My Twitter Feed

13 Μαρτίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διοικητήριο με γεωθερμική ενέργεια -

Παρασκευή, 12 Μαρτίου, 2021

Πάντα “κόκκινοι”/15 νέα κρούσματα -

Παρασκευή, 12 Μαρτίου, 2021

Ηλεκτροκίνηση στο Δήμο Παιονίας -

Παρασκευή, 12 Μαρτίου, 2021

Πράσινο φως για το Δικαστικό -

Παρασκευή, 12 Μαρτίου, 2021

Ανακούφιση τα 3 μόνο κρούσματα -

Πέμπτη, 11 Μαρτίου, 2021

Αναπλάθεται ο χώρος της Δοϊράνης -

Πέμπτη, 11 Μαρτίου, 2021

Παιονία: Βοήθεια σε σεισμοπαθείς -

Τετάρτη, 10 Μαρτίου, 2021

Ράπιντ τεστ από το Δήμο Παιονίας -

Τετάρτη, 10 Μαρτίου, 2021

Και εσύ ‘Ανγκελα;

Stelios_KouloglouΤου Στέλιου Κούλογλου

—————————————————————————————————————————————————————Το σημερινό άδειασμα του Α.Σαμαρά από τη “Νονά”, όπως το ομώνυμο γερμανικό best seller αποκαλεί την Γερμανίδα καγκελάριο, έρχεται να ολοκληρώσει την χωρίς ιστορικό προηγούμενο διεθνή απομόνωση πρωθυπουργού,μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε ο Γ. Παπανδρέου, όταν το 2011 ταξίδευε στις Κάννες για να απολογηθεί στους Μερκοζί για το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει, δεν είχε βρεθεί σε τόσο δυσχερή θέση στην διεθνή σκακιέρα: είχε τουλάχιστον το επιχείρημα ότι ήθελε να αποφασίσει ο λαός και ότι είχε  εμμέσως ενημερώσει τους 2 ηγέτες για τις προθέσεις του. Τώρα η κυρία Μέρκελ σπεύδει να διευκρινίσει ότι την αποκλειστική ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ο ..βαφτισιμιός και συγχρόνως αφήνει τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ , με τον οποίο πιθανότατα θα συγκυβερνήσουν από τον Σεπτέμβριο, να βάλει την ταφόπλακα: “το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί απειλή για την δημοκρατία”.

merkel-samarasΣτο Βερολίνο και τις άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, θέλουν να προλάβουν την μετεξέλιξη του υπό τον κ. Σαμαρά συστήματος εξουσίας σε ένα καθεστώς ανάλογο με αυτό του Βίκτορ Ορμπάν,του Ούγγρου πρωθυπουργού που ξεκίνησε ως κεντροδεξιός για να κυβερνάει σήμερα σε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα Jobbik( ανάλογης ..ποιότητας με την Χρυσή Αυγή, 17% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές) υιοθετώντας μάλιστα πλήρως την αντισημιτική, ξενοφοβική και φιλοναζιστική πλατφόρμα του τελευταίου. Στην Ουγγαρία ο Ορμπάν απέφυγε τόσο άγαρμπες κινήσεις όσο το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πέρασε όμως από την Βουλή ένα δρακόντειο νόμο περί τύπου ,ο οποίος μεταξύ των άλλων υποχρεώνει τους δημοσιογράφους που δουλεύουν σε δημόσια μέσα ενημέρωσης να προβάλλουν υποχρεωτικά “την ουγγρική εθνική ταυτότητα” στα ρεπορτάζ τους. Ακόμη και ο κατάλογος των Εβραίων που ζουν στην Ουγγαρία ζητήθηκε επισήμως στην Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, αλλά ο Ορμπάν αγνοεί τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών και του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, όπου ανήκει μαζί με την Μέρκελ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι, αντίθετα με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας που έχει να υλοποιήσει ένα light πρόγραμμα ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό και δεν ανήκει στην ευρωζώνη, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει περιθώρια κινήσεων και αυτονόμησης από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Η ομόφωνη κατακραυγή στο εξωτερικό, η χθεσινή ιστορική παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας και το σταθερό όχι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όχι μόνο στο κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και στις διάφορες παραλλαγές του, τις οποίες πρότεινε η ΝΔ όταν είδε ότι τα πράγματα σκουραίνουν, η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης όπως αποτυπώνεται στην χθεσινή δημοσκόπηση Vprc-Tvxs αλλά και σε σημερινές μετρήσεις, καθώς και η συνεχιζόμενη αυθόρμητη και μαζική συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα έχουν φέρει το επιτελείο Σαμαρά με την πλάτη στο τοίχο.

Μπορεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ να ξεχάστηκαν το λάθος του ΔΝΤ και το φιάσκο της Gazprom, αλλά η τακτική “αλλαγής της ατζέντας” μετατράπηκε σε μπούμεραγκ. Η καλύτερη οδός διαφυγής για τον κ. Σαμαρά είναι να “διευκολύνει” το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε την Δευτέρα να παγώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ , μέχρι να αποφασιστεί στην Βουλή η τύχη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Σίγουρα η ομάδα Σαμαρά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα βγουν σοβαρά τραυματισμένοι από τον πόλεμο της ΕΡΤ, ενώ το πρόβλημα των 2000 απολύσεων μέχρι το τέλος του μήνα που ζητά η τρόικα για να εκταμιεύσει την δόση θα τεθεί ξανά και σε επείγουσα βάση. Όμως έτσι όπως έφεραν τα πράγματα, μετά από ένα φεστιβάλ άκρατης αλαζονείας, αυταρχισμού και κακών υπολογισμών, δεν υπάρχει άλλη λύση. Είτε θα ανοίξει η ΕΡΤ, ή θα γίνουν εκλογές.

Σχολιάστε