My Twitter Feed

22 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μετεό σταθμός στην Αξιούπολη -

Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Κλειστά πάντα τα εργαστήρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Σήκω Ψυχή μου στα Ελευθέρια -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα για νέα απεργία -

Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κασσελάκης: Υπέγραψε ομόνοια! -

Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ στο νομό -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Εκλογική επιτροπή και μήνυμα -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κόντρα δήμου με διευθύντρια ΔΕ -

Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κάρπη: Θέλουμε δεσμεύσεις και έργα υποδομής

ydragogeio“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε οι όποιες προφορικές υποσχέσεις που εκτοξεύονται κατά καιρούς να γίνουν έγγραφες διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένα έργα υποδομής προς τον  οικισμό της Κάρπης (νέο αρδευτικό, νέο αποχετευτικό…). Προτείνουμε να ξεκινήσουν τα έργα αυτά και κατόπιν να συζητήσουμε για τυχόν περισσεύματα του πόσιμου νερού και την αξιοποίηση τους”.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΣ Κάρπης, Αθανάσιος Παλάνης, μ` αφορμή τη συζήτηση του θέματος υδροδότησης της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου, στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Πολυκάστρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παλάνης αναφέρει τα εξής:

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Παιονίας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ» η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παιονίας με δεύτερο  θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση-ενημέρωση για την υδροδότηση της Δημοτικής Ενότητας Πολυκάστρου από τις πηγές του Πάικου».

            Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του Δημάρχου κ. Λαπόρδα, του  Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ, κ. Αναστασιάδη και του συνταξιούχου υδρογεωλόγου του ΙΓΜΕ κ. Βεράνη, ο οποίος,  παρουσιάζοντας μετρήσεις παρελθόντων ετών, προσπάθησε να πείσει για την επάρκεια του νερού της πηγής της Κάρπης.

            Κατόπιν ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας Κάρπης, οι οποίες αναφέρονταν στην ανάγκη ακύρωσης της μελέτης υδροδότησης με αριθμ. 27/2012 της ΔΕΥΑ Παιονίας και της εκπόνησης μιας νέας μελέτης «Συνολικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Πάικου» για όλο το Δήμο Παιονίας. Τονίστηκε απ’ όλους τους ομιλητές πως το πόσιμο νερό του υδραγωγείου Κάρπης καλύπτει τις ανάγκες του οικισμού και δεν επαρκεί για την υδροδότηση άλλων οικισμών. 

            Ενδεικτικά έγινε αναφορά στα παρακάτω σημεία της μελέτης, τα οποία την καθιστούν αναξιόπιστη:

            Σελ. 8: …η μέση ετήσια παροχή της πηγής με τα στοιχεία του ΙΓΜΕ είναι περίπου 730 μ3/h. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή της πηγής Κάρπης μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας μεγαλούπολης 75.000 κατοίκων.

            Σελ. 9: Οι οικισμοί που προβλέπεται να υδροδοτηθούν από τα νερά της πηγής Κάρπης είναι οι παρακάτω: Πολύκαστρο, … (συνολικά 24! οικισμοί)

            Σελ.13-14: Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη υδροληψίας πόσιμου νερού ακόμη και για άρδευση κατά τους θερινούς μήνες, καταρρίπτοντας έτσι τη γραπτή δέσμευση του Δημάρχου προς το Τ.Σ. Κάρπης, πως τους θερινούς μήνες δε θα γίνεται υδροληψία (επιστολή Δημάρχου με ημερ. 11.02.13). 

            Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

            Το έργο θα σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού σε νερό την περίοδο αιχμής (καλοκαίρι). Γιατί αν ληφθούν υπ’ όψη οι μέσες ανάγκες θα υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα το χειμώνα και έλλειψη το καλοκαίρι.

            Σελ. 27-28: Το τοκοχρεωλύσιο του δανείου θα επιβαρύνει όλους τους κατοίκους.

            … Η χρέωση των κατοίκων θα γίνει με επιβάρυνση στο κ.μ. νερού. Το συνολικό ποσό με το οποίο θα χρεώνονται οι κάτοικοι πρέπει να καλύπτει τα έξοδα συντήρησης, λειτουργίας και διοίκησης καθώς και το τοκοχρεωλύσιο του δανείου για την κατασκευή του έργου….

 

            Με τις θέσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας Κάρπης συντάχθηκαν και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη απόσυρσης της μελέτης, καθώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και παρουσιάζει αρκετά μεμπτά σημεία τα οποία χρίζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Τονίστηκε πως στην ουσία πρόκειται για την κατασκευή ενός αγωγού, ο οποίος  βάσει των οικονομικών δεδομένων κατασκευής του που αναφέρονται στη μελέτη και την ταυτόχρονη αβεβαιότητα επάρκειας νερού της πηγής της Κάρπης, προβληματίζει για την οικονομική ωφέλειά του.

            Η συζήτηση διήρκεσε γύρω στις δυόμιση ώρες και έκλεισε με τη δευτερολογία του Δημάρχου. Η υπόσχεσή του πως δε θα θιγεί το υπάρχον καθεστώς υδροδότησης του οικισμού Κάρπης και πως θα μεταφερθεί μόνο το νερό που περισσεύει στην Δ.Ε. Πολυκάστρου δεν πείθει του κατοίκους της Κάρπης.

            Η σθεναρή εμμονή του Δημάρχου στη συγκεκριμένη μελέτη, χωρίς να μας δώσει πειστικές απαντήσεις στους προβληματισμούς που θέσαμε, δεν μας επιτρέπει να καθησυχάσουμε.

            Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε οι όποιες προφορικές υποσχέσεις που εκτοξεύονται κατά καιρούς να γίνουν έγγραφες διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένα έργα υποδομής προς τον  οικισμό της Κάρπης (νέο αρδευτικό, νέο αποχετευτικό…).

            Προτείνουμε να ξεκινήσουν τα έργα αυτά και κατόπιν να συζητήσουμε για τυχόν περισσεύματα του πόσιμου νερού και την αξιοποίηση αυτών.

            Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να παρακολουθήσουν το βίντεο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του kilkisorama.gr ώστε να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να μην επηρεάζονται από διάφορες “ύποπτες” δημοσιεύσεις στον έντυπο τύπο ή στο διαδίκτυο.”

Σημείωση από ΚΙΛΚΙΣ24: Από το ανωτέρω κείμενο αφαιρέθηκε παράγραφος που αναφέρεται σε δημοσίευση τοπικής εφημερίδας, καθότι αυτό μας επέβαλαν οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

To βίντεο από kilkisorama.gr:

Σχόλια
One Response to “Κάρπη: Θέλουμε δεσμεύσεις και έργα υποδομής”
  1. Ο/Η Πολίτες πρώην Δήμου Γουμένισσας λέει:

    Ενημερωτικό και καλά ζυγισμένο το δελτίο τύπου του Δ.Σ. Κάρπης.Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στο Δήμαρχο κ. Λαπόρδα να προχωρήσει στη προκύρηξη συγκεκριμένων έργων υποδομής και όχι μόνο υποσχέσεων ώστε μελλοντικά να υπάρξει η δυνατότητα μιας συμβιβαστικής και κοινά αποδεκτής λύσης για όλους ως προς το ζήτημα που έχει προκύψει.
    Τι κάνει όμως ο Δήμαρχος; Δεν βλέπει την ουσία του προβλήματος αλλά μιλάει για πάτρονες των κατοίκων της Κάρπης. Την ίδια μελέτη της ΔΕΥΑΠ, η οποία «μπάζει» από παντού, την δίνει στον υφυπουργό Ανάπτυξης για να την προωθήσει σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.Με αερολογίες και αυταρχισμό πιστεύει ότι θα λύσει αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα υδροδότησης λες και δεν γνωρίζει πως χωρίς τη συναίνεση του Τ.Σ. και των κατοίκων της Κάρπης το σχεδιασμένο έργο του είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
    Δίνει την εντύπωση ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του.
    Κ.Δήμαρχε, χωρίς να ρωτηθούμε ενταχθήκαμε όλοι η κάτοικοι του πρώην Δήμου Γουμένισσας στη ΔΕΥΑΠ Πολυκάστρου η οποία βαφτίστηκε σε Παιονίας. Καλούμαστε σε καιρούς τρομερής οικονομικής κρίσης να πληρώνουμε φοβερές αυξήσεις (από 30 σε 49 (2012) και 69 ευρώ το 2013) για το νερό, το οποίο είναι «τρεχούμενο» στην περιοχή μας και χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για εμάς.
    Αυτή η αύξηση είναι διπλά απράδεκτη, καθώς έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των Δημοτικών Τελών από 0,60 ευρώ το τ.μ. σε 1,50 ευρώ το 2013. Μία αύξηση των 150%!!!, χωρίς να γίνει ούτε ένα έργο στην περιοχή μας.
    Πώς τολμάτε αλήθεια κ. Δήμαρχε να ζητάτε αλληλεγγύη από τους κατοίκους της Κάρπης, τη στιγμή που ζώντας στη μεθώριο τους έχετε ήδη επιβαρύνει με τα αυξημένα δημοτικά τέλη και την αυξημένη τιμή για το νερό, το οποίο κυριολεκτικά ρέει διπλά τους;
    Για να καταλάβουμε δηλαδή, όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. Παιονίας θα αποσκοπούν στο να ικανοποιηθούν οι όποιες επιθυμίες του πρώην Δήμου Πολυκάστρου και να καλυφθούν τα οικονομικά ανοίγματά του για την κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι υποδομής και για τα οποία μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει λογοδοτήσει;
    Καλούμε το Δήμαρχο του Δήμου Παιονίας να λογικευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι είναι Δήμαρχος όλου του Δήμου Παιονίας και όχι μόνο του Πολυκάστρου.
    Πολίτες πρώην Δήμου Γουμένισσας.

Σχολιάστε