My Twitter Feed

25 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

SOS από το σχολείο της Μεγ. Βρύσης -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ANKI: Γαστρονομία και τουρισμός -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Λ. Καχριμάκη -

Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ-16 και Κ-20 -

Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Ο Κεφαλογιάννης σε ΠΕ και Δήμο Κιλκίς -

Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Δημιουργίες πτυχιούχων και φοιτητών -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές”

Με τίτλο “κάτω τα χέρια από τις λαϊκές αγορές” η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Παιονίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

“Η πρόσφατη ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών του Δήμου Παιονίας από τη δημοτική αρχή και τμήμα της μείζονος αντιπολίτευσης, κατ’ εφαρμογή του Ν. 4849/21, ούτε την “τάξη” επιβάλλει στις λαϊκές αγορές, ούτε “εκσυγχρονισμό” επιφέρει, όπως θέλουν να προβάλλουν.

Ουσιαστικά Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση επιβάλλουν ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, που οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών και των μικροπωλητών και οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στο να πεταχτούν εκτός λαϊκών αγορών. Κάτι τέτοιο θα έχει αντανάκλαση στις τιμές των προϊόντων και κατ’ επέκταση στη λαϊκή κατανάλωση. Ουσιαστικά μπαίνει στο στόχαστρο η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητά της να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα και σε προσιτές τιμές, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα των εργαζομένων.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Σωματείο Παραγωγών και Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Νομού Κιλκίς, μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, αντιδρά οργανωμένα σε αυτές τις αποφάσεις και έχει ήδη προκηρύξει επ’ αορίστον αναστολή λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Αξιούπολης.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας θεσμοθετεί κριτήρια για τη χορήγηση άδειας ή αλλαγής θέσης. Συγκεκριμένα, ένας παραγωγός ή μικροπωλητής με τέσσερα τέκνα και ένα απολυτήριο λυκείου μοριοδοτείται με μόλις 45 μόρια έναντι ενός νέου, μικρότερου των 30 ετών, χωρίς τέκνα αλλά με πτυχίο δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης… ο οποίος θα μοριοδοτείται με 55 μόρια, οξύνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ συναδέλφων.

Για να μην μιλήσουμε για τη χωροθέτηση των Λαϊκών Αγορών και ιδιαίτερα της Λαϊκής της Αξιούπολης που περισσότερα προβλήματα δημιουργεί, παρά επιλύει ή για τα τσουχτερά πρόστιμα που ανά πάσα στιγμή θα ενεργοποιούνται εάν κάποιος “μπει” στο μάτι “κάποιου”. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως απαγορεύεται η “οποιαδήποτε παρουσία οχημάτων”… στο χώρο της λαϊκής αγοράς, η “ηχορύπανση με φωνασκίες”…, η “μη τήρηση της ομοιομορφίας και ενιαίας αισθητικής του εκθετηρίου των προς πώληση προϊόντων”…

Όλα τα παραπάνω μόνο το λαό της περιοχής δεν εξυπηρετούν. Το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον περαιτέρω περιορισμό των τελευταίων ψηγμάτων προστασίας των μικροπαραγωγών και μικροεπαγγελματιών, με σκοπό να παραδοθούν οι λαϊκές αγορές σε μεγαλεμπόρους και επιχειρηματίες.

Θεωρούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι οι Λαϊκές Αγορές πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, να στηρίζουν τους μικροπαραγωγούς και τους μικροπωλητές και όχι να τους περιορίζουν.

Στεκόμαστε στο πλευρό τους, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους για την ανατροπή του νόμου, σε έναν συνολικό αγώνα για να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας στις λαϊκές αγορές.”

Σχολιάστε