My Twitter Feed

30 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καθησυχάζουν για τον σεισμό

“H περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, για τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το νομό Κιλκίς και μια ευρύτατη περιοχή στη 1.22 πμ.

seismos-kilkis“Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και οκτώ μέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό”, πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

Απ` τη πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι ο σεισμός “μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στην ίδια τάξη μεγέθους με τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις” και ότι “στην περιοχή αυτή δε γνωρίζουμε αν έχει γίνει ποτέ κάποιος ισχυρός σεισμός, καθώς έχουν γίνει σεισμοί μέχρι 5 Ρίχτερ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει όριο και μπορεί να ξεπεραστεί”.

«Είναι αδύνατο να προβλέψουμε αν θα γίνει κάποιος δυνατότερος σεισμός από το ίδιο ρήγμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρήγμα του Κιλκίς θα έχει την δική του μετασεισμική ακολουθία», υπογράμμισε ο κ. Καρακώστας, τονίζοντας ότι δεν συνδέεται ο σημερινός σεισμός με τα γνωστά ρήγματα στην περιοχή της Βόλβης που έδωσαν τον μεγάλο σεισμό του 1978.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο θυμίζουν ότι ο σεισμός “έσπασε” πολλά μικρά ρήγματα που βρίσκονται στην περιοχή και χαρακτηρίζουν φυσιολογική την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και για τον λόγο αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) δίνει επίσης στα 4,7 Ρίχτερ το μέγεθος νέου του σεισμού, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Πολυκάστρου και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Δρακάτος: Ψυχραιμία

Ψυχραιμία συνιστά στους πολίτες ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Δρακάτος, όσον αφορά στις προβλέψεις για επικείμενο μεγάλο σεισμό ακόμα και 7 Ρίχτερ, που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα συνάδελφοί του σεισμολόγοι.

“Ο κόσμος να παρακολουθεί μόνο επίσημες ενημερώσεις Αρχών και Φορέων και όχι να ακούει κάθε σεισμολόγο που εκφράζει μια προσωπική άποψη. Και αυτό, ακόμα και αν αυτό το πρόσωπο που την εκφράζει, είναι σε κάποια σημαντική θέση. Μπορεί κάποιος από εμάς να έχει μια άλλη άποψη, η οποία επιστημονικά να είναι απόλυτα σεβαστή, όμως δεν είναι επίσημη άποψη”, τόνισε ο κ. Δρακάτος.

Αντιμετωπίσιμος ένας σεισμός ως 6,5 Ρίχτερ

Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα σεισμό της τάξης των 6 έως 6,5 βαθμών, αλλά σε περίπτωση πιο ισχυρού σεισμού θα χρειαστούμε βοήθεια από το εξωτερικό. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και πρόεδρος Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ομιλία του, που περιστράφηκε κυρίως γύρω από τους πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία, ο κ.Λέκκας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων γεωεπιστημόνων πως η έντονη σεισμικότητα στην Ιταλία δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας είπε μεταξύ άλλων ότι “ναι μεν οι σεισμοί δεν προβλέπονται αλλά πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει στη χώρα μας ένας, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα”.

Σχολιάστε