My Twitter Feed

7 Μαΐου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

3,8 εκ. για συντήρηση δρόμων -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή οι διακοπές σε φ/β -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΔΕΔΥ: Όλοι σε απεργία 1ης Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα φορέων για τη 1η Μάη -

Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Απίστευτη ανατροπή από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ -

Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Βροντερό “παρών” για την Υγεία -

Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερώτηση ΚΚΕ για τη Παθολογική -

Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απεργιακό κάλεσμα και συλλαλητήριο

Κάλεσμα για συμμετοχή στον “ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ” καλούν για τη Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη, στις 10:30π.μ, στη ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ του ΚΙΛΚΙΣ, τα ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ΤΥΠΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ν. ΚΙΛΚΙΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ν. ΚΙΛΚΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΙΛΚΙΣ.

Ανάλογο κάλεσμα απευθύνουν και η ΔΑΣ ΟΤΑ Κιλκίς – Παιόνιας, καθώς και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών.

Η ανακοίνωση των σωματείων:

“Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ σε ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα. Αίσχος!

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει αυτό το τερατούργημα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η εγκληματική πολιτική της δεν υπολογίζει ούτε τις ανθρώπινες ζωές, ούτε τον πόνο και τη δυστυχία που έχει πνίξει ολόκληρους νομούς της χώρας μας.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα! Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει το νέο τους έγκλημα! Η εργατική τάξη της χώρας μας, τα συνδικάτα, όλος ο λαός δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Μαζί με την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία θα οργανωθεί η αντίσταση και ο απεργιακός ξεσηκωμός:

 • Για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
 • Για να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που μετρά δολοφονημένους και αγνοούμενους. Υπεύθυνοι για αυτό είναι η Ε.Ε., η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
 • Για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη: Ανυποχώρητος αγώνας για όσα έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι και τους τα στερεί η πολιτική του κέρδους!

 • Σταθερή και μόνιμη εργασία, Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, σύγχρονα δικαιώματα.
 • 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, κατάργηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης
  Διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
 • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.
 • Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Άμεση υλοποίηση όλων των μετρων πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά) στο Κιλκίς και σε όλη την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ”

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ

Σε συνέχεια του απεργοκτόνου νόμου «Αχτσιόγλου», του νόμου – έκτρωμα «Χατζηδάκη», βρίσκεται το νέο τερατούργημα «Γεωργιάδη» για τα εργασιακά που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντας μας έναν αιώνα πίσω. Αποτελεί επιτομή της αντεργατικής πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και του εργασιακού μεσαίωνα που ετοιμάζει η κυβέρνηση να επιβάλει στους εργαζόμενους.

Μετά 140 χρόνια από την καθιέρωση του 8ωρου και τους αγώνες για την υπεράσπιση του, η κυβέρνηση επιχειρεί να καθιερώσει την 13ωρη εργασία, την 78ωρη εβδομαδιαία εργασία. Μας θέλουν δηλαδή να δουλεύουμε από νύχτα σε νύχτα και μέχρι τα 74 όπως προβλέπει άλλη νομοθετική διάταξη.

Στο ίδιο σ/ν – τερατούργημα επεκτείνει την «ευελιξία» συμβάσεων με εργασία στα μέτρα του εργοδότη, όπως και όποτε αυτός θέλει, διευκολύνει την εργοδοσία και όχι τον εργαζόμενο με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, καταστρατηγώντας την πενθήμερη εργασία παντού, ενισχύει ακόμα περισσότερο την απεργοκτόνα νομοθεσία του δικαιώματος της απεργίας, αντιμετωπίζοντας ως έγκλημα «εσχάτης προδοσίας» την περιφρούρηση της απεργίας.

Στο συγκεκριμένο νόμο υπάρχουν άρθρα από τα οποία το δημόσιο εξαιρείται (1Α,69Α/69Β/70Α/182Α/189) για το υπόλοιπο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν η εργασία τα Σάββατα με προσαύξηση (ΑΡΘΡΟ 25 &26) ισχύει και για υπηρεσίες του Δημοσίου είτε λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε όχι. Τι σημαίνει η προσαύξηση 40% που λέει ο νόμος για έναν εργάτη καθαριότητας: 780ευρώ βασικός μισθός/30ημέρες που υπολογίζεται το ημερομίσθιο=26 ευρώ μικτά Χ 40% η προσαύξηση= 10.4 ευρώ μικτά. 8 ευρώ καθαρά για να καταργήσουν το πενθήμερο!!! Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι όποιος εργαζόταν Σάββατο θα έπαιρνε ένα ρεπό με χορήγηση την επόμενη βδομάδα ώστε να μην υπάρχει καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο ( ΑΡΘΡΟ 28) και επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή σε ενώσεις προσώπων ή ακόμη και σε ατομική διαπραγμάτευση δεν έχει εξαιρέσεις αν πρόκειται για φορέα του δημοσίου ή ιδιωτική επιχείρηση (παρότι στο νόμο υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποιες κατηγορίες επαγγελμάτων).

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο και η Οδηγία της ΕΕ υπηρετούν δήθεν την …προστασία των εργαζομένων, δεν πείθουν κανέναν. Άλλωστε η εμπειρία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

Η τιμωρία έρχεται από το άρθρο 31 για όσους υπερασπίζονται την απεργία ή αγωνίζονται με όποια μορφή δράσης αποφασίζουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, όπως οι καταλήψεις, θα τιμωρούνται το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με 6μηνη φυλάκιση κ 5000 ευρώ πρόστιμο. Πρόστιμα και ποινή φυλάκισης θα επιβάλλονται ακόμα και για «ψυχολογική βία», δηλαδή θα ποινικοποιηθεί ακόμα και η παραίνεση ή το μοίρασμα ανακοίνωσης σε απεργοσπάστη.

Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, μάχεται καθημερινά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και όρους ζωής και εργασίας, γιατί τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, παρουσιάζουν τα ψίχουλα για παντεσπάνι και βαφτίζουν το κρέας ψάρι, η κυβέρνηση τις έχει στο «τσεπάκι» της. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που προσπαθούν και τώρα να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους και να πείσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά το Δημόσιο, όταν στο νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τώρα απαιτείται ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ να αποδομήσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα σε κάθε χώρο δουλειάς, με Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο αυτό το νομοσχέδιο να πάει στο καλάθι των άχρηστων.

Δίνουμε αποφασιστική αγωνιστική απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή μας στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023 και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10:30 το πρωί, στην πλατεία Ειρήνης, στο Κιλκίς, διεκδικώντας 7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Όπως ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων και των συνδικάτων, έτσι και το αντεργατικό τερατούργημα Γεωργιάδη, με τον οργανωμένο και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων, να έχει την ίδια τύχη!

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2023

και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των σωματείων και φορέων του νομού,

στις 10:30 το πρωί, στην Πλατεία Ειρήνης

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την ώρα που…

… ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της.

… στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοιχτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

… τα σχολεία στο Κιλκίς και την Παιονία, όπως και σε όλη τη χώρα, έχουν ξεκινήσει με 10άδες ελλείψεις εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, με τη χρηματοδότηση των σχολείων να παραμένει και φέτος μειωμένη, με το προσωπικό καθαριότητας να πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να διατηρεί καθαρές τις τάξεις, με τη σχολική στέγη να είναι άγνωστο αν θα «αντέξει» σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς, οι αναγκαίες εργασίες επισκευών και συντηρήσεων να προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, και ακόμα να μην έχουν κατασκευαστεί νέα σύγχρονα σχολεία.

Η κυβέρνηση κυνικά και ξεδιάντροπα φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που είναι χειρότερο ακόμα και από αυτό της διαβούλευσης, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τη δουλειά ήλιο με ήλιο και γιγαντώνει την «ευελιξία», ενώ ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Συγκεκριμένα προβλέπει κατάργηση του 5ήμερου και το 8ωρου, το «δικαίωμα» στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους 13 ώρες την ημέρα και 78 ώρες την εβδομάδα, φέρνει τις «συμβάσεις μηδενικού ωραρίου», σύμφωνα με Οδηγίες της ΕΕ. Περιλαμβάνει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων, της παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, κατ’ απαίτηση των εργοδοτών όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση. Προβλέπει να στέλνεται στο δικαστήριο όποιος αγωνίζεται και διαμαρτύρεται, ομολογώντας τελικά ότι οι αγώνες και οι απεργίες ενοχλούν κράτος και εργοδοσία και είναι το ισχυρό όπλο των εργαζόμενων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σμπαραλιάζει τις ζωές των συζύγων, των παιδιών μας, των φίλων μας, των μαθητών μας, οι οποίοι το μόνο που θα κάνουν είναι να δουλεύουν και να κοιμούνται μέχρι να μην αντέχουν άλλο.

Την ίδια στιγμή, όμως, χτυπάει και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο δημόσιο, στην εκπαίδευση. Πέρα από τους νέους περιορισμούς στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ανοίγει το δρόμο ώστε…

… Να μπορεί να έχει αναπληρωτές μιας χρήσης, εκπαιδευτικούς stand by (όπως γίνεται σε χώρες της ΕΕ, την Αγγλία, τη Γαλλία κ.α.), που κάθε μέρα, ανάλογα με το κενό που προκύπτει να αλλάζουν σχολικό και εργασιακό περιβάλλον. Και αν δεν υπάρχει κενό να καλυφθεί να μην υπάρχει ούτε μεροκάματο.

….Να μπορεί να κρατάει έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο και αναπληρωτή, από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. στο σχολείο, αν αυτό απαιτείται για να λειτουργήσει ο πρωινός κύκλος και το ολοήμερο, σε περίπτωση που λείπουν εκπαιδευτικοί.

….Με άλλα λόγια, σε συνδυασμό με όλο το αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων 12 ετών, η επέκταση της ελαστικής εργασίας και των αναπληρωτών είναι προ των πυλών, οι 3μηνες συμβάσεις (της περιόδου του covid) μπορούν να γίνουν 2μηνες, μηνιαίες ακόμα και μιας ημέρας, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμα και από τη μία άκρη της περιφέρειας στην άλλη είναι πολύ πιθανή και θα γίνεται και με τη βούλα του νόμου.

Αυτές τις συνθήκες εργασίας επιτάσσει εξάλλου το αυτόνομο και κατηγοριοποιημένο σχολείο, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δυο δεκαετίες και η αξιολόγηση.

Αυτός ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που μας επιφυλάσσουν, ο οποίος θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο τη ζωή και την υγεία μας, αλλά και στους ίδιους τους μαθητές μας και το παιδαγωγικό μας έργο, συναντιέται με τα συντρίμμια στις ζωές των πολλών, έχοντας κοινό υπόβαθρο τα κέρδη των λίγων, και ενός κράτους που είναι σταθερά εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους, το λαό και τα παιδιά του. Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης όπως και κάθε αστικής κυβέρνησης. Αυτή γεννά τα Τέμπη, τη Δαδιά, τη Θεσσαλία, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που κατατρώει τις ζωές μας.

Με αυτή τη βαρβαρότητα, με αυτό το προμελετημένο έγκλημα δεν θα συμβιβαστούμε. Θα αναμετρηθούμε τώρα! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

Γι’ αυτό η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη: Ανυποχώρητος αγώνας για όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μας.

Μαζί με το καθήκον της οργάνωσης της αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία να οργανωθεί η αντίσταση και ο Απεργιακός Ξεσηκωμός:

 • Για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
 • Για να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που ήδη μετρά 16 δολοφονημένους και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Ε.Ε. – κυβέρνηση – δήμαρχοι και περιφερειάρχες – οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη.
 • Για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
 • Για ΣΣΕ που θα εξασφαλίζει γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
 • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
 • Για να καλυφθούν τώρα όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία.
 • Για ουσιαστική στήριξη των αναπληρωτών στα ζητήματα μετακίνησης, στέγασης, σίτισης κτλ.
 • Για άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των σχολικών υποδομών. Άμεσο αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων. Έκδοση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών ασφάλειας και καταλληλόλητας (αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλειας, έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.τ.λ.) με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης.
Σχολιάστε