My Twitter Feed

9 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα ατομικής προστασίας σε ΓΝΚ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Κάστανο: Από το Πάικο στην Ιταλία

KASTANAΚατάφεραν και έβγαλαν το προϊόν τους εκτός συνόρων και κέρδισαν μία θέση στην ιταλική αγορά. Καστανοπαραγωγοί από τη Γρίβα Κιλκίς πούλησαν μεγάλο μέρος της σοδειάς τους στην Ιταλία. Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο παραγωγός Πέτρος Τσιάρας, «όλοι οι παραγωγοί κάναμε μία προσπάθεια, για να μπορέσει το κάστανο να βγει και εκτός συνόρων. Το κάστανο της περιοχής μας είναι πολύ γευστικό».

Μία μικρή ομάδα καστανοπαραγωγών 15 ατόμων από τα χωριά Γρίβα, Πεντάλοφο και Καστανερή Κιλκίς ενώνουν τις δυνάμεις τους και κινούν τα νήματα για την πιστοποίηση του προϊόντος της περιοχής τους. «Έχουμε μπει στη διαδικασία να πιστοποιήσουμε το κάστανο του Πάικου, για να μπορεί πιο άμεσα η παραγωγή να γίνει και από μικρότερες ομάδες παραγωγών. Θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη μεταποίηση του προϊόντος, χωρίς μεσάζοντες. Δηλαδή, κάποιος παραγωγός να μπορεί μόνος του να επεξεργαστεί την παραγωγή του», εξηγεί ο κ. Τσιάρας.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ

Στην Ελλάδα το κάστανο δεν είναι πολύ γνωστό σαν παραγωγή, σαν ξηρός καρπός. «Εμείς εδώ και 17 χρόνια ξεκινήσαμε στο χωριό μας τη γιορτή του κάστανου. Είναι πολύ γλυκό, διαφέρει από το κάστανο των άλλων περιοχών. Λόγω της ποιότητας και του πολύ καλού μεγέθους, ζητήθηκε από εγχώριους αλλά και από ευρωπαίους εμπόρους. Παράγουμε περίπου 800 τόνους. Τη μεγαλύτερη παραγωγή την αγόρασε ιταλός έμπορος. Στην Ιταλία το κάστανο είναι διαδεδομένο ακόμη και στα φαγητά και στα γλυκά. Είναι μέσα στις διατροφικές τους συνήθειες» λέει ο καστανοπαραγωγός από τη Γρίβα. «Οι ποσότητες που εξήχθησαν στην Ιταλία ήταν μεγάλες. Όταν ήρθε ο ιταλός έμπορος στο χωριό, ξεναγήθηκε στο βουνό, είδε τις καστανιές. Του άρεσε ο καρπός και μας είπε ότι του χρόνου θα αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες. Πήρε στην αρχή κάποια δείγματα, είδε τα σάκχαρά του και από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία συνεργασία με την Ιταλία. Και από άλλες χώρες της Ευρώπης έδειξαν ενδιαφέρον. Η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη και από την εγχώρια αγορά» προσθέτει με καμάρι ο κ. Τσιάρας.

Το Πάικο αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 οικογένειες έχουν ως δεύτερη ασχολία το κάστανο. Λόγω του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή, το κάστανο που παράγεται είναι ιδιαίτερα γλυκό και γευστικό.

Της Μαριάνας Παπαδάκη – Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχολιάστε