  Και τέλος: υπάρχει μια ιστοσελίδα indymedia όπου το άρθρο για την εκδήλωση δημοσιεύθηκε εκεί, τί σημαίνει αυτό;; Σε αυτή τη σελίδα υμνούνε τον Στάλιν και το φασισμό, τη δολοφονία των ανθρώπων από επαγγελματίες αναρχικούς στην Marfin, οι τρομοκράτες είναι επαναστάτες κλπ. Ελπίζω να μην είχαν κάποια σχέση οι ομιλητές με αυτό το site. Εκεί δεν μπαίνει κανένα σχόλιο-θέμα εκτός εάν είσαι ομοϊδεάτης του αναρχοφασιμού.
  ——————
  Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:
  30 Ιανουαρίου 2012 στις 6:00 μμ

  Το «Μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία» ελπίζω να μην έχει σχέση με μέλη αριστερών ή ακροαριστερών κομμάτων….
  ——————–
  Ο/Η Μαυρόπουλος Θ. Αναστάσιος λέει:
  30 Ιανουαρίου 2012 στις 11:52 μμ

  Γεια σου Ζήση. Επειδή όλες οι προτάσεις και οι απόψεις πρέπει να ακούγονται θα ήθελες να μου πεις αν είσαι πρόθυμος να συμμετέχεις σε μια ανοιχτή συζήτηση ώστε να ξετυλίξεις τις απόψεις σου και όλο αυτό να βιντεοσκοπηθεί και να αναρτηθεί στο διαδίκτυο; Αν γνωρίζεις και κάποιους άλλους που έχουν την ίδια άποψη ευπρόσδεκτοι. Εννοείται ότι θα υπάρχει ισορροπία στην εκπροσώπηση των δύο τάσεων. 1-1 ή 2-2 κ.λ.π. και εννοείται χωρίς κοινό (αν θέλεις και κοινό δεν υπάρχει πρόβλημα).
  e-mail και τηλέφωνα μπορείς να βρεις εδώ http://www.kilkisorama.gr (χρησιμοποίησε τη φόρμα επικοινωνίας για να στείλεις μήνυμα e-mail)
  ———————————-
  Ο/Η Μαυρόπουλος Θ. Αναστάσιος λέει:
  31 Ιανουαρίου 2012 στις 12:13 πμ

  Για το indymedia έκανα μια αναζήτηση στο Google και βρήκα αυτό εδώ http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1357291 αν προσέξεις καλύτερα θα δεις ότι αναφέρει την πηγή από 3feeet halkidiki news 10:02, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 και από κάτω έχει αυτό το link. http://3feeet.blogspot.com/2011/11/blog-post_9654.html
  Περιμένω απάντηση για την πρόταση που σου έκανα.
  ————
  Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:
  1 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:09 μμ

  Γεια σου Αναστάση. Αυτό κάνω…λέω τη γνώμη μου δημόσια εδώ. Δεν μπαίνει οποιαδήποτε πληροφορία ή θέμα στο indymedia εάν δεν εκφράζει κυρίως τον ακροαριστερό χώρο, γι αυτό και πιστεύω ότι έχει σχέση η αριστερά. Τώρα θα μου πείς κακό είναι;;; όχι φυσικά και δεν καταλαβαίνω το λόγο που το κρύβουν…
  Μου λες ότι στη συγκέντρωση-ομιλία υπήρχαν απόψεις μόνο από τη μία πλευρά;;;; Πως το έχασα αυτό….!!!!!!
  ————
  Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:
  1 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:26 μμ

  Καλό θα ήταν να υπήρχε και ο αντίλογος, κρίμα για τους διοργανωτές που δεν το σκέφτηκαν….
  ——————–
  Ο/Η Μαυρόπουλος Θ. Αναστάσιος λέει:
  2 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:02 πμ

  Ζήση με το «Μου λες ότι στη συγκέντρωση-ομιλία υπήρχαν απόψεις μόνο από τη μία πλευρά;;;;» με αδικείς. Δε προκύπτει από αυτά που σου είπα παραπάνω κάτι τέτοιο.
  Με το «Καλό θα ήταν να υπήρχε και ο αντίλογος» αδικείς και αυτούς. Μόλις διάβασα το σχόλιο σου πρώτα ρώτησα αυτούς για αυτό που σου πρότεινα. Δέχτηκαν και για αυτό σου έκανα την πρόταση. Αλλά εσύ τους δικαίωσες. Γιατί έβαλαν στοίχημα ότι δε θα δεχτείς. Μου είπαν δε ότι όλο κάποιοι επώνυμοι-ανώνυμοι είναι αυτοί που είναι υπέρ των μεταλλείων και λένε εξυπνάδες και αναλήθειες σε διάφορα blogs.
  Αν αλλάξεις γνώμη ξέρεις που θα με βρεις. Τα λέμε

  Υ.Γ. Το http://3feeet.blogspot.com// από όπου πήρε το άρθρο το indymedia είναι ακροαριστερό? Γνωρίζεις κάτι?
  —————
  Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:
  2 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:48 πμ

  Για το indymedia ξέρω ότι είναι ακροαριστερό ΣΙΓΟΥΡΑ και το «μέτωπο αγώνα» το ξέρει…υπάρχουν πολλά blog που δεν ξέρουμε ποιοι είναι από πίσω. Το goumenissa.blog το θεωρώ αξιόπιστο και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Και φυσικά δεν είμαι ανώνυμος, γράφω το όνομά μου. Δημόσια γράφω εδώ, αν θέλουν να πούνε και αυτοί τη γνώμη τους μπορούν (πάντα με επίθετο). Κοίταξε τώρα θα ρθώ σε επικοινωνία με ένα άτομο που έχει γράψει και βιβλία για τα θέματα αυτά. Θα του πώ εάν θέλει να μιλήσει αυτός. Πρώτα όμως θα κάνω και γώ μία συγκέντρωση στο ΔΚΠΠ Πολυκάστρου με θέμα: «Υπέρ στην εξόρυξη χρυσού» και μετά θα κάνω διάλογο, θα κινηθώ με τον ίδιο τρόπο (και δεν θα έχω αντίλογο ούτε εγώ).
  Και τέλος θα μου πείς τα ονόματά τους;;; Δηλαδή ποιοί είναι πίσω από το μέτωπο αγώνα;;;
  Πρώτα θέλω 1.000 υπεύθυνες δηλώσεις από δημότες του Δήμου Παιονίας ότι δεν θα εργαστούν στην εξόρυξη χρυσού και μετά το συζητάμε. Από τις φωτογραφίες πάντως βλέπω ότι θα δυσκολευτείς πολύ, να δούμε ποιοι είναι οι κάποιοι και ποιοι οι πολλοί..Φιλικά
  ————
  Ο/Η nitro λέει:
  2 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:30 μμ

  Κ. Βλαχάκη. Ονομάζομαι Σκορδούμπας Νικόλαος.
  Έχω γράψει και εγώ ένα βιβλίο για αυτά που λέτε αλλά δε το βρίσκω. Όταν το βρω θα δω τον τίτλο και θα σας πω να το αγοράσετε.

  Επίσης να απαντήσω σε κάτι που δεν απαντήσατε και να πω ότι το http://3feeet.blogspot.com// είναι κεντροδεξιοακροαριστερό.

  Το indymedia είναι γνωστό ότι οι συνάδελφοί σας στον αμέσως επόμενο από τον όροφο που βρίσκεστε εσείς δηλ. τον 3ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α. το χρησιμοποίησαν πολύ και στο κίνημα των αγανακτισμένων για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να καπελώσουν το κίνημα. Δεύτερη φορά δε πιστεύω να πιάσει οπότε βρείτε κάτι άλλο να πείτε για να πετάξετε λάσπη στο Μέτωπο.

  Η ημερίδα που θα διοργανώσετε στο Πολύκαστρο πιστεύω ότι είναι τόσο αλήθεια όσο και οι 2.000 θέσεις απασχολήσεις. Να σας ενημερώσω απλά ότι από αιρετούς που βρέθηκαν στις 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα για συνάντηση με τον κ. Μανιάτη, ειπώθηκε από κάποιο στέλεχος του υπουργείου για 500 θέσεις εργασίας. Και όταν ρωτήθηκε από πού προκύπτουν αυτές ενώ δεν υπάρχει καν υποψήφιος επενδυτής, δεν ήξερε τι να απαντήσει. Να φανταστώ ότι τους 1.500 που περισσεύουν θα τους πληρώνεις εσύ? Με κάνεις να δακρύζω από συγκίνηση για αυτή την πράξη σου.

  Τέλος να σου πω ότι είσαι κάποιες μέρες πίσω. Από τις 7 Ιανουαρίου σύμφωνα με δελτίο τύπου του Βουλευτή κ. Παραστατίδη το ενδιαφέρον για το Πάικο αποσύρθηκε.

  Γενικά είσαι λίγο πίσω και λες και πολλές αναλήθειες. Δες το γιατί την άλλη φορά δε θα είμαι ευγενικός.

  (Μπορείς να διαβάσεις το δελτίο τύπου του Βουλευτή κ. Παραστατίδη εδώ http://www.kilkis24.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B5/)
  ————————
  Ο/Η nitro λέει:
  3 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:40 πμ

  Σκορδούμπας Νικόλαος πάλι κύριε Βλαχάκη. Από αυτό που ζητάτε «Και τέλος θα μου πείς τα ονόματά τους;;; Δηλαδή ποιοί είναι πίσω από το μέτωπο αγώνα;;;» να υποθέσω ότι είστε ακροξεξιός, Χρυσαυγίτης ή Χουντικός και θέλετε να αρχίσετε το φακέλωμα?
  Φιλικά πάντα
  ————–
  Κύριε Βλαχάκη μπορούμε να συνεχίσουμε εδώ τη συζήτηση αν θέλετε. Ή φοβάστε μη σας σβήσουν και εδώ τα σχόλια.

 14. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

  Εσύ φοβάσαι να γράψεις το όνομά σου και μου λες εμένα εάν φοβάμαι;;;;;; Δεν είναι τυχαίο που διαγράφηκαν τα μηνύματά μου…

 15. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

  Το goumenissa. blog μπορεί να φιλοξενεί τα κείμενά σας. Είναι ανοιχτό και δέχεται την επιχειρηματολογία σας, τις απόψεις σας, τους προβληματισμούς σας. Ακόμα ο σχολιασμός, η κριτική, και η διαφορετική άποψη για τα ήδη δημοσιευμένα άρθρα, είναι χρήσιμα και καλοδεχούμενα. Η συμμετοχή σας, εκτός τού ότι δίνει «ζωή» στον συγκεκριμένο χώρο, προάγει τη σκέψη και τον εποικοδομητικό διάλογο. Μέσα από τα άρθρα σας μπορείτε να καταθέτετε προτάσεις, γιατί όχι και λύσεις για τα όποια προβλήματα του τόπου μας. Ιστορικά γεγονότα, επικαιρότητα, προβληματισμοί, νοσταλγία και ότι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον, έχουν θέση και μπορούν να δημοσιεύονται στο ιστολόγιο μας, αρκεί να υπάρχει ευπρέπεια και κοσμιότητα στο λόγο. Καλή αρχή.
  (από το blog)

  Ο/Η admin λέει:
  6 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:30 μμ

  Ο κύρος Βλαχάκης Ζήσης παιδιαρίζει και θεώρησα σωστό να μη εγκρίνω τα σχόλια του.
  Κάτι ακόμα που μ΄ενοχλει είναι πως γίνονται σχόλια επί των σχολίων και όχι επί του άρθρου, πόσα ακόμα ν΄ άφηνα να περάσουν, να κάνουμε το blog forum;

  Αυτό το σχόλιο αναφέρεται στα μεταλλεία κ admin;;;;;;

  Ο/Η nitro λέει:
  3 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:40 πμ

  Σκορδούμπας Νικόλαος πάλι κύριε Βλαχάκη. Από αυτό που ζητάτε «Και τέλος θα μου πείς τα ονόματά τους;;; Δηλαδή ποιοί είναι πίσω από το μέτωπο αγώνα;;;» να υποθέσω ότι είστε ακροξεξιός, Χρυσαυγίτης ή Χουντικός και θέλετε να αρχίσετε το φακέλωμα?
  Φιλικά πάντα

  Σχόλια στα σχόλια κ admin αλλά διαγράφονται μόνο τα δικά μου…Μία ερώτηση έκανα εάν το “μέτωπο” είναι ακροαριστερό και επιβεβαιώθηκα..ευχαριστώ.

 16. Ο/Η nitro λέει:

  Δε θέλω να το πάω στο προσωπικό το θέμα αλλά με αυτό που λέτε κ. Βλαχάκη υποτιμάτε τη νοημοσύνη όλων μας. Στην τελευταία παράγραφο του σχόλιου σας λέτε «Μία ερώτηση έκανα εάν το «μέτωπο» είναι ακροαριστερό και επιβεβαιώθηκα..ευχαριστώ».

  Στην προτελευταία παράγραφο όπου κοινοποιείτε δικό μου σχόλιο στο οποίο υπάρχουν οι δύο αυτές ερωτήσεις «Και τέλος θα μου πείς τα ονόματά τους;;; Δηλαδή ποιοί είναι πίσω από το μέτωπο αγώνα;;;». Εγώ τις έκανα τις ερωτήσεις;
  Τι να πω…Ψυχίατρο, έτσι λένε το γιατρό που χρειάζεστε.
  Σκορδούμπας Νικόλαος

 17. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

  Ο admin διαγράφει σχόλια που δεν έχουν σχέση με τα μεταλλεία “μας λέει”: Για να δούμε λοιπόν τα σχόλια που αναφέρονται στα μεταλλεία και δεν έχουν διαγραφεί……

  Ο/Η Παρατηρητής λέει:
  2 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:33 πμ
  …………………………………………………….(εδώ γράφει την ερώτηση μου και το διαγράφω εγώ)…………………………………………………………
  Κύριε Βλαχάκη, διαβάζοντας το σχόλιό σας αυτό, μου ήρθε να βάλω τα …κλάματα(!), υποθέτοντας οτι σας είναι άγνωστο πως η χώρα κινδυνεύει κυρίως από αυτούς που κυβερνούν και λιγότερο από αυτούς που διαμαρτύρονται για την κατάντια μας από το 1821 και δώθε… Μήπως κάνω λάθος; Παρακαλώ θα ήθελα την άποψή σας. Επιτέλους τολμήστε να ξεπεράσετε τους φόβους σας και πείτε μας εσείς με ποιό «κόμμα» είστε, με τον Ολυμπιακό ή με τον Παναθηναϊκό; Και εν τέλει ποια «ομάδα» πιστεύετε οτι θα νικήσει στις επόμενες εκλογές!;

  Ο/Η nitro λέει:
  2 Φεβρουαρίου 2012 στις 11:30 μμ
  Κ. Βλαχάκη. Ονομάζομαι Σκορδούμπας Νικόλαος.
  ………………………………………………………………(εδώ κρατάω μόνο “αυτά που είναι για τα μεταλλεία”)……………………………………………….
  Το indymedia είναι γνωστό ότι οι συνάδελφοί σας στον αμέσως επόμενο από τον όροφο που βρίσκεστε εσείς δηλ. τον 3ο όροφο της Γ.Α.Δ.Α. το χρησιμοποίησαν πολύ και στο κίνημα των αγανακτισμένων για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να καπελώσουν το κίνημα. Δεύτερη φορά δε πιστεύω να πιάσει οπότε βρείτε κάτι άλλο να πείτε για να πετάξετε λάσπη στο Μέτωπο.

  Ο/Η nitro λέει:
  3 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:40 πμ
  Σκορδούμπας Νικόλαος πάλι κύριε Βλαχάκη………………….(εδώ γράφει την ερώτηση μου και το διαγράφω εγώ)………………………………….. να υποθέσω ότι είστε ακροξεξιός, Χρυσαυγίτης ή Χουντικός και θέλετε να αρχίσετε το φακέλωμα?
  Φιλικά πάντα

  Ο/Η nitro λέει:
  6 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:50 μμ
  Προς Admin
  Ο κ.Βλαχάκης Ζήσης αφού μας δείλωσε στο σχόλιο του (2 Φεβρουαρίου 2012 στις 10:48 πμ) »Το goumenissa.blog το θεωρώ αξιόπιστο και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις» και αφού έφαγε αυτό που έφαγε δείτε τη λέει στο kilkis24.gr http://www.kilkis24.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CF%81%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9/#comment-4667 .
  Θα παρακαλούσα μόνο παρέμβαση από Admin. Τάσο please ασε τον επώνυμο με τις φούστες σε μένα.

  Ο/Η Μαυρόπουλος Θ. Αναστάσιος λέει:
  6 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:12 μμ
  Τι να ασχοληθείς με τον ‘’άνθρωπο’’? Κάνε ότι θέλεις.

  Και η απάντηση του admin:
  Ο/Η admin λέει:
  6 Φεβρουαρίου 2012 στις 4:30 μμ

  Ο κύρος Βλαχάκης Ζήσης παιδιαρίζει και θεώρησα σωστό να μη εγκρίνω τα σχόλια του.
  Κάτι ακόμα που μ΄ενοχλει είναι πως γίνονται σχόλια επί των σχολίων και όχι επί του άρθρου, πόσα ακόμα ν΄ άφηνα να περάσουν, να κάνουμε το blog forum;

  Να πώ εδώ στους φίλους ότι δεν μπορώ να σχολιάσω πλέον στο blog και τα σχόλιά μου που διαγράφηκαν ήταν επιχειρήματα για το εάν είναι οικολόγοι ή όχι, καθώς και όλο το κείμενο σχετικά με το blog. Και ξαναλέω δεν είναι κακό που είναι αριστεροί πίσω από το μέτωπο…..δεν ξέρω όμως γιατί το κρύβουν!!!! Αναφέρομαι στο indymedia γιατί ανακοινώθηκε και εκεί η συγκέντρωση στο ΔΚΠΠ Πολυκάστρου. Όπως θα δείτε όλα τα σχόλιά μου έχουν σχέση με τα μεταλλεία, με το μέτωπο και με επιχειρήματα. Στη συζήτηση αυτή μόνο εγώ είμαι υπερ των μεταλλείων και εντελώς τυχαία διαγράφονται μόνο τα δικά μου.

  Εδώ η ερώτησή μου δεν ήταν τυχαία…ήθελα να δώ εάν έχει σχέση η αριστερά:

  Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:
  30 Ιανουαρίου 2012 στις 6:00 μμ

  Το «Μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία» ελπίζω να μην έχει σχέση με μέλη αριστερών ή ακροαριστερών κομμάτων….

  Οι όροι χρήσης του blog:
  Όροι χρήσης

  – Απαγορεύεται η χρήση προσβλητικών, ρατσιστικών, πορνογραφικών, απειλητικών ή άλλων με οποιοδήποτε τρόπο στοιχείων τα οποία θα αντίκεινται στους ισχύοντες νόμους του ελληνικού κράτους.

  – Απαγορεύεται η χρήση ψευδώνυμων με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο. ΟΙ διαχειριστές του goumenissa blog διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής αυτών

  – Απαγορεύεται η χρήση κεφαλαίων χαρακτήρων σε σχόλια χρηστών, η επανάληψη του ίδιου σχολίου, η έμμεση ή άμεση διαφήμιση προϊόντων και υπηρεσιών με οποιοδήποτε τρόπο μέσα από τη φόρμα σχολιασμού. ΟΙ διαχειριστές του goumenissa blog διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής αυτών.

  – Τα σχόλια των χρηστών του goumenissa blog εκφράζουν αποκλειστικά τους ίδιους και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους συγγραφείς αυτών.

  – Οι διαχειριστές του goumenissa blog δεν φέρουν καμία ευθύνη και είστε ο μόνος υπεύθυνος-η για οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν κατά τη χρήση των υπηρεσιών του goumenissa blog .

  – Οι διαχειριστές του goumenissa blog δεν είναι υπεύθυνοι για κανέναν έμμεσο ή άμεσο λόγο που να αφορά οποιουδήποτε είδους αποζημίωση απέναντί σας.

  – Τα προσωπικά σας δεδομένα (όνομα, email κτλ.), δεν παραχωρούνται με οποιοδήποτε τρόπο σε τρίτους (με εξαίρεση όπου προβλέπεται από τον νόμο τις αρμόδιες αρχές).

  – Η πνευματική ιδιοκτησία
  Σύμφωνα με τον ν.2121/93 απαγορεύεται κάθε παραμόρφωση, περικοπή ή άλλη τροποποίηση του έργου
  και απαιτείται πάντα η μνεία του δημιουργού και της πηγής.
  (Στην Ελληνική έννομη τάξη ισχύει η αρχή της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς διατυπώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτείται η τήρηση διατυπώσεων για την απόκτηση και άσκηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί ενός έργου, αλλά τα δικαιώματα αποκτώνται και δύνανται να ασκηθούν από τη στιγμή της δημιουργίας του.)

  – Το goumenissa blog δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες άλλων δικτυακών τόπων, στους οποίους παραπέμπει μέσω συνδέσμων.

  – Κάνοντας χρήση της σελίδας αυτής, σημαίνει ότι έχετε αναγνώσει και αποδεχθεί τους παραπάνω όρους χρήσης:

  Θέλω να σταθείτε στον δεύτερο όρο χρήσης και να δείτε το παρακάτω:

  Ο/Η ΑΝΩΝΥΜΟΣ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ λέει:
  4 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:39 πμ
  Ο Φόντας έχει δίκιο . Αδιαλλαξία . Ακόμη και η απαξίωση διαβαθμίζεται . Έχουν φύγει πολλές υπηρεσίες από την Γουμένισσα και προφανώς θα φύγουν …………………………(δεν τα γράφω όλα είναι για άλλο θέμα, κοιτάξτε το ψευδώνυμο και δείτε και τον όρο χρήσης).

  Δείτε και τον πρώτο όρο και όλο τον διάλογο για τα μεταλλεία να βγάλετε συμπεράσματα για το ποιος προσβάλλει ποιον…..

 18. Ο/Η mostas45 λέει:

  Ρε άνθρωπε, φτάνει . Εκτίθεσαι, δε το καταλαβαίνεις? Το μαλάκας από πότε είναι βρισιά και ιδίως όταν το λες στον εαυτό σου? http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CF%82
  http://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CF%82

 19. Ο/Η nitro λέει:

  Ζήση το επίμαχο άρθρο Προστέθηκε: Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
  Δε το σχολίασε κανείς. Και ήρθες εσύ στις 28 Ιανουαρίου 2012 στις 9:40 μμ ενώ έχει αποσυρθεί το ενδιαφέρον του Υπουργείου για το Σκρά για να μας πεις τι? Ότι θα υπάρξουν 2.000 νέες θέσεις απασχόλησης και να απολογηθούμε εμείς ή το Μέτωπο γιατί το indymedia http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1357291 πήρε το άρθρο από το http://3feeet.blogspot.com/2011/11/blog-post_9654.html ?
  Και ενώ σου γίνεται πρόταση για ανοιχτή συζήτηση, εσύ απαντάς με πνεύμα, αναφέροντας χίλια δυο άσχετα για το indymedia. Στο είπα, μόλις βρεις την πρώτη πινακίδα που γράφει ψυχίατρος άνοιξε την πόρτα και μπες να ζητήσεις βοήθεια. Συγνώμη ρε φίλε αλλά η υπομονή έχει και τα όρια της.

 20. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

  Κλασική προβοκάτσια αριστερών………!!!! Ωραία γελάω μαζί σας!!!!!!! Η προπαγάνδα σας δεν περνά σε μένα. (Φυσικά τα παραπάνω που έγραψα ήταν ειρωνικά αφού τα σχόλια σας δεν έχουν καμία σχέση με τα μεταλλεία…πείτε το γρήγορα στον φίλο σας να τα διαγράψει, φτάνει έγινε ρεζίλι εδώ).
  Αρκετά με το blog αριστερών Γουμένισσας…δεν σχολιάζω άλλο για αυτούς.

 21. Ο/Η nitro λέει:

  Τα παραπάνω Ζήση μου τα είπες στο 2ο σχόλιο σου. Κατόπιν έγραψες άλλα 5 σχόλια συν αυτά που σου έσβησε ο admin. Όλα τα σχόλια σου ήταν ειρωνικά επειδή δε αναφερόμασταν στα μεταλλεία? Και αφού το παραδέχεσαι γιατί καταγγέλλεις με τα παραπάνω σεντόνια που ανήρτησες το http://www.goumenissa.eu
  Μπαααα ούτε γιατρός θα σε κάνει καλά. Ένα τοίχο βρες, πάρε φόρα και χτύπα το κεφάλι σου μήπως και συνέλθεις. Δεν ασχολούμαι άλλο με σένα.

  • Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

   “Ο admin διαγράφει σχόλια που δεν έχουν σχέση με τα μεταλλεία «μας λέει»: Για να δούμε λοιπόν τα σχόλια που αναφέρονται στα μεταλλεία και δεν έχουν διαγραφεί……” αυτό ήταν ειρωνικό φίλε κομμουνιστή, τί δεν καταλαβαίνεις;;;;; Τα σχόλιά σας δεν αναφέρονται στα μεταλλεία και δεν διαγράφονται σε αντίθεση με τα δικά μου που διαγράφονται ενώ έχουν σχέση……παιδιαρίζεις τωρα.

 22. Μπράβο κ.Παγλαρίδη, το θέσατε πολύ ωραία το θέμα. Αν και προσωπικά διαφωνώ με την προτεινόμενη εξορυκτική δραστηριότητα, προχθές στο Συνεδριακό Κέντρο ντράπηκα ειλικρινά όταν αντίκρυσα τη συμπεριφορά των δήθεν οικολόγων. Κραυγές, βρισιές, απειλές και προπηλακισμοί. Ήμασταν μια αγέλη ζώων που ήρθε οπλισμένη με προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Ένας όχλος προαποφασισμένος να μην ακούσει το παραμικρό, ένας όχλος που δεν κάνει ποτέ διάλογο διότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Μια αποκρουστική εικόνα. Ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατικών αρχών και ανθρώπινων αξιών.

Σχολιάστε